National Early Warning Score (NEWS), Original 2012

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

National Early Warning Score (NEWS), Original 2012

Royal College of Physicians tarafından 2012'de yayımlanan, altı fizyolojik parametreye (+ ek oksijen kullanımı) dayalı orijinal Ulusal Erken Uyarı Skoru (0-20). Sitede ayrıca bulunan NEWS2 (2017), hiperkapnik hastalar için ek bir SpO₂ Ölçek 2 seçeneği ekleyen güncellenmiş sürümdür; bu araç tarihsel/orijinal 2012 sürümünü uygular.

When to use

Erişkin (≥16 yaş) akut hastalarda yatak başı vital bulgularla rutin değerlendirme; orijinal 2012 protokolünün uygulandığı kurumsal/tarihsel bağlamlarda.

Formula

Altı parametre toplanır (0-20). Solunum hızı: ≤8→3, 9-11→1, 12-20→0, 21-24→2, ≥25→3. SpO₂: ≥96→0, 94-95→1, 92-93→2, ≤91→3. Ek oksijen: hava→0, oksijen→2. Sistolik KB: ≤90→3, 91-100→2, 101-110→1, 111-219→0, ≥220→3. Nabız: ≤40→3, 41-50→1, 51-90→0, 91-110→1, 111-130→2, ≥131→3. Bilinç (AVPU): uyanık→0, yeni konfüzyon/V/P/U→3. Sıcaklık: ≤35,0→3, 35,1-36,0→1, 36,1-38,0→0, 38,1-39,0→1, ≥39,1→2.

Interpretation

Toplam 0: rutin izlem. 1-4: düşük risk, hemşirelik değerlendirmesi. Tek bir parametrede 3 puan (kırmızı skor) veya toplam 5-6: orta risk, acil klinik gözden geçirme. ≥7: yüksek risk, acil/kritik bakım düzeyinde değerlendirme. Eşikler kurumsal klinik yanıt protokolüne göre uygulanır.

References

  • Royal College of Physicians. National Early Warning Score (NEWS): Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS. Report of a working party. London: RCP, 2012.

Bu, NEWS'in orijinal 2012 sürümüdür; hiperkapnik solunum yetmezliği olan hastalar için SpO₂ Ölçek 2 içermez (bu durumlarda sitedeki güncel NEWS2 aracı kullanılmalıdır). Gebelik ve 16 yaş altında geçerli değildir. Skor klinik değerlendirmenin yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is National Early Warning Score (NEWS), Original 2012?

Royal College of Physicians tarafından 2012'de yayımlanan, altı fizyolojik parametreye (+ ek oksijen kullanımı) dayalı orijinal Ulusal Erken Uyarı Skoru (0-20). Sitede ayrıca bulunan NEWS2 (2017), hiperkapnik hastalar için ek bir SpO₂ Ölçek 2 seçeneği ekleyen güncellenmiş sürümdür; bu araç tarihsel/orijinal 2012 sürümünü uygular.

When is National Early Warning Score (NEWS), Original 2012 used?

Erişkin (≥16 yaş) akut hastalarda yatak başı vital bulgularla rutin değerlendirme; orijinal 2012 protokolünün uygulandığı kurumsal/tarihsel bağlamlarda.

How is National Early Warning Score (NEWS), Original 2012 calculated?

Altı parametre toplanır (0-20). Solunum hızı: ≤8→3, 9-11→1, 12-20→0, 21-24→2, ≥25→3. SpO₂: ≥96→0, 94-95→1, 92-93→2, ≤91→3. Ek oksijen: hava→0, oksijen→2. Sistolik KB: ≤90→3, 91-100→2, 101-110→1, 111-219→0, ≥220→3. Nabız: ≤40→3, 41-50→1, 51-90→0, 91-110→1, 111-130→2, ≥131→3. Bilinç (AVPU): uyanık→0, yeni konfüzyon/V/P/U→3. Sıcaklık: ≤35,0→3, 35,1-36,0→1, 36,1-38,0→0, 38,1-39,0→1, ≥39,1→2.

How is the National Early Warning Score (NEWS), Original 2012 result interpreted?

Toplam 0: rutin izlem. 1-4: düşük risk, hemşirelik değerlendirmesi. Tek bir parametrede 3 puan (kırmızı skor) veya toplam 5-6: orta risk, acil klinik gözden geçirme. ≥7: yüksek risk, acil/kritik bakım düzeyinde değerlendirme. Eşikler kurumsal klinik yanıt protokolüne göre uygulanır.