Ottawa COPD Risk Scale

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Ottawa COPD Risk Scale

Ottawa KOAH Risk Skalası, acil serviste akut kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesi nedeniyle değerlendirilen erişkin hastalarda kısa dönem ciddi olumsuz sonuç riskini öngören, 10 maddeden oluşan ve toplam 0-16 puan alan bir risk skalasıdır. Ciddi olumsuz sonuç, başvuru sonrası 30 gün içinde herhangi bir nedene bağlı ölüm ya da ilk 14 gün içinde monitörlü ünite/yoğun bakıma yatış, endotrakeal entübasyon, noninvaziv ventilasyon, miyokart infarktüsü, majör girişim veya hastane yatışıyla sonuçlanan nüks olarak tanımlanır. Skala; öykü, fizik bakı ve yatak başı tetkiklerden (kalp hızı, elektrokardiyografi, akciğer grafisi, hemoglobin, üre, serum bikarbonatı ve tedavi sonrası yürüme testi) elde edilen değişkenleri tek bir puanda birleştirir.

When to use

Skala, acil serviste akut KOAH alevlenmesi tanısıyla değerlendirilen ve başlangıç tedavisi verilen erişkin hastalarda taburculuk kararı öncesinde kullanılır. Değerlendirme için hastanın tedaviye verdiği yanıtın ve yatak başı tetkik sonuçlarının hazır olması gerekir.

Formula

Puanlar şu şekilde verilir: koroner arter baypas cerrahisi (CABG) öyküsü +1; periferik arter hastalığı için girişim öyküsü +1; solunum sıkıntısı nedeniyle entübasyon öyküsü +2; başvuruda kalp hızı ≥110/dk +2; tedavi sonrası yürüme testinde yetersizlik veya oksijen satürasyonu (SaO2) %90 altı ya da kalp hızı ≥120/dk +2; elektrokardiyografide akut iskemi +2; akciğer grafisinde pulmoner konjesyon +1; hemoglobin <10 g/dL +3; üre ≥12 mmol/L +1; serum CO2 (bikarbonat) ≥35 mEq/L +1. Toplam puan 0 ile 16 arasında değişir. Türetme çalışmasının lojistik modeline göre öngörülen kısa dönem ciddi olumsuz sonuç riski 0 puanda yaklaşık %2,2 iken 10 puanda yaklaşık %91,4'e yükselir; bu yüzdeler türetme modelinin tahminleridir, doğrulama kohortunun ham gözlem oranları değildir. Doğrulama kohortunda genel ciddi olumsuz sonuç oranı %9,5 bulunmuştur ve puan başına gözlenen oranlar küçük hasta gruplarından ötürü tam olarak tek yönlü artmasa da genel eğilim, puan yükseldikçe riskin arttığı yönündedir.

Interpretation

Puan arttıkça 30 gün içinde ölüm, monitörlü ünite/yoğun bakım yatışı, entübasyon, noninvaziv ventilasyon, miyokart infarktüsü veya yatışla sonuçlanan nüks riski belirgin şekilde artar. Türetme modelinde öngörülen risk 0 puanda yaklaşık %2,2, 10 puanda yaklaşık %91,4'tür. Doğrulama kohortunda gözlenen ham ciddi olumsuz sonuç oranları 0 puanda %4,6, 1 puanda %8,1, 2 puanda %11,6, 3 puanda %9,2, 4 puanda %21,1, 5 puanda %25,0, 6 puanda %23,1 olarak bulunmuştur; genel oran ise %9,5'tir. Doğrulama çalışmasındaki eşik değer analizi, skorun 1'in üzerinde olmasının ciddi olumsuz sonuçları yakalama duyarlılığını %79,3'e (yatış oranı %56,6), 2'nin üzerinde olmasının duyarlılığı %71,9'a (yatış oranı %47,9) çıkardığını göstermiştir; karşılaştırma için mevcut klinik uygulamada ciddi olumsuz sonuç yaşayan hastaların yalnızca %51,9'u ilk başvuruda yatırılmıştı. Çalışma yazarları 1 üzeri puanı en yüksek duyarlılık, 2 üzeri puanı ise duyarlılık ile yatış yükü arasında denge için makul eşikler olarak önermiştir. Bu araçta 0 puan düşük riski, 1-2 orta riski, 3-4 yüksek riski, 5 ve üzeri çok yüksek riski gösterir; yüksek ve çok yüksek risk kategorilerinde gözlem, hastane yatışı veya yoğun bakım değerlendirmesi güçlü şekilde önerilir. Sonuç her zaman hastanın genel klinik görünümü, komorbiditeleri ve tedaviye yanıtıyla birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Stiell IG, Clement CM, Aaron SD, et al. Clinical validation of a risk scale for serious outcomes among patients with chronic obstructive pulmonary disease managed in the emergency department. CMAJ. 2018;190(48):E1406-E1413.
  • Stiell IG, Clement CM, Aaron SD, et al. Clinical characteristics associated with adverse events in patients with exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease: a prospective cohort study (türetme çalışması). CMAJ. 2014;186(6):E193-E204.
  • Comparison of two scores for short-term outcomes in patients with COPD exacerbation in the emergency department: the Ottawa COPD Risk Scale and the DECAF score. ERJ Open Res. 2023;9(2):00436-2022.

Ottawa KOAH Risk Skalası klinik muhakemenin yerine geçmez. Skor, hastanın genel klinik görünümü, komorbiditeleri, sosyal destek durumu ve tedaviye yanıtıyla birlikte değerlendirilmelidir. Düşük skor ciddi komplikasyon olasılığını tamamen dışlamaz.

Frequently asked questions

What is Ottawa COPD Risk Scale?

Ottawa KOAH Risk Skalası, acil serviste akut kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesi nedeniyle değerlendirilen erişkin hastalarda kısa dönem ciddi olumsuz sonuç riskini öngören, 10 maddeden oluşan ve toplam 0-16 puan alan bir risk skalasıdır. Ciddi olumsuz sonuç, başvuru sonrası 30 gün içinde herhangi bir nedene bağlı ölüm ya da ilk 14 gün içinde monitörlü ünite/yoğun bakıma yatış, endotrakeal entübasyon, noninvaziv ventilasyon, miyokart infarktüsü, majör girişim veya hastane yatışıyla sonuçlanan nüks olarak tanımlanır. Skala; öykü, fizik bakı ve yatak başı tetkiklerden (kalp hızı, elektrokardiyografi, akciğer grafisi, hemoglobin, üre, serum bikarbonatı ve tedavi sonrası yürüme testi) elde edilen değişkenleri tek bir puanda birleştirir.

When is Ottawa COPD Risk Scale used?

Skala, acil serviste akut KOAH alevlenmesi tanısıyla değerlendirilen ve başlangıç tedavisi verilen erişkin hastalarda taburculuk kararı öncesinde kullanılır. Değerlendirme için hastanın tedaviye verdiği yanıtın ve yatak başı tetkik sonuçlarının hazır olması gerekir.

How is Ottawa COPD Risk Scale calculated?

Puanlar şu şekilde verilir: koroner arter baypas cerrahisi (CABG) öyküsü +1; periferik arter hastalığı için girişim öyküsü +1; solunum sıkıntısı nedeniyle entübasyon öyküsü +2; başvuruda kalp hızı ≥110/dk +2; tedavi sonrası yürüme testinde yetersizlik veya oksijen satürasyonu (SaO2) %90 altı ya da kalp hızı ≥120/dk +2; elektrokardiyografide akut iskemi +2; akciğer grafisinde pulmoner konjesyon +1; hemoglobin <10 g/dL +3; üre ≥12 mmol/L +1; serum CO2 (bikarbonat) ≥35 mEq/L +1. Toplam puan 0 ile 16 arasında değişir. Türetme çalışmasının lojistik modeline göre öngörülen kısa dönem ciddi olumsuz sonuç riski 0 puanda yaklaşık %2,2 iken 10 puanda yaklaşık %91,4'e yükselir; bu yüzdeler türetme modelinin tahminleridir, doğrulama kohortunun ham gözlem oranları değildir. Doğrulama kohortunda genel ciddi olumsuz sonuç oranı %9,5 bulunmuştur ve puan başına gözlenen oranlar küçük hasta gruplarından ötürü tam olarak tek yönlü artmasa da genel eğilim, puan yükseldikçe riskin arttığı yönündedir.

How is the Ottawa COPD Risk Scale result interpreted?

Puan arttıkça 30 gün içinde ölüm, monitörlü ünite/yoğun bakım yatışı, entübasyon, noninvaziv ventilasyon, miyokart infarktüsü veya yatışla sonuçlanan nüks riski belirgin şekilde artar. Türetme modelinde öngörülen risk 0 puanda yaklaşık %2,2, 10 puanda yaklaşık %91,4'tür. Doğrulama kohortunda gözlenen ham ciddi olumsuz sonuç oranları 0 puanda %4,6, 1 puanda %8,1, 2 puanda %11,6, 3 puanda %9,2, 4 puanda %21,1, 5 puanda %25,0, 6 puanda %23,1 olarak bulunmuştur; genel oran ise %9,5'tir. Doğrulama çalışmasındaki eşik değer analizi, skorun 1'in üzerinde olmasının ciddi olumsuz sonuçları yakalama duyarlılığını %79,3'e (yatış oranı %56,6), 2'nin üzerinde olmasının duyarlılığı %71,9'a (yatış oranı %47,9) çıkardığını göstermiştir; karşılaştırma için mevcut klinik uygulamada ciddi olumsuz sonuç yaşayan hastaların yalnızca %51,9'u ilk başvuruda yatırılmıştı. Çalışma yazarları 1 üzeri puanı en yüksek duyarlılık, 2 üzeri puanı ise duyarlılık ile yatış yükü arasında denge için makul eşikler olarak önermiştir. Bu araçta 0 puan düşük riski, 1-2 orta riski, 3-4 yüksek riski, 5 ve üzeri çok yüksek riski gösterir; yüksek ve çok yüksek risk kategorilerinde gözlem, hastane yatışı veya yoğun bakım değerlendirmesi güçlü şekilde önerilir. Sonuç her zaman hastanın genel klinik görünümü, komorbiditeleri ve tedaviye yanıtıyla birlikte yorumlanmalıdır.