NEWS2 (Ulusal Erken Uyarı Skoru 2)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

NEWS2 (Ulusal Erken Uyarı Skoru 2)

Yedi fizyolojik parametreye (solunum hızı, SpO₂, ek oksijen kullanımı, sistolik kan basıncı, nabız, bilinç düzeyi ve vücut sıcaklığı) dayanan, erişkin hastalarda akut klinik kötüleşmeyi erken saptamaya yönelik standart bir erken uyarı skorudur ve toplam puan 0 ile 20 arasında değişir.

Ne zaman kullanılır

NEWS2, on altı yaş ve üzerindeki, gebe olmayan ve yakın zamanda gebelik geçirmemiş erişkin hastalarda akut hastane ortamında veya ambulansta yatak başı vital bulgularla rutin değerlendirme yapmak ve eskalasyon kararına yardımcı olmak amacıyla kullanılır. NICE (İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmeliyet Enstitüsü), şüpheli sepsisi olan on altı yaş ve üzerindeki hastalarda risk tabakalaması için NEWS2 kullanılmasını önermektedir.

Formül

Yedi parametre toplanır ve toplam puan 0 ile 20 arasında değişir. Solunum hızı için puanlama şöyledir: dakikada 8 veya altı 3 puan, 9-11 arası 1 puan, 12-20 arası 0 puan, 21-24 arası 2 puan, 25 ve üzeri 3 puan alır. SpO₂ Ölçek 1 kullanılan standart hastada yüzde 96 ve üzeri 0 puan, yüzde 94-95 arası 1 puan, yüzde 92-93 arası 2 puan, yüzde 91 ve altı 3 puan alır. SpO₂ Ölçek 2 kullanılan, kan gazıyla doğrulanmış kronik hiperkapnik hastada ise puanlama havada soluma durumuna göre farklılaşır: hava soluyan hastada yüzde 88-92 arası veya yüzde 93 ve üzeri 0 puan alırken, yüzde 87 ve altındaki değerler kademeli olarak 1 ila 3 puan arasında puanlanır; ek oksijen alan hastada yüzde 93-94 arası 1 puan, yüzde 95-96 arası 2 puan, yüzde 97 ve üzeri 3 puan olarak puanlanır, çünkü bu hasta grubunda hedef aralık daha düşüktür ve aşırı yüksek satürasyon hiperkapniyi kötüleştirme riski taşır. Ek oksijen kullanımı, hava soluyan hastada 0 puan, herhangi bir oksijen desteği alan hastada 2 puan olarak eklenir. Sistolik kan basıncı 90 mmHg ve altında veya 220 mmHg ve üzerinde 3 puan, 91-100 mmHg arası 2 puan, 101-110 mmHg arası 1 puan, 111-219 mmHg arası 0 puan alır. Nabız dakikada 40 ve altında 3 puan, 41-50 arası 1 puan, 51-90 arası 0 puan, 91-110 arası 1 puan, 111-130 arası 2 puan, 131 ve üzerinde 3 puan alır. Bilinç düzeyi uyanık (Alert) ise 0 puan, yeni başlangıçlı konfüzyon veya sese yanıt (Voice), ağrıya yanıt (Pain) ya da yanıtsızlık (Unresponsive) durumunda 3 puan alır. Vücut sıcaklığı 35,0°C ve altında 3 puan, 35,1-36,0°C arası 1 puan, 36,1-38,0°C arası 0 puan, 38,1-39,0°C arası 1 puan, 39,1°C ve üzerinde 2 puan alır.

Yorumlama

Toplam puan 0 olan hastada rutin izlem yeterlidir ve yerel protokole göre genellikle en az on iki saatte bir gözlem yapılır. Toplam puan 1 ile 4 arasında olan hastada düşük risk söz konusudur ve kayıtlı bir hemşire tarafından değerlendirme yapılması, gözlem sıklığının dört ila altı saatte bire çıkarılması önerilir. Herhangi bir tek parametrede 3 puan alınması (kırmızı skor olarak adlandırılır) veya toplam puanın 5 ile 6 arasında olması orta risk anlamına gelir ve acil klinik gözden geçirme, yani kıdemli bir klinisyenin hastayı hızla değerlendirmesi gerekir. Toplam puan 7 veya üzerinde olduğunda yüksek risk söz konusudur ve hasta acil ya da kritik bakım düzeyinde değerlendirilmeli, sürekli izleme alınmalıdır. NICE, şüpheli sepsisi olan hastalarda NEWS2 puanı düşük olsa bile hastanın kötüleşme öyküsü veya klinisyenin klinik kaygısı varsa riskin skorun önerdiğinden daha yüksek kabul edilmesi gerektiğini belirtmektedir; bu nedenle eşik değerler mutlak bir kesim noktası değil, klinik yanıt protokolünün bir parçası olarak yorumlanmalıdır.

Kaynaklar

  • Royal College of Physicians. National Early Warning Score (NEWS) 2: Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS. Updated report of a working party. London: RCP, 2017.
  • National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Suspected sepsis: recognition, diagnosis and early management (NG51), son güncelleme 31 Ocak 2024; sonrasında NG253 (16 yaş ve üzeri), NG254 (16 yaş altı) ve NG255 (gebe/yakın zamanda gebelik geçirmiş) olarak ayrı kılavuzlara bölünmüştür. https://www.nice.org.uk/guidance/ng51
  • Wei S, ve ark. NEWS2 doğruluğu ile ilgili sistematik derleme ve meta-analiz: prehastane ve acil serviste erken ölümü öngörmede NEWS2. Ann Transl Med.

SpO₂ Ölçek 2, YALNIZCA kan gazıyla doğrulanmış kronik hiperkapnik solunum yetmezliği olan hastalarda kullanılmalıdır; bu doğrulama yapılmadan Ölçek 2 seçilmesi hipoksemiyi maskeleyerek toplam puanı yanlış biçimde düşük gösterebilir ve ciddi bir hastanın gözden kaçmasına yol açabilir. NEWS2, gebelikte ve on altı yaş altındaki hastalarda geçerli değildir. Toplam puan düşük olsa bile hastanın kötüleşme öyküsü veya klinisyenin klinik kaygısı varsa, NICE kılavuzuna göre risk skorun önerdiğinden daha yüksek kabul edilmelidir; eşikler ve klinik yanıt yerel protokole göre uygulanmalı ve skor hiçbir zaman klinik değerlendirmenin yerine geçmemelidir.

Sık sorulan sorular

NEWS2 (Ulusal Erken Uyarı Skoru 2) nedir?

Yedi fizyolojik parametreye (solunum hızı, SpO₂, ek oksijen kullanımı, sistolik kan basıncı, nabız, bilinç düzeyi ve vücut sıcaklığı) dayanan, erişkin hastalarda akut klinik kötüleşmeyi erken saptamaya yönelik standart bir erken uyarı skorudur ve toplam puan 0 ile 20 arasında değişir.

NEWS2 (Ulusal Erken Uyarı Skoru 2) ne zaman kullanılır?

NEWS2, on altı yaş ve üzerindeki, gebe olmayan ve yakın zamanda gebelik geçirmemiş erişkin hastalarda akut hastane ortamında veya ambulansta yatak başı vital bulgularla rutin değerlendirme yapmak ve eskalasyon kararına yardımcı olmak amacıyla kullanılır. NICE (İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmeliyet Enstitüsü), şüpheli sepsisi olan on altı yaş ve üzerindeki hastalarda risk tabakalaması için NEWS2 kullanılmasını önermektedir.

NEWS2 (Ulusal Erken Uyarı Skoru 2) nasıl hesaplanır?

Yedi parametre toplanır ve toplam puan 0 ile 20 arasında değişir. Solunum hızı için puanlama şöyledir: dakikada 8 veya altı 3 puan, 9-11 arası 1 puan, 12-20 arası 0 puan, 21-24 arası 2 puan, 25 ve üzeri 3 puan alır. SpO₂ Ölçek 1 kullanılan standart hastada yüzde 96 ve üzeri 0 puan, yüzde 94-95 arası 1 puan, yüzde 92-93 arası 2 puan, yüzde 91 ve altı 3 puan alır. SpO₂ Ölçek 2 kullanılan, kan gazıyla doğrulanmış kronik hiperkapnik hastada ise puanlama havada soluma durumuna göre farklılaşır: hava soluyan hastada yüzde 88-92 arası veya yüzde 93 ve üzeri 0 puan alırken, yüzde 87 ve altındaki değerler kademeli olarak 1 ila 3 puan arasında puanlanır; ek oksijen alan hastada yüzde 93-94 arası 1 puan, yüzde 95-96 arası 2 puan, yüzde 97 ve üzeri 3 puan olarak puanlanır, çünkü bu hasta grubunda hedef aralık daha düşüktür ve aşırı yüksek satürasyon hiperkapniyi kötüleştirme riski taşır. Ek oksijen kullanımı, hava soluyan hastada 0 puan, herhangi bir oksijen desteği alan hastada 2 puan olarak eklenir. Sistolik kan basıncı 90 mmHg ve altında veya 220 mmHg ve üzerinde 3 puan, 91-100 mmHg arası 2 puan, 101-110 mmHg arası 1 puan, 111-219 mmHg arası 0 puan alır. Nabız dakikada 40 ve altında 3 puan, 41-50 arası 1 puan, 51-90 arası 0 puan, 91-110 arası 1 puan, 111-130 arası 2 puan, 131 ve üzerinde 3 puan alır. Bilinç düzeyi uyanık (Alert) ise 0 puan, yeni başlangıçlı konfüzyon veya sese yanıt (Voice), ağrıya yanıt (Pain) ya da yanıtsızlık (Unresponsive) durumunda 3 puan alır. Vücut sıcaklığı 35,0°C ve altında 3 puan, 35,1-36,0°C arası 1 puan, 36,1-38,0°C arası 0 puan, 38,1-39,0°C arası 1 puan, 39,1°C ve üzerinde 2 puan alır.

NEWS2 (Ulusal Erken Uyarı Skoru 2) sonucu nasıl yorumlanır?

Toplam puan 0 olan hastada rutin izlem yeterlidir ve yerel protokole göre genellikle en az on iki saatte bir gözlem yapılır. Toplam puan 1 ile 4 arasında olan hastada düşük risk söz konusudur ve kayıtlı bir hemşire tarafından değerlendirme yapılması, gözlem sıklığının dört ila altı saatte bire çıkarılması önerilir. Herhangi bir tek parametrede 3 puan alınması (kırmızı skor olarak adlandırılır) veya toplam puanın 5 ile 6 arasında olması orta risk anlamına gelir ve acil klinik gözden geçirme, yani kıdemli bir klinisyenin hastayı hızla değerlendirmesi gerekir. Toplam puan 7 veya üzerinde olduğunda yüksek risk söz konusudur ve hasta acil ya da kritik bakım düzeyinde değerlendirilmeli, sürekli izleme alınmalıdır. NICE, şüpheli sepsisi olan hastalarda NEWS2 puanı düşük olsa bile hastanın kötüleşme öyküsü veya klinisyenin klinik kaygısı varsa riskin skorun önerdiğinden daha yüksek kabul edilmesi gerektiğini belirtmektedir; bu nedenle eşik değerler mutlak bir kesim noktası değil, klinik yanıt protokolünün bir parçası olarak yorumlanmalıdır.