Geneva Risk Skoru (Hastanede Yatan Dahili Hastalarda VTE Profilaksisi)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

Geneva Risk Skoru (Hastanede Yatan Dahili Hastalarda VTE Profilaksisi)

Akut hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan dahili hastalarda venöz tromboembolizm (VTE) riskini tabakalayarak farmakolojik profilaksi ihtiyacını belirlemeye yönelik puanlama sistemi.

Ne zaman kullanılır

Akut dahili hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan, cerrahi olmayan erişkin hastada yatış sırasında tromboprofilaksi ihtiyacının belirlenmesi.

Formül

2 puanlık maddeler: kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, yakın inme, yakın MI, akut enfeksiyon/sepsis, akut romatizmal hastalık, aktif malignite, miyeloproliferatif sendrom, nefrotik sendrom, öyküde VTE, bilinen trombofili. 1 puanlık maddeler: immobilizasyon ≥3 gün, >6 saat seyahat, yaş >60, VKİ >30, kronik venöz yetmezlik, gebelik, hormonal tedavi, dehidratasyon. Toplam skor 3 veya üzeriyse hasta yüksek risk grubuna girer ve farmakolojik profilaksi düşünülmelidir; toplam skor 3'ün altındaysa hasta düşük risk grubunda kabul edilir.

Yorumlama

Geneva Risk Skoru ≥ 3 olan hastanede yatan dahili hastalarda VTE riski yüksektir ve kanama riski değerlendirmesi sonrası farmakolojik tromboprofilaksi (düşük molekül ağırlıklı heparin [LMWH] veya fraksiyone edilmemiş heparin [UFH]) düşünülmelidir. Prospektif çok merkezli doğrulama çalışması olan ESTIMATE'de 90 günlük semptomatik VTE veya VTE ile ilişkili ölüm oranı yüksek risk grubunda %3,2 (yüzde 95 güven aralığı 2,2-4,6), düşük risk grubunda %0,6 (yüzde 95 güven aralığı 0,2-1,9) bulunmuştur. Skor < 3 olan hastalarda rutin farmakolojik profilaksi genellikle gerekli değildir; erken mobilizasyon ve mekanik önlemler önerilir. Skorun bilinen bir sınırlılığı yüksek duyarlılığa karşın düşük özgüllüktür; bu nedenle yüksek risk grubuna çok sayıda hasta girer ve profilaksi kararı kanama riskiyle birlikte tartılmalıdır.

Kaynaklar

  • Chopard P, Spirk D, Bounameaux H. Identifying acutely ill medical patients requiring thromboprophylaxis. J Thromb Haemost. 2006;4(4):915-916.
  • Nendaz M, Spirk D, Kucher N, et al. Multicentre validation of the Geneva Risk Score for hospitalised medical patients at risk of venous thromboembolism. Explicit ASsessment of Thromboembolic RIsk and Prophylaxis for Medical PATients in SwitzErland (ESTIMATE). Thromb Haemost. 2014;111(3):531-538.

Bu skor cerrahi olmayan, akut dahili hastalar için geliştirilmiştir; cerrahi/ortopedik hastalarda veya gebelikte doğrudan kullanılmamalıdır. Farmakolojik profilaksi kararı verilmeden önce kanama riski ayrıca değerlendirilmelidir. Skor klinik muhakemenin yerine geçmez.

Sık sorulan sorular

Geneva Risk Skoru (Hastanede Yatan Dahili Hastalarda VTE Profilaksisi) nedir?

Akut hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan dahili hastalarda venöz tromboembolizm (VTE) riskini tabakalayarak farmakolojik profilaksi ihtiyacını belirlemeye yönelik puanlama sistemi.

Geneva Risk Skoru (Hastanede Yatan Dahili Hastalarda VTE Profilaksisi) ne zaman kullanılır?

Akut dahili hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan, cerrahi olmayan erişkin hastada yatış sırasında tromboprofilaksi ihtiyacının belirlenmesi.

Geneva Risk Skoru (Hastanede Yatan Dahili Hastalarda VTE Profilaksisi) nasıl hesaplanır?

2 puanlık maddeler: kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, yakın inme, yakın MI, akut enfeksiyon/sepsis, akut romatizmal hastalık, aktif malignite, miyeloproliferatif sendrom, nefrotik sendrom, öyküde VTE, bilinen trombofili. 1 puanlık maddeler: immobilizasyon ≥3 gün, >6 saat seyahat, yaş >60, VKİ >30, kronik venöz yetmezlik, gebelik, hormonal tedavi, dehidratasyon. Toplam skor 3 veya üzeriyse hasta yüksek risk grubuna girer ve farmakolojik profilaksi düşünülmelidir; toplam skor 3'ün altındaysa hasta düşük risk grubunda kabul edilir.

Geneva Risk Skoru (Hastanede Yatan Dahili Hastalarda VTE Profilaksisi) sonucu nasıl yorumlanır?

Geneva Risk Skoru ≥ 3 olan hastanede yatan dahili hastalarda VTE riski yüksektir ve kanama riski değerlendirmesi sonrası farmakolojik tromboprofilaksi (düşük molekül ağırlıklı heparin [LMWH] veya fraksiyone edilmemiş heparin [UFH]) düşünülmelidir. Prospektif çok merkezli doğrulama çalışması olan ESTIMATE'de 90 günlük semptomatik VTE veya VTE ile ilişkili ölüm oranı yüksek risk grubunda %3,2 (yüzde 95 güven aralığı 2,2-4,6), düşük risk grubunda %0,6 (yüzde 95 güven aralığı 0,2-1,9) bulunmuştur. Skor < 3 olan hastalarda rutin farmakolojik profilaksi genellikle gerekli değildir; erken mobilizasyon ve mekanik önlemler önerilir. Skorun bilinen bir sınırlılığı yüksek duyarlılığa karşın düşük özgüllüktür; bu nedenle yüksek risk grubuna çok sayıda hasta girer ve profilaksi kararı kanama riskiyle birlikte tartılmalıdır.