Geneva Risk Score for Venous Thromboembolism (VTE) Prophylaxis

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Geneva Risk Score for Venous Thromboembolism (VTE) Prophylaxis

Akut hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan dahili hastalarda venöz tromboembolizm (VTE) riskini tabakalayarak farmakolojik profilaksi ihtiyacını belirlemeye yönelik puanlama sistemi.

When to use

Akut dahili hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan, cerrahi olmayan erişkin hastada yatış sırasında tromboprofilaksi ihtiyacının belirlenmesi.

Formula

2 puanlık maddeler: kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, yakın inme, yakın MI, akut enfeksiyon/sepsis, akut romatizmal hastalık, aktif malignite, miyeloproliferatif sendrom, nefrotik sendrom, öyküde VTE, bilinen trombofili. 1 puanlık maddeler: immobilizasyon ≥3 gün, >6 saat seyahat, yaş >60, VKİ >30, kronik venöz yetmezlik, gebelik, hormonal tedavi, dehidratasyon. Toplam skor 3 veya üzeriyse hasta yüksek risk grubuna girer ve farmakolojik profilaksi düşünülmelidir; toplam skor 3'ün altındaysa hasta düşük risk grubunda kabul edilir.

Interpretation

Geneva Risk Skoru ≥ 3 olan hastanede yatan dahili hastalarda VTE riski yüksektir ve kanama riski değerlendirmesi sonrası farmakolojik tromboprofilaksi (düşük molekül ağırlıklı heparin [LMWH] veya fraksiyone edilmemiş heparin [UFH]) düşünülmelidir. Prospektif çok merkezli doğrulama çalışması olan ESTIMATE'de 90 günlük semptomatik VTE veya VTE ile ilişkili ölüm oranı yüksek risk grubunda %3,2 (yüzde 95 güven aralığı 2,2-4,6), düşük risk grubunda %0,6 (yüzde 95 güven aralığı 0,2-1,9) bulunmuştur. Skor < 3 olan hastalarda rutin farmakolojik profilaksi genellikle gerekli değildir; erken mobilizasyon ve mekanik önlemler önerilir. Skorun bilinen bir sınırlılığı yüksek duyarlılığa karşın düşük özgüllüktür; bu nedenle yüksek risk grubuna çok sayıda hasta girer ve profilaksi kararı kanama riskiyle birlikte tartılmalıdır.

References

  • Chopard P, Spirk D, Bounameaux H. Identifying acutely ill medical patients requiring thromboprophylaxis. J Thromb Haemost. 2006;4(4):915-916.
  • Nendaz M, Spirk D, Kucher N, et al. Multicentre validation of the Geneva Risk Score for hospitalised medical patients at risk of venous thromboembolism. Explicit ASsessment of Thromboembolic RIsk and Prophylaxis for Medical PATients in SwitzErland (ESTIMATE). Thromb Haemost. 2014;111(3):531-538.

Bu skor cerrahi olmayan, akut dahili hastalar için geliştirilmiştir; cerrahi/ortopedik hastalarda veya gebelikte doğrudan kullanılmamalıdır. Farmakolojik profilaksi kararı verilmeden önce kanama riski ayrıca değerlendirilmelidir. Skor klinik muhakemenin yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is Geneva Risk Score for Venous Thromboembolism (VTE) Prophylaxis?

Akut hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan dahili hastalarda venöz tromboembolizm (VTE) riskini tabakalayarak farmakolojik profilaksi ihtiyacını belirlemeye yönelik puanlama sistemi.

When is Geneva Risk Score for Venous Thromboembolism (VTE) Prophylaxis used?

Akut dahili hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan, cerrahi olmayan erişkin hastada yatış sırasında tromboprofilaksi ihtiyacının belirlenmesi.

How is Geneva Risk Score for Venous Thromboembolism (VTE) Prophylaxis calculated?

2 puanlık maddeler: kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, yakın inme, yakın MI, akut enfeksiyon/sepsis, akut romatizmal hastalık, aktif malignite, miyeloproliferatif sendrom, nefrotik sendrom, öyküde VTE, bilinen trombofili. 1 puanlık maddeler: immobilizasyon ≥3 gün, >6 saat seyahat, yaş >60, VKİ >30, kronik venöz yetmezlik, gebelik, hormonal tedavi, dehidratasyon. Toplam skor 3 veya üzeriyse hasta yüksek risk grubuna girer ve farmakolojik profilaksi düşünülmelidir; toplam skor 3'ün altındaysa hasta düşük risk grubunda kabul edilir.

How is the Geneva Risk Score for Venous Thromboembolism (VTE) Prophylaxis result interpreted?

Geneva Risk Skoru ≥ 3 olan hastanede yatan dahili hastalarda VTE riski yüksektir ve kanama riski değerlendirmesi sonrası farmakolojik tromboprofilaksi (düşük molekül ağırlıklı heparin [LMWH] veya fraksiyone edilmemiş heparin [UFH]) düşünülmelidir. Prospektif çok merkezli doğrulama çalışması olan ESTIMATE'de 90 günlük semptomatik VTE veya VTE ile ilişkili ölüm oranı yüksek risk grubunda %3,2 (yüzde 95 güven aralığı 2,2-4,6), düşük risk grubunda %0,6 (yüzde 95 güven aralığı 0,2-1,9) bulunmuştur. Skor < 3 olan hastalarda rutin farmakolojik profilaksi genellikle gerekli değildir; erken mobilizasyon ve mekanik önlemler önerilir. Skorun bilinen bir sınırlılığı yüksek duyarlılığa karşın düşük özgüllüktür; bu nedenle yüksek risk grubuna çok sayıda hasta girer ve profilaksi kararı kanama riskiyle birlikte tartılmalıdır.