HOSPITAL Score for Readmissions
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
HOSPITAL Score for Readmissions
Dahiliye servisinden taburcu edilen hastalarda 30 günlük potansiyel önlenebilir yeniden yatış riskini, taburculuk anındaki hemoglobin, onkoloji servisinden taburculuk, sodyum düzeyi, yatış sırasında girişim yapılmış olması, yatış tipinin acil/plansız olması, önceki 12 ayda yatış sayısı ve yatış süresine dayanarak tahmin eden yedi maddelik bir skordur.
When to use
Dahiliye/genel iç hastalıkları servisinden taburcu edilecek erişkin hastalarda, taburculuğa yakın zamanda yeniden yatış riskinin tabakalanmasında.
Formula
H: Taburculukta Hb <12 g/dL = 1 puan. O: Onkoloji servisinden taburculuk = 2 puan. S: Taburculukta Sodyum <135 mEq/L = 1 puan. P: Yatış sırasında Prosedür = 1 puan. I: Index yatış acil/plansız = 1 puan. TA: son 12 Ayda yatış sayısı — 0-1 = 0 puan, 2-5 = 2 puan, >5 = 5 puan. L: Yatış süresi (Length of stay) ≥5 gün = 2 puan. Toplam puan aralığı 0-13. Risk kategorileri: Düşük risk 0-4 puan (yaklaşık %5 yeniden yatış), Orta risk 5-6 puan (yaklaşık %10), Yüksek risk ≥7 puan (yaklaşık %20).
Interpretation
HOSPITAL skoru 0-4 düşük riski (yaklaşık %5 30 günlük potansiyel önlenebilir yeniden yatış), 5-6 orta riski (yaklaşık %10) ve ≥7 yüksek riski (yaklaşık %20) gösterir. Yüksek riskli hastalarda yapılandırılmış taburculuk planlaması, erken poliklinik kontrolü ve taburculuk sonrası telefon takibi gibi müdahaleler düşünülmelidir. Özgün türetme çalışmasında (Donzé, Boston, 10.731 hasta) skorun ayrım gücü C-istatistiği 0,71 idi ve yüksek riskli grupta gözlemlenen önlenebilir yeniden yatış oranı yaklaşık %18 bulundu. Dört ülkedeki (ABD, Kanada, İsrail, İsviçre) 9 hastaneden toplanan 117.065 hastalık uluslararası doğrulama çalışmasında (Donzé, 2016) C-istatistiği 0,72 (mükemmel kalibrasyon ile) olarak doğrulandı; bu, skorun farklı sağlık sistemlerine taşınabilir olduğunu gösterir. Ayrım gücünün "orta-yüksek" düzeyde olması nedeniyle skor bireysel karar aracı değil, popülasyon düzeyinde risk tabakalama ve kaynak yönlendirme aracı olarak kullanılmalıdır.
References
- Donzé J, Aujesky D, Williams D, Schnipper JL. Potentially avoidable 30-day hospital readmissions in medical patients: derivation and validation of a prediction model. JAMA Intern Med. 2013;173(8):632-638. PMID: 23529115.
- Donzé JD, Williams MV, Robinson EJ, et al. International Validity of the HOSPITAL Score to Predict 30-Day Potentially Avoidable Hospital Readmissions. JAMA Intern Med. 2016;176(4):496-502. PMID: 26954698.
HOSPITAL skoru "potansiyel önlenebilir" yeniden yatışları tahmin etmek için geliştirilmiştir; tüm nedenli yeniden yatış riskini tam olarak yansıtmayabilir. Skor, sosyal destek, fonksiyonel bağımlılık, ilaç uyumu gibi taburculuk sonrası riski etkileyen diğer faktörlerin yerine geçmez; klinik muhakeme ile birlikte kullanılmalıdır.
Frequently asked questions
What is HOSPITAL Score for Readmissions?
Dahiliye servisinden taburcu edilen hastalarda 30 günlük potansiyel önlenebilir yeniden yatış riskini, taburculuk anındaki hemoglobin, onkoloji servisinden taburculuk, sodyum düzeyi, yatış sırasında girişim yapılmış olması, yatış tipinin acil/plansız olması, önceki 12 ayda yatış sayısı ve yatış süresine dayanarak tahmin eden yedi maddelik bir skordur.
When is HOSPITAL Score for Readmissions used?
Dahiliye/genel iç hastalıkları servisinden taburcu edilecek erişkin hastalarda, taburculuğa yakın zamanda yeniden yatış riskinin tabakalanmasında.
How is HOSPITAL Score for Readmissions calculated?
H: Taburculukta Hb <12 g/dL = 1 puan. O: Onkoloji servisinden taburculuk = 2 puan. S: Taburculukta Sodyum <135 mEq/L = 1 puan. P: Yatış sırasında Prosedür = 1 puan. I: Index yatış acil/plansız = 1 puan. TA: son 12 Ayda yatış sayısı — 0-1 = 0 puan, 2-5 = 2 puan, >5 = 5 puan. L: Yatış süresi (Length of stay) ≥5 gün = 2 puan. Toplam puan aralığı 0-13. Risk kategorileri: Düşük risk 0-4 puan (yaklaşık %5 yeniden yatış), Orta risk 5-6 puan (yaklaşık %10), Yüksek risk ≥7 puan (yaklaşık %20).
How is the HOSPITAL Score for Readmissions result interpreted?
HOSPITAL skoru 0-4 düşük riski (yaklaşık %5 30 günlük potansiyel önlenebilir yeniden yatış), 5-6 orta riski (yaklaşık %10) ve ≥7 yüksek riski (yaklaşık %20) gösterir. Yüksek riskli hastalarda yapılandırılmış taburculuk planlaması, erken poliklinik kontrolü ve taburculuk sonrası telefon takibi gibi müdahaleler düşünülmelidir. Özgün türetme çalışmasında (Donzé, Boston, 10.731 hasta) skorun ayrım gücü C-istatistiği 0,71 idi ve yüksek riskli grupta gözlemlenen önlenebilir yeniden yatış oranı yaklaşık %18 bulundu. Dört ülkedeki (ABD, Kanada, İsrail, İsviçre) 9 hastaneden toplanan 117.065 hastalık uluslararası doğrulama çalışmasında (Donzé, 2016) C-istatistiği 0,72 (mükemmel kalibrasyon ile) olarak doğrulandı; bu, skorun farklı sağlık sistemlerine taşınabilir olduğunu gösterir. Ayrım gücünün "orta-yüksek" düzeyde olması nedeniyle skor bireysel karar aracı değil, popülasyon düzeyinde risk tabakalama ve kaynak yönlendirme aracı olarak kullanılmalıdır.