Padua Prediction Skoru
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
Padua Prediction Skoru
Padua Prediction Skoru, akut hastalık nedeniyle iç hastalıkları servisine yatırılan erişkin dahili hastalarda venöz tromboemboli (VTE) gelişme riskini on bir klinik değişken üzerinden puanlayan bir risk değerlendirme modelidir. Model, hangi yatan dahili hastanın farmakolojik tromboprofilaksiden fayda görecek kadar yüksek riskli olduğunu belirlemek amacıyla geliştirilmiştir.
Ne zaman kullanılır
Padua skoru, akut dahili hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan erişkin hastada, yatışın ilk değerlendirmesinde tromboprofilaksi gerekip gerekmediğine karar verilirken kullanılır. Skor özellikle akut enfeksiyon, kalp yetersizliği, solunum yetersizliği, romatolojik alevlenme, akut iskemik inme veya akut miyokart enfarktüsü gibi nedenlerle yatan ve mobilitesi azalmış hastada anlam taşır. Değerlendirme yatışın erken döneminde yapılır, çünkü profilaksinin en yararlı olduğu dönem yatışın ilk günleridir.
Formül
Padua modeli on bir maddeye ağırlıklı puan verir ve toplam puana göre hastayı sınıflar. Aktif kanser, geçirilmiş venöz tromboemboli (VTE), azalmış mobilite ve bilinen trombofilik durumun her biri 3 puan getirir. Yakın zamanda geçirilmiş travma veya cerrahi 2 puan olarak sayılır. Yaş 70 ve üzeri olması, kalp veya solunum yetersizliği, akut miyokart enfarktüsü veya iskemik inme, akut enfeksiyon veya romatolojik hastalık, vücut kitle indeksinin (VKİ) 30 ve üzeri olması ve devam eden hormonal tedavinin her biri 1 puan getirir. Toplam puanın 4 ve üzerinde olması yüksek risk, 4'ün altında olması düşük risk olarak yorumlanır. Modelde aktif kanser tanımı, lokal ya da uzak metastaz bulunan ve/veya son altı ay içinde kemoterapi veya radyoterapi almış hastayı kapsar; azalmış mobilite ise hastanın en az üç gün süreyle tuvalet ihtiyacı dışında yatağa bağımlı olmasını ifade eder.
Yorumlama
Toplam puanın 4 ve üzerinde olması hastayı yüksek VTE riski grubuna, 4'ün altında olması ise düşük risk grubuna yerleştirir. Türetme çalışmasında yüksek riskli (puan 4 ve üzeri) olup profilaksi almayan hastalarda doksan günlük izlemde VTE oranı yaklaşık yüzde 11 bulunmuştur; aynı grupta profilaksi alanlarda bu oran yaklaşık yüzde 2 düzeyine inmiştir. Düşük riskli hastalarda ise VTE oranı yüzde 0,3 gibi çok düşük bir düzeyde kalmıştır. Bu nedenle 4 ve üzeri puan alan ve kanama riski yüksek olmayan hastada farmakolojik profilaksi gündeme gelir; düşük riskli hastada ise gereksiz antikoagülasyondan kaçınılır. Puan tek başına profilaksi süresini, ilaç dozunu veya mekanik yönteme geçiş kararını belirlemez; bu kararlar hastanın kanama riski, böbrek fonksiyonu, trombosit sayısı ve yerel protokollerle birlikte verilir.
Kaynaklar
- Barbar S, Noventa F, Rossetto V, et al. A risk assessment model for the identification of hospitalized medical patients at risk for venous thromboembolism: the Padua Prediction Score. J Thromb Haemost. 2010;8(11):2450-2457. PMID:20738765. doi:10.1111/j.1538-7836.2010.04044.x
- Kahn SR, Lim W, Dunn AS, et al. Prevention of VTE in Nonsurgical Patients: Antithrombotic Therapy and Prevention of Thrombosis, 9th ed: ACCP Evidence-Based Clinical Practice Guidelines. Chest. 2012;141(2 Suppl):e195S-e226S. PMID:22315261.
- Schünemann HJ, Cushman M, Burnett AE, et al. American Society of Hematology 2018 guidelines for management of venous thromboembolism: prophylaxis for hospitalized and nonhospitalized medical patients. Blood Adv. 2018;2(22):3198-3225. PMID:30482763.
- Arakaki O, Iwata Y, et al. External Validation of the Padua and IMPROVE-VTE Risk Assessment Models for Predicting Venous Thromboembolism in Hospitalized Adult Medical Patients: A Retrospective Single-Center Study in Japan. Ann Vasc Dis. 2023. PMC10064295.
Profilaksi kararı aktif kanama, trombosit sayısı, böbrek fonksiyonu, işlem planı ve yerel protokollerle birlikte verilmelidir.
Sık sorulan sorular
Padua Prediction Skoru nedir?
Padua Prediction Skoru, akut hastalık nedeniyle iç hastalıkları servisine yatırılan erişkin dahili hastalarda venöz tromboemboli (VTE) gelişme riskini on bir klinik değişken üzerinden puanlayan bir risk değerlendirme modelidir. Model, hangi yatan dahili hastanın farmakolojik tromboprofilaksiden fayda görecek kadar yüksek riskli olduğunu belirlemek amacıyla geliştirilmiştir.
Padua Prediction Skoru ne zaman kullanılır?
Padua skoru, akut dahili hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan erişkin hastada, yatışın ilk değerlendirmesinde tromboprofilaksi gerekip gerekmediğine karar verilirken kullanılır. Skor özellikle akut enfeksiyon, kalp yetersizliği, solunum yetersizliği, romatolojik alevlenme, akut iskemik inme veya akut miyokart enfarktüsü gibi nedenlerle yatan ve mobilitesi azalmış hastada anlam taşır. Değerlendirme yatışın erken döneminde yapılır, çünkü profilaksinin en yararlı olduğu dönem yatışın ilk günleridir.
Padua Prediction Skoru nasıl hesaplanır?
Padua modeli on bir maddeye ağırlıklı puan verir ve toplam puana göre hastayı sınıflar. Aktif kanser, geçirilmiş venöz tromboemboli (VTE), azalmış mobilite ve bilinen trombofilik durumun her biri 3 puan getirir. Yakın zamanda geçirilmiş travma veya cerrahi 2 puan olarak sayılır. Yaş 70 ve üzeri olması, kalp veya solunum yetersizliği, akut miyokart enfarktüsü veya iskemik inme, akut enfeksiyon veya romatolojik hastalık, vücut kitle indeksinin (VKİ) 30 ve üzeri olması ve devam eden hormonal tedavinin her biri 1 puan getirir. Toplam puanın 4 ve üzerinde olması yüksek risk, 4'ün altında olması düşük risk olarak yorumlanır. Modelde aktif kanser tanımı, lokal ya da uzak metastaz bulunan ve/veya son altı ay içinde kemoterapi veya radyoterapi almış hastayı kapsar; azalmış mobilite ise hastanın en az üç gün süreyle tuvalet ihtiyacı dışında yatağa bağımlı olmasını ifade eder.
Padua Prediction Skoru sonucu nasıl yorumlanır?
Toplam puanın 4 ve üzerinde olması hastayı yüksek VTE riski grubuna, 4'ün altında olması ise düşük risk grubuna yerleştirir. Türetme çalışmasında yüksek riskli (puan 4 ve üzeri) olup profilaksi almayan hastalarda doksan günlük izlemde VTE oranı yaklaşık yüzde 11 bulunmuştur; aynı grupta profilaksi alanlarda bu oran yaklaşık yüzde 2 düzeyine inmiştir. Düşük riskli hastalarda ise VTE oranı yüzde 0,3 gibi çok düşük bir düzeyde kalmıştır. Bu nedenle 4 ve üzeri puan alan ve kanama riski yüksek olmayan hastada farmakolojik profilaksi gündeme gelir; düşük riskli hastada ise gereksiz antikoagülasyondan kaçınılır. Puan tek başına profilaksi süresini, ilaç dozunu veya mekanik yönteme geçiş kararını belirlemez; bu kararlar hastanın kanama riski, böbrek fonksiyonu, trombosit sayısı ve yerel protokollerle birlikte verilir.