AWOL Skoru (Deliryum Riski)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
AWOL Skoru (Deliryum Riski)
Yaş, "World" kelimesini tersten hecelemede başarısızlık, mekân disoryantasyonu ve hemşire tarafından değerlendirilen hastalık şiddetine dayanan, hastane yatışı sırasında deliryum gelişme riskini öngören dört maddelik basit skor.
Ne zaman kullanılır
Genel dahiliye servisine yatırılan, başlangıçta deliryum saptanmayan erişkin hastalarda yatış anında risk tabakalaması.
Formül
AWOL puanı = Yaş ≥ 80 (0/1) + "World" tersten hecelemede başarısızlık (0/1) + yer disoryantasyonu (0/1) + hemşire tarafından orta/ağır/terminal hastalık şiddeti değerlendirmesi (0/1). Toplam 0-4. Türetme/validasyon kohortunda gözlenen deliryum oranları: 0 puan ≈ %2, 1 puan ≈ %4, 2 puan ≈ %14, 3 puan ≈ %20, 4 puan ≈ %64.
Yorumlama
AWOL skoru arttıkça yatış süresince deliryum gelişme riski artar: türetme/validasyon kohortunda gözlenen oranlar 0 puan için yaklaşık %2, 1 puan %4, 2 puan %14, 3 puan %20, 4 puan %64'tür. Yüksek skorlu hastalarda deliryum önleme tedbirleri (erken mobilizasyon, oryantasyon, uyku-uyanıklık düzeni, gereksiz ilaç/kateter kısıtlaması) değerlendirilmelidir.
Kaynaklar
- Douglas VC, Hessler CS, Dhaliwal G, et al. The AWOL tool: derivation and validation of a delirium prediction rule. J Hosp Med. 2013;8(9):493-499.
AWOL yalnızca deliryum RİSKİNİ öngörür; deliryum tanısı için CAM (Confusion Assessment Method) gibi doğrulanmış tanısal araçlar kullanılmalıdır. Hemşire tarafından değerlendirilen "hastalık şiddeti" öznel bir değerlendirmedir ve kurumlar arası değişkenlik gösterebilir.
Sık sorulan sorular
AWOL Skoru (Deliryum Riski) nedir?
Yaş, "World" kelimesini tersten hecelemede başarısızlık, mekân disoryantasyonu ve hemşire tarafından değerlendirilen hastalık şiddetine dayanan, hastane yatışı sırasında deliryum gelişme riskini öngören dört maddelik basit skor.
AWOL Skoru (Deliryum Riski) ne zaman kullanılır?
Genel dahiliye servisine yatırılan, başlangıçta deliryum saptanmayan erişkin hastalarda yatış anında risk tabakalaması.
AWOL Skoru (Deliryum Riski) nasıl hesaplanır?
AWOL puanı = Yaş ≥ 80 (0/1) + "World" tersten hecelemede başarısızlık (0/1) + yer disoryantasyonu (0/1) + hemşire tarafından orta/ağır/terminal hastalık şiddeti değerlendirmesi (0/1). Toplam 0-4. Türetme/validasyon kohortunda gözlenen deliryum oranları: 0 puan ≈ %2, 1 puan ≈ %4, 2 puan ≈ %14, 3 puan ≈ %20, 4 puan ≈ %64.
AWOL Skoru (Deliryum Riski) sonucu nasıl yorumlanır?
AWOL skoru arttıkça yatış süresince deliryum gelişme riski artar: türetme/validasyon kohortunda gözlenen oranlar 0 puan için yaklaşık %2, 1 puan %4, 2 puan %14, 3 puan %20, 4 puan %64'tür. Yüksek skorlu hastalarda deliryum önleme tedbirleri (erken mobilizasyon, oryantasyon, uyku-uyanıklık düzeni, gereksiz ilaç/kateter kısıtlaması) değerlendirilmelidir.