FLACC Skalası (Sözel Olmayan Ağrı Değerlendirmesi)
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
FLACC Skalası (Sözel Olmayan Ağrı Değerlendirmesi)
Sözel olarak ağrısını ifade edemeyen (özellikle 2 ay - 7 yaş arası) çocuklarda beş davranışsal kategoriyi (Yüz, Bacaklar, Aktivite, Ağlama, Tesellİ edilebilirlik) gözlemleyerek ağrı şiddetini 0-10 arası puanlayan davranışsal ölçek.
Ne zaman kullanılır
Postoperatif dönemde veya akut ağrılı durumlarda, kendini sözel olarak ifade edemeyen bebek/küçük çocukta (2 ay - 7 yaş) ya da bilişsel engel nedeniyle kendini ifade edemeyen hastalarda ağrı değerlendirmesi.
Formül
Her kategori (Yüz, Bacaklar, Aktivite, Ağlama, Teselli Edilebilirlik) 0-2 puan arası değerlendirilir ve toplanır. Toplam skor 0-10 aralığındadır. 0 = ağrı yok/rahat; 1-3 = hafif rahatsızlık; 4-6 = orta düzey ağrı; 7-10 = şiddetli ağrı/rahatsızlık.
Yorumlama
FLACC 0 ağrı yokluğunu veya rahat durumu; 1-3 hafif rahatsızlığı; 4-6 orta düzey ağrıyı (analjezik değerlendirmesi önerilir); 7-10 şiddetli ağrı veya belirgin rahatsızlığı (acil analjezi değerlendirmesi önerilir) gösterir. Tekrarlayan ölçümler tedaviye yanıtı izlemek için kullanılabilir.
Kaynaklar
- Merkel SI, Voepel-Lewis T, Shayevitz JR, Malviya S. The FLACC: a behavioral scale for scoring postoperative pain in young children. Pediatr Nurs. 1997;23(3):293-297.
FLACC gözlemsel bir ölçektir; gözlemci farklılıkları sonucu etkileyebilir. Bilişsel engelli çocuklarda kullanılabilir ancak yorumlanırken dikkatli olunmalıdır. Skor tek başına analjezik tedavi kararını belirlemez; klinik bağlam ve tekrarlayan değerlendirmelerle birlikte kullanılmalıdır.
Sık sorulan sorular
FLACC Skalası (Sözel Olmayan Ağrı Değerlendirmesi) nedir?
Sözel olarak ağrısını ifade edemeyen (özellikle 2 ay - 7 yaş arası) çocuklarda beş davranışsal kategoriyi (Yüz, Bacaklar, Aktivite, Ağlama, Tesellİ edilebilirlik) gözlemleyerek ağrı şiddetini 0-10 arası puanlayan davranışsal ölçek.
FLACC Skalası (Sözel Olmayan Ağrı Değerlendirmesi) ne zaman kullanılır?
Postoperatif dönemde veya akut ağrılı durumlarda, kendini sözel olarak ifade edemeyen bebek/küçük çocukta (2 ay - 7 yaş) ya da bilişsel engel nedeniyle kendini ifade edemeyen hastalarda ağrı değerlendirmesi.
FLACC Skalası (Sözel Olmayan Ağrı Değerlendirmesi) nasıl hesaplanır?
Her kategori (Yüz, Bacaklar, Aktivite, Ağlama, Teselli Edilebilirlik) 0-2 puan arası değerlendirilir ve toplanır. Toplam skor 0-10 aralığındadır. 0 = ağrı yok/rahat; 1-3 = hafif rahatsızlık; 4-6 = orta düzey ağrı; 7-10 = şiddetli ağrı/rahatsızlık.
FLACC Skalası (Sözel Olmayan Ağrı Değerlendirmesi) sonucu nasıl yorumlanır?
FLACC 0 ağrı yokluğunu veya rahat durumu; 1-3 hafif rahatsızlığı; 4-6 orta düzey ağrıyı (analjezik değerlendirmesi önerilir); 7-10 şiddetli ağrı veya belirgin rahatsızlığı (acil analjezi değerlendirmesi önerilir) gösterir. Tekrarlayan ölçümler tedaviye yanıtı izlemek için kullanılabilir.