TIMI Risk Score for UA/NSTEMI

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

TIMI Risk Score for UA/NSTEMI

Kararsız angina veya ST elevasyonsuz miyokard enfarktüsü (UA/NSTEMI) tanılı hastada, 14 gün içinde tüm nedenli ölüm, yeni veya tekrarlayan miyokard enfarktüsü ile acil revaskülarizasyon gerektiren ciddi tekrarlayan iskemi bileşik olayının riskini yedi klinik ölçütten tahmin eden TIMI risk puanını hesaplar.

When to use

Bu skoru, iskemik göğüs ağrısı ile başvuran ve ST elevasyonu olmayan akut koroner sendrom düşünülen hastada, seri elektrokardiyografi ve troponin değerlendirmesiyle birlikte kısa dönem riski özetlemek istediğinizde kullanabilirsiniz. Skor, invaziv stratejinin gerekliliği ve zamanlaması konusundaki tartışmaya girdi sağlar.

Formula

TIMI UA/NSTEMI skoru yedi ölçütün her birine 1 puan verir ve toplam 0 ile 7 arasında değişir: yaş 65 yıl ve üzeri, en az üç koroner arter hastalığı risk faktörü bulunması, bilinen en az yüzde 50 koroner stenoz, son 7 günde aspirin kullanımı, son 24 saatte en az iki ciddi angina atağı, elektrokardiyografide ST segment deviasyonu ve pozitif kardiyak belirteç. Ölçütler eşit ağırlıklıdır; ağırlıklandırılmış katsayı kullanılmaz.

Interpretation

Özgün türetme kohortunda 14 günlük bileşik olay oranı (ölüm, miyokard enfarktüsü veya acil revaskülarizasyon gerektiren ciddi iskemi) skorla birlikte kademeli olarak artar: skor 0 veya 1 için yaklaşık %4,7, skor 2 için %8,3, skor 3 için %13,2, skor 4 için %19,9, skor 5 için %26,2 ve skor 6 veya 7 için yaklaşık %40,9 düzeyindedir. Bu araçta düşük aralık (0-2 puan) düşük olay riski, orta aralık (3-4 puan) ara risk, yüksek aralık (5 puan ve üzeri) belirgin yüksek risk anlamına gelir. Orta ve yüksek aralık, erken invaziv değerlendirme ve yoğun antitrombotik tedavi kararlarını destekler; ancak karar seri troponin dinamiği, elektrokardiyografi değişimi ve hemodinami ile birlikte verilir.

References

  • Antman EM, Cohen M, Bernink PJ, et al. The TIMI risk score for unstable angina/non-ST elevation MI: A method for prognostication and therapeutic decision making. JAMA. 2000;284(7):835-842. PMID: 10938172.
  • Byrne RA, Rossello X, Coughlan JJ, et al. 2023 ESC Guidelines for the management of acute coronary syndromes. Eur Heart J. 2023;44(38):3720-3826. PMID: 37622654.
  • Rao SV, O'Donoghue ML, Ruel M, et al. 2025 ACC/AHA/ACEP/NAEMSP/SCAI Guideline for the Management of Patients With Acute Coronary Syndromes. Circulation. 2025;151(13):e771-e862. PMID: 40013746.

Skor seri EKG, troponin dinamiği, hemodinami ve kanama riskiyle birlikte yorumlanmalıdır; tek başına invaziv strateji kararı değildir.

Frequently asked questions

What is TIMI Risk Score for UA/NSTEMI?

Kararsız angina veya ST elevasyonsuz miyokard enfarktüsü (UA/NSTEMI) tanılı hastada, 14 gün içinde tüm nedenli ölüm, yeni veya tekrarlayan miyokard enfarktüsü ile acil revaskülarizasyon gerektiren ciddi tekrarlayan iskemi bileşik olayının riskini yedi klinik ölçütten tahmin eden TIMI risk puanını hesaplar.

When is TIMI Risk Score for UA/NSTEMI used?

Bu skoru, iskemik göğüs ağrısı ile başvuran ve ST elevasyonu olmayan akut koroner sendrom düşünülen hastada, seri elektrokardiyografi ve troponin değerlendirmesiyle birlikte kısa dönem riski özetlemek istediğinizde kullanabilirsiniz. Skor, invaziv stratejinin gerekliliği ve zamanlaması konusundaki tartışmaya girdi sağlar.

How is TIMI Risk Score for UA/NSTEMI calculated?

TIMI UA/NSTEMI skoru yedi ölçütün her birine 1 puan verir ve toplam 0 ile 7 arasında değişir: yaş 65 yıl ve üzeri, en az üç koroner arter hastalığı risk faktörü bulunması, bilinen en az yüzde 50 koroner stenoz, son 7 günde aspirin kullanımı, son 24 saatte en az iki ciddi angina atağı, elektrokardiyografide ST segment deviasyonu ve pozitif kardiyak belirteç. Ölçütler eşit ağırlıklıdır; ağırlıklandırılmış katsayı kullanılmaz.

How is the TIMI Risk Score for UA/NSTEMI result interpreted?

Özgün türetme kohortunda 14 günlük bileşik olay oranı (ölüm, miyokard enfarktüsü veya acil revaskülarizasyon gerektiren ciddi iskemi) skorla birlikte kademeli olarak artar: skor 0 veya 1 için yaklaşık %4,7, skor 2 için %8,3, skor 3 için %13,2, skor 4 için %19,9, skor 5 için %26,2 ve skor 6 veya 7 için yaklaşık %40,9 düzeyindedir. Bu araçta düşük aralık (0-2 puan) düşük olay riski, orta aralık (3-4 puan) ara risk, yüksek aralık (5 puan ve üzeri) belirgin yüksek risk anlamına gelir. Orta ve yüksek aralık, erken invaziv değerlendirme ve yoğun antitrombotik tedavi kararlarını destekler; ancak karar seri troponin dinamiği, elektrokardiyografi değişimi ve hemodinami ile birlikte verilir.