MG-ADL (Myasthenia Gravis Activities of Daily Living Scale)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

MG-ADL (Myasthenia Gravis Activities of Daily Living Scale)

Myasthenia gravis hastalarında hastanın kendi bildirdiği, sekiz günlük yaşam aktivitesini (konuşma, çiğneme, yutma, solunum, fırçalanma/tarama, sandalyeden kalkma, çift görme, göz kapağı düşüklüğü) 0-3 puan üzerinden değerlendiren, toplamda 0-24 puanlık semptom şiddet ölçeğidir.

When to use

Myasthenia gravis tanılı hastada rutin izlemde veya klinik çalışmalarda semptom şiddetini ve tedaviye yanıtı takip etmek için.

Formula

Sekiz maddenin (konuşma, çiğneme, yutma, solunum, fırçalanma/tarama, sandalyeden kalkma, çift görme, göz kapağı düşüklüğü) her biri 0-3 puan olarak değerlendirilir ve toplanır (0-24). Yüksek puan daha ağır fonksiyonel bozulmayı gösterir. Minimal semptom durumu genellikle MG-ADL toplam skoru 0-1 olarak tanımlanır.

Interpretation

MG-ADL toplam skoru arttıkça myasthenia gravis semptomlarının günlük yaşam üzerindeki etkisi artar. Toplam skoru 0-1 olan hastalar minimal semptom durumu (minimal symptom expression) ile uyumludur ve bu durum çağdaş çalışmalarda tedavi hedefi olarak öne çıkmaktadır. Tek başına mutlak eşik değerler yerine, aynı hastada zaman içindeki değişim daha bilgilendiricidir; tedaviyle en az 2 puanlık azalma klinik çalışmalarda en sık kullanılan yanıt tanımıdır ve klinik olarak anlamlı bir iyileşmeyi gösterir. Skorun sekiz maddesi oküler (göz kapağı düşüklüğü, çift görme), bulbar (konuşma, çiğneme, yutma), solunum ve gövde-ekstremite (fırçalanma/tarama, sandalyeden kalkma) alanlarını kapsadığından, hangi alanların katkı verdiği tedavi yönünü belirlemede yardımcı olur.

References

  • Wolfe GI, Herbelin L, Nations SP, Foster B, Bryan WW, Barohn RJ. Myasthenia gravis activities of daily living profile. Neurology. 1999;52(7):1487-1489. PMID: 10496251.
  • Narayanaswami P, Sanders DB, Wolfe G, et al. International Consensus Guidance for Management of Myasthenia Gravis: 2020 Update. Neurology. 2021;96(3):114-122. PMID: 33144515.
  • Muppidi S, Silvestri NJ, Tan R, Riggs K, Leighton T, Phillips GA. Utilization of MG-ADL in myasthenia gravis clinical research and care. Muscle Nerve. 2022;65(6):630-639.

MG-ADL hasta bildirimine dayalı bir semptom ölçeğidir; kas gücü muayenesinin (ör. Kuvvetli/Nicel MG skoru, QMG) yerine geçmez ve tanı koydurmaz. Sonuç yalnızca genel klinik değerlendirmenin bir parçası olarak yorumlanmalıdır.

Frequently asked questions

What is MG-ADL (Myasthenia Gravis Activities of Daily Living Scale)?

Myasthenia gravis hastalarında hastanın kendi bildirdiği, sekiz günlük yaşam aktivitesini (konuşma, çiğneme, yutma, solunum, fırçalanma/tarama, sandalyeden kalkma, çift görme, göz kapağı düşüklüğü) 0-3 puan üzerinden değerlendiren, toplamda 0-24 puanlık semptom şiddet ölçeğidir.

When is MG-ADL (Myasthenia Gravis Activities of Daily Living Scale) used?

Myasthenia gravis tanılı hastada rutin izlemde veya klinik çalışmalarda semptom şiddetini ve tedaviye yanıtı takip etmek için.

How is MG-ADL (Myasthenia Gravis Activities of Daily Living Scale) calculated?

Sekiz maddenin (konuşma, çiğneme, yutma, solunum, fırçalanma/tarama, sandalyeden kalkma, çift görme, göz kapağı düşüklüğü) her biri 0-3 puan olarak değerlendirilir ve toplanır (0-24). Yüksek puan daha ağır fonksiyonel bozulmayı gösterir. Minimal semptom durumu genellikle MG-ADL toplam skoru 0-1 olarak tanımlanır.

How is the MG-ADL (Myasthenia Gravis Activities of Daily Living Scale) result interpreted?

MG-ADL toplam skoru arttıkça myasthenia gravis semptomlarının günlük yaşam üzerindeki etkisi artar. Toplam skoru 0-1 olan hastalar minimal semptom durumu (minimal symptom expression) ile uyumludur ve bu durum çağdaş çalışmalarda tedavi hedefi olarak öne çıkmaktadır. Tek başına mutlak eşik değerler yerine, aynı hastada zaman içindeki değişim daha bilgilendiricidir; tedaviyle en az 2 puanlık azalma klinik çalışmalarda en sık kullanılan yanıt tanımıdır ve klinik olarak anlamlı bir iyileşmeyi gösterir. Skorun sekiz maddesi oküler (göz kapağı düşüklüğü, çift görme), bulbar (konuşma, çiğneme, yutma), solunum ve gövde-ekstremite (fırçalanma/tarama, sandalyeden kalkma) alanlarını kapsadığından, hangi alanların katkı verdiği tedavi yönünü belirlemede yardımcı olur.