Modified SOAR Score for Stroke

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Modified SOAR Score for Stroke

Orijinal SOAR skoruna (İnme alt tipi, OCSP sınıflaması, Yaş, inme öncesi Rankin) başlangıç NIHSS değerinin eklenmesiyle oluşturulan, akut inmede erken (hastane içi/7 günlük) mortaliteyi tahmin eden genişletilmiş skor.

When to use

Akut iskemik veya hemorajik inme ile başvuran erişkinlerde, ilk değerlendirmede NIHSS de mevcutsa erken mortalite riskinin tahmini.

Formula

mSOAR = S (inme tipi: infarkt 0, hemoraji 1) + O (OCSP: LACI 0, PACI/POCI 1, TACI 2) + A (yaş: <65 → 0, 65-84 → 1, ≥85 → 2) + R (inme öncesi mRS: 0-2 → 0, 3-5 → 1) + NIHSS (0-7 → 0, 8-16 → 1, ≥17 → 2). Toplam aralık 0-8; yüksek puan yüksek erken mortalite riskini gösterir.

Interpretation

mSOAR puanı arttıkça hastane içi ve erken mortalite riski kademeli olarak artar. Çin Ulusal İnme Kayıt Sistemi doğrulama kohortunda (n=11.073) puana göre taburculuk mortalitesi şöyle bildirilmiştir: 0 puanda yaklaşık %0,7, 1 puanda %1,3, 2 puanda %2,3, 3 puanda %7,3, 4 puanda %13,6, 5 puanda %17,7 ve 6-8 puanda %21,2. Aynı kohortta 3 aylık mortalite 0 puanda yaklaşık %1,4 iken 6-8 puanda %46,0'a yükselmiştir. Bu araçta düşük puanlar (0-2) düşük riski, orta puanlar (3-4) orta riski, yüksek puanlar (5 ve üzeri) belirgin yüksek erken mortalite riskini gösterir. Sonuç, klinik bağlam, görüntüleme bulguları, komorbiditeler ve tedavi hedefleriyle birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • Myint PK, Clark AB, Kwok CS, et al. The SOAR (Stroke subtype, Oxford Community Stroke Project classification, Age, prestroke modified Rankin) score strongly predicts early outcomes in acute stroke. Int J Stroke. 2014;9(3):278-283. PMID: 23834262.
  • Wang Y, Wang J, Meng P, et al. Validation of the mSOAR and SOAR scores to predict early mortality in Chinese acute stroke patients. PLoS One. 2017;12(7):e0180444. doi:10.1371/journal.pone.0180444. PMID: 28700658.

mSOAR henüz orijinal SOAR kadar geniş çapta harici olarak doğrulanmamıştır; NIHSS bileşeninin eklenmesiyle klinik popülasyona göre performans değişebilir. Bu araç yalnızca destekleyici bilgi sağlar; tedavi kısıtlaması veya palyatif bakım kararları tek başına bu skora dayandırılmamalıdır.

Frequently asked questions

What is Modified SOAR Score for Stroke?

Orijinal SOAR skoruna (İnme alt tipi, OCSP sınıflaması, Yaş, inme öncesi Rankin) başlangıç NIHSS değerinin eklenmesiyle oluşturulan, akut inmede erken (hastane içi/7 günlük) mortaliteyi tahmin eden genişletilmiş skor.

When is Modified SOAR Score for Stroke used?

Akut iskemik veya hemorajik inme ile başvuran erişkinlerde, ilk değerlendirmede NIHSS de mevcutsa erken mortalite riskinin tahmini.

How is Modified SOAR Score for Stroke calculated?

mSOAR = S (inme tipi: infarkt 0, hemoraji 1) + O (OCSP: LACI 0, PACI/POCI 1, TACI 2) + A (yaş: <65 → 0, 65-84 → 1, ≥85 → 2) + R (inme öncesi mRS: 0-2 → 0, 3-5 → 1) + NIHSS (0-7 → 0, 8-16 → 1, ≥17 → 2). Toplam aralık 0-8; yüksek puan yüksek erken mortalite riskini gösterir.

How is the Modified SOAR Score for Stroke result interpreted?

mSOAR puanı arttıkça hastane içi ve erken mortalite riski kademeli olarak artar. Çin Ulusal İnme Kayıt Sistemi doğrulama kohortunda (n=11.073) puana göre taburculuk mortalitesi şöyle bildirilmiştir: 0 puanda yaklaşık %0,7, 1 puanda %1,3, 2 puanda %2,3, 3 puanda %7,3, 4 puanda %13,6, 5 puanda %17,7 ve 6-8 puanda %21,2. Aynı kohortta 3 aylık mortalite 0 puanda yaklaşık %1,4 iken 6-8 puanda %46,0'a yükselmiştir. Bu araçta düşük puanlar (0-2) düşük riski, orta puanlar (3-4) orta riski, yüksek puanlar (5 ve üzeri) belirgin yüksek erken mortalite riskini gösterir. Sonuç, klinik bağlam, görüntüleme bulguları, komorbiditeler ve tedavi hedefleriyle birlikte yorumlanmalıdır.