PLAN Score for Predicting Outcome After Acute Ischemic Stroke

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

PLAN Score for Predicting Outcome After Acute Ischemic Stroke

Akut iskemik inme sonrası 30 günlük mortalite, hastanede taburculukta ağır dizabilite (mRS 5-6) ve 1 yıllık mortaliteyi öngören; preadmisyon komorbiditeler (bağımlılık, kanser, konjestif kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon), bilinç düzeyi, yaş ve nörolojik defisiti (kol/bacak güçsüzlüğü, ihmal/afazi) birleştiren 0-25 puanlık yatak başı skor.

When to use

Akut iskemik inme tanısı doğrulanmış erişkin hastalarda başvuru anında yatak başı prognoz değerlendirmesi için; NIHSS, görüntüleme ve klinik muhakemeyi tamamlayıcı olarak.

Formula

PLAN = Preadmisyon bağımlılık (1,5) + Kanser (1,5) + Konjestif kalp yetmezliği (1) + Atriyal fibrilasyon (1) + Azalmış bilinç düzeyi (5) + Yaş puanı (her 10 yaş için yaklaşık 1 puan, en fazla 10 puan; bu araçta floor(yaş/10), 10 ile sınırlı olarak uygulanır) + Kol güçsüzlüğü (2) + Bacak güçsüzlüğü (2) + İhmal veya afazi (1). Toplam 0-25. Orijinal yayında (O'Donnell ve ark. 2012) seçilmiş puan noktalarında bildirilen sonuçlar: puan <6 → 30 günlük mortalite ≈%0.7; puan ≈9 → ≈%4.4; puan ≈12 → ≈%10.9; puan ≈15 → ≈%29.0; puan >19 → ≈%65.9.

Interpretation

PLAN puanı arttıkça 30 günlük mortalite, taburculukta ağır dizabilite (mRS 5-6) ve 1 yıllık mortalite riski artar. Orijinal yayında bildirilen seçilmiş puan noktaları: <6 puan ≈%0.7, ≈9 puan ≈%4.4, ≈12 puan ≈%10.9, ≈15 puan ≈%29.0, >19 puan ≈%65.9 otuz günlük mortalite ile ilişkilidir. Yaş puanlaması orijinal yayında "her 10 yaş için yaklaşık 1 puan (en fazla 10)" olarak tanımlanmıştır; bu araç yaşı floor(yaş/10) ile hesaplar ve 10 puanla sınırlar. Sonuç NIHSS, görüntüleme ve klinik muhakemeyle birlikte yorumlanmalıdır.

References

  • O'Donnell MJ, Fang J, D'Uva C, et al. The PLAN score: a bedside prediction rule for death and severe disability following acute ischemic stroke. Arch Intern Med. 2012;172(20):1548-1556.

PLAN skoru bir prognoz tahmin aracıdır ve reperfüzyon tedavilerinin (tromboliz/trombektomi) engellenmesi veya tedavinin sınırlandırılması kararı için tek başına kullanılmamalıdır. Yaş puanlamasının kesin orijinal kesme noktaları ikincil kaynaklarda tam olarak doğrulanamamıştır; bu araçta yaklaşık (her 10 yaşta 1 puan, azami 10 puan) bir uygulama kullanılmıştır. Sonuç klinik muhakeme, görüntüleme ve hasta/aile tercihleriyle birlikte değerlendirilmelidir.

Frequently asked questions

What is PLAN Score for Predicting Outcome After Acute Ischemic Stroke?

Akut iskemik inme sonrası 30 günlük mortalite, hastanede taburculukta ağır dizabilite (mRS 5-6) ve 1 yıllık mortaliteyi öngören; preadmisyon komorbiditeler (bağımlılık, kanser, konjestif kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon), bilinç düzeyi, yaş ve nörolojik defisiti (kol/bacak güçsüzlüğü, ihmal/afazi) birleştiren 0-25 puanlık yatak başı skor.

When is PLAN Score for Predicting Outcome After Acute Ischemic Stroke used?

Akut iskemik inme tanısı doğrulanmış erişkin hastalarda başvuru anında yatak başı prognoz değerlendirmesi için; NIHSS, görüntüleme ve klinik muhakemeyi tamamlayıcı olarak.

How is PLAN Score for Predicting Outcome After Acute Ischemic Stroke calculated?

PLAN = Preadmisyon bağımlılık (1,5) + Kanser (1,5) + Konjestif kalp yetmezliği (1) + Atriyal fibrilasyon (1) + Azalmış bilinç düzeyi (5) + Yaş puanı (her 10 yaş için yaklaşık 1 puan, en fazla 10 puan; bu araçta floor(yaş/10), 10 ile sınırlı olarak uygulanır) + Kol güçsüzlüğü (2) + Bacak güçsüzlüğü (2) + İhmal veya afazi (1). Toplam 0-25. Orijinal yayında (O'Donnell ve ark. 2012) seçilmiş puan noktalarında bildirilen sonuçlar: puan <6 → 30 günlük mortalite ≈%0.7; puan ≈9 → ≈%4.4; puan ≈12 → ≈%10.9; puan ≈15 → ≈%29.0; puan >19 → ≈%65.9.

How is the PLAN Score for Predicting Outcome After Acute Ischemic Stroke result interpreted?

PLAN puanı arttıkça 30 günlük mortalite, taburculukta ağır dizabilite (mRS 5-6) ve 1 yıllık mortalite riski artar. Orijinal yayında bildirilen seçilmiş puan noktaları: <6 puan ≈%0.7, ≈9 puan ≈%4.4, ≈12 puan ≈%10.9, ≈15 puan ≈%29.0, >19 puan ≈%65.9 otuz günlük mortalite ile ilişkilidir. Yaş puanlaması orijinal yayında "her 10 yaş için yaklaşık 1 puan (en fazla 10)" olarak tanımlanmıştır; bu araç yaşı floor(yaş/10) ile hesaplar ve 10 puanla sınırlar. Sonuç NIHSS, görüntüleme ve klinik muhakemeyle birlikte yorumlanmalıdır.