Rotterdam CT Score (Traumatic Brain Injury)
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Rotterdam CT Score (Traumatic Brain Injury)
Rotterdam BT skoru, travmatik beyin hasarı sonrası çekilen ilk (başvuru anındaki) beyin bilgisayarlı tomografi (BT) bulgularına dayanarak hastanın 6 aylık mortalite riskini öngören prognostik bir skordur ve 1 ile 6 arasında değer alır.
When to use
Rotterdam BT skoru, orta veya ağır travmatik beyin hasarı olan yetişkin hastalarda başvuru anında çekilen ilk beyin BT'si değerlendirilirken prognostik risk tabakalaması ve klinik gidişatın öngörülmesi amacıyla hesaplanır. Skor, özellikle yoğun bakıma yatış kararı, aile ile prognoz görüşmesi ve klinik araştırmalarda hasta gruplarını karşılaştırma gibi bağlamlarda kullanılır.
Formula
Rotterdam BT skoru dört BT bulgusunun puanlarının toplanmasıyla ve bu toplama sabit bir puan eklenmesiyle hesaplanır. Toplam puan, bazal sisternaların durumuna (normal 0 puan, baskılanmış/komprese 1 puan, tamamen yok/oblitere 2 puan), orta hat kaymasının derecesine (5 milimetre veya altında 0 puan, 5 milimetreden fazla 1 puan), epidural kitle lezyonunun varlığına (lezyon varsa 0 puan, lezyon yoksa 1 puan) ve intraventriküler kanama veya travmatik subaraknoid kanamanın (SAK) varlığına (yoksa 0 puan, varsa 1 puan) bağlı puanların toplanıp bu toplama sabit olarak 1 puan eklenmesiyle elde edilir. Epidural kitle lezyonunun puanlaması diğer bulgulardan farklı olarak terstir; çünkü orijinal türetme çalışmasında epidural hematomu olan hastaların, aynı büyüklükteki kitle etkisine sahip diğer lezyon tiplerine kıyasla görece daha iyi prognoza sahip olduğu gösterilmiştir. Bu puanlama biçiminin sonucunda skor en az 1, en fazla 6 değerini alır; tamamen normal görünen bir başvuru BT'si dahi sabit puan nedeniyle en düşük skor olan 1'i verir.
Interpretation
Rotterdam BT skoru arttıkça 6 aylık mortalite belirgin biçimde artar; orijinal türetme kohortunda skor 1 olan hastalarda 6 aylık mortalite yaklaşık %5, skor 2'de yaklaşık %7, skor 3'te yaklaşık %16, skor 4'te yaklaşık %26, skor 5'te yaklaşık %53 ve skor 6'da yaklaşık %61 olarak bildirilmiştir. Bu site, skor 1-2'yi düşük risk, skor 3-4'ü orta risk ve skor 5-6'yı yüksek risk olarak gruplamaktadır; ancak bu risk grupları site tarafından pratik kolaylık için oluşturulmuş bir sınıflamadır ve orijinal makalenin resmi bir eşik önerisi değildir, dolayısıyla klinik karar bu ara gruplamaya değil doğrudan sayısal skora ve ona karşılık gelen mortalite yüzdesine göre verilmelidir. Sonuç mutlaka Glasgow Koma Skalası (GKS), pupil muayenesi, hastanın yaşı ve hipoksi/hipotansiyon gibi diğer prognostik faktörlerle birlikte yorumlanmalıdır; tek başına BT skoru prognozu belirlemez.
References
- Maas AIR, Hukkelhoven CWPM, Marshall LF, Steyerberg EW. Prediction of outcome in traumatic brain injury with computed tomographic characteristics: a comparison between the computed tomographic classification and combinations of computed tomographic predictors. Neurosurgery. 2005;57(6):1173-1182. PMID: 16331165. DOI: 10.1227/01.neu.0000186013.63046.6b.
- Steyerberg EW, ve ark. (son yazar Maas AIR). Predicting Outcome after Traumatic Brain Injury: Development and International Validation of Prognostic Scores Based on Admission Characteristics (IMPACT çalışması). PLOS Medicine. 2008;5(8):e165 — Rotterdam BT skorunun dış doğrulama bağlamında kullanıldığı uluslararası prognoz modeli çalışması.
- Charry JD, ve ark. External Validation of the Rotterdam Computed Tomography Score in the Prediction of Mortality in Severe Traumatic Brain Injury. Journal of Neurosciences in Rural Practice. 2017 (PMC5602255) — bağımsız kohortta AUC 0,825 (%95 GA 0,745-0,903).
Epidural kitle lezyonu bu skorda TERS puanlanır; yani lezyon varsa 0 puan, lezyon yoksa 1 puan verilir, çünkü epidural hematomu olan hastaların prognozu diğer kitle lezyonu tiplerine göre görece daha iyidir. Bu ters puanlama, girişi yapan klinisyenin en sık hata yaptığı noktadır ve mutlaka kontrol edilmelidir. BT bulguları mutlaka başvuru anındaki ilk tetkikte ve deneyimli bir gözlemci tarafından değerlendirilmelidir; orta hat kayması gibi eşik değerler birincil kaynağa göre teyit edilmelidir. Bildirilen mortalite oranları Tirilazad çalışmaları kohortuna özgüdür ve yerel popülasyonda farklı çıkabilir; skorun çocuklarda dış doğrulaması sınırlıdır. Bu araç, klinik muayene ve deneyimli hekim değerlendirmesinin yerine geçmez ve tek başına yaşam sonu veya tedavi sonlandırma kararı için kullanılmamalıdır.
Frequently asked questions
What is Rotterdam CT Score (Traumatic Brain Injury)?
Rotterdam BT skoru, travmatik beyin hasarı sonrası çekilen ilk (başvuru anındaki) beyin bilgisayarlı tomografi (BT) bulgularına dayanarak hastanın 6 aylık mortalite riskini öngören prognostik bir skordur ve 1 ile 6 arasında değer alır.
When is Rotterdam CT Score (Traumatic Brain Injury) used?
Rotterdam BT skoru, orta veya ağır travmatik beyin hasarı olan yetişkin hastalarda başvuru anında çekilen ilk beyin BT'si değerlendirilirken prognostik risk tabakalaması ve klinik gidişatın öngörülmesi amacıyla hesaplanır. Skor, özellikle yoğun bakıma yatış kararı, aile ile prognoz görüşmesi ve klinik araştırmalarda hasta gruplarını karşılaştırma gibi bağlamlarda kullanılır.
How is Rotterdam CT Score (Traumatic Brain Injury) calculated?
Rotterdam BT skoru dört BT bulgusunun puanlarının toplanmasıyla ve bu toplama sabit bir puan eklenmesiyle hesaplanır. Toplam puan, bazal sisternaların durumuna (normal 0 puan, baskılanmış/komprese 1 puan, tamamen yok/oblitere 2 puan), orta hat kaymasının derecesine (5 milimetre veya altında 0 puan, 5 milimetreden fazla 1 puan), epidural kitle lezyonunun varlığına (lezyon varsa 0 puan, lezyon yoksa 1 puan) ve intraventriküler kanama veya travmatik subaraknoid kanamanın (SAK) varlığına (yoksa 0 puan, varsa 1 puan) bağlı puanların toplanıp bu toplama sabit olarak 1 puan eklenmesiyle elde edilir. Epidural kitle lezyonunun puanlaması diğer bulgulardan farklı olarak terstir; çünkü orijinal türetme çalışmasında epidural hematomu olan hastaların, aynı büyüklükteki kitle etkisine sahip diğer lezyon tiplerine kıyasla görece daha iyi prognoza sahip olduğu gösterilmiştir. Bu puanlama biçiminin sonucunda skor en az 1, en fazla 6 değerini alır; tamamen normal görünen bir başvuru BT'si dahi sabit puan nedeniyle en düşük skor olan 1'i verir.
How is the Rotterdam CT Score (Traumatic Brain Injury) result interpreted?
Rotterdam BT skoru arttıkça 6 aylık mortalite belirgin biçimde artar; orijinal türetme kohortunda skor 1 olan hastalarda 6 aylık mortalite yaklaşık %5, skor 2'de yaklaşık %7, skor 3'te yaklaşık %16, skor 4'te yaklaşık %26, skor 5'te yaklaşık %53 ve skor 6'da yaklaşık %61 olarak bildirilmiştir. Bu site, skor 1-2'yi düşük risk, skor 3-4'ü orta risk ve skor 5-6'yı yüksek risk olarak gruplamaktadır; ancak bu risk grupları site tarafından pratik kolaylık için oluşturulmuş bir sınıflamadır ve orijinal makalenin resmi bir eşik önerisi değildir, dolayısıyla klinik karar bu ara gruplamaya değil doğrudan sayısal skora ve ona karşılık gelen mortalite yüzdesine göre verilmelidir. Sonuç mutlaka Glasgow Koma Skalası (GKS), pupil muayenesi, hastanın yaşı ve hipoksi/hipotansiyon gibi diğer prognostik faktörlerle birlikte yorumlanmalıdır; tek başına BT skoru prognozu belirlemez.