Michigan Risk Score for PICC-Related Thrombosis
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Michigan Risk Score for PICC-Related Thrombosis
Hastanede yatan ve periferden yerleştirilen santral venöz kateter (PICC) takılan hastalarda kateterle ilişkili üst ekstremite derin ven trombozu riskini beş klinik değişkene dayanarak tabakalayan skor.
When to use
PICC yerleştirilmesi planlanan veya PICC takılı hastanede yatan erişkin hastada tromboz riskinin değerlendirilmesi.
Formula
Başka CVC mevcut: +1; Lökosit > 12.000/µL: +1; Lümen sayısı: tek 0, çift +1, üç-dört +2; VTE öyküsü: yok 0, >30 gün önce +2, ≤30 gün içinde +3; Aktif kanser: +3. Toplam 0-14. Risk sınıfları ve türetme kohortunda gözlenen semptomatik tromboz oranları (Chopra V ve ark. J Thromb Haemost 2017): Sınıf I (0-1 puan) yaklaşık %0.9; Sınıf II (2-3 puan) yaklaşık %1.6; Sınıf III (4-5 puan) yaklaşık %2.7; Sınıf IV (≥6 puan) yaklaşık %4.7. Sınıf I referans alındığında düzeltilmiş olasılık oranları (odds ratio) Sınıf II için 1.68 (%95 GA 1.19-2.37), Sınıf III için 2.90 (%95 GA 2.09-4.01) ve Sınıf IV için 5.20 (%95 GA 3.65-7.42) olarak bildirilmiştir.
Interpretation
Düşük Michigan Risk Skoru (Sınıf I, 0-1 puan) PICC ilişkili semptomatik tromboz riskinin düşük olduğunu (yaklaşık %0.9) gösterir. Skor arttıkça tromboz riski kademeli olarak artar: Sınıf II'de yaklaşık %1.6, Sınıf III'te yaklaşık %2.7 ve Sınıf IV'te (≥6 puan) yaklaşık %4.7. Türetme kohortunda Sınıf IV'ün Sınıf I'e göre düzeltilmiş olasılık oranı yaklaşık 5.2 kattır. Yüksek riskli hastalarda çok lümenli PICC yerine gereken en az lümen sayısına sahip tek lümenli kateter, alternatif vasküler erişim yöntemleri veya farklı bir santral hat seçeneği değerlendirilmelidir. Mutlak risk sınıf IV'te bile yaklaşık %5 düzeyinde kaldığından, skor kateter seçimini bilgilendirir ancak PICC'i mutlak olarak kontrendike kılmaz.
References
- Chopra V, Anand S, Hickner A, et al. Risk of venous thromboembolism associated with peripherally inserted central catheters: a systematic review and meta-analysis. Lancet. 2013;382(9889):311-325.
- Chopra V, Kaatz S, Conlon A, et al. The Michigan Risk Score to predict peripherally inserted central catheter-associated thrombosis. J Thromb Haemost. 2017;15(10):1951-1962.
Michigan Risk Skoru, kateter kararını destekleyen bir risk tabakalama aracıdır; düşük skor tromboz riskini tamamen dışlamaz. Klinik şüphe durumunda görüntüleme (Doppler USG) geciktirilmemelidir. Skor, hastanın genel VTE profilaksi ihtiyacının veya antikoagülasyon kararının yerine geçmez.
Frequently asked questions
What is Michigan Risk Score for PICC-Related Thrombosis?
Hastanede yatan ve periferden yerleştirilen santral venöz kateter (PICC) takılan hastalarda kateterle ilişkili üst ekstremite derin ven trombozu riskini beş klinik değişkene dayanarak tabakalayan skor.
When is Michigan Risk Score for PICC-Related Thrombosis used?
PICC yerleştirilmesi planlanan veya PICC takılı hastanede yatan erişkin hastada tromboz riskinin değerlendirilmesi.
How is Michigan Risk Score for PICC-Related Thrombosis calculated?
Başka CVC mevcut: +1; Lökosit > 12.000/µL: +1; Lümen sayısı: tek 0, çift +1, üç-dört +2; VTE öyküsü: yok 0, >30 gün önce +2, ≤30 gün içinde +3; Aktif kanser: +3. Toplam 0-14. Risk sınıfları ve türetme kohortunda gözlenen semptomatik tromboz oranları (Chopra V ve ark. J Thromb Haemost 2017): Sınıf I (0-1 puan) yaklaşık %0.9; Sınıf II (2-3 puan) yaklaşık %1.6; Sınıf III (4-5 puan) yaklaşık %2.7; Sınıf IV (≥6 puan) yaklaşık %4.7. Sınıf I referans alındığında düzeltilmiş olasılık oranları (odds ratio) Sınıf II için 1.68 (%95 GA 1.19-2.37), Sınıf III için 2.90 (%95 GA 2.09-4.01) ve Sınıf IV için 5.20 (%95 GA 3.65-7.42) olarak bildirilmiştir.
How is the Michigan Risk Score for PICC-Related Thrombosis result interpreted?
Düşük Michigan Risk Skoru (Sınıf I, 0-1 puan) PICC ilişkili semptomatik tromboz riskinin düşük olduğunu (yaklaşık %0.9) gösterir. Skor arttıkça tromboz riski kademeli olarak artar: Sınıf II'de yaklaşık %1.6, Sınıf III'te yaklaşık %2.7 ve Sınıf IV'te (≥6 puan) yaklaşık %4.7. Türetme kohortunda Sınıf IV'ün Sınıf I'e göre düzeltilmiş olasılık oranı yaklaşık 5.2 kattır. Yüksek riskli hastalarda çok lümenli PICC yerine gereken en az lümen sayısına sahip tek lümenli kateter, alternatif vasküler erişim yöntemleri veya farklı bir santral hat seçeneği değerlendirilmelidir. Mutlak risk sınıf IV'te bile yaklaşık %5 düzeyinde kaldığından, skor kateter seçimini bilgilendirir ancak PICC'i mutlak olarak kontrendike kılmaz.