Harvey-Bradshaw Index (Crohn’s Disease)
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Harvey-Bradshaw Index (Crohn's Disease)
Harvey-Bradshaw İndeksi (HBI), Crohn hastalığında klinik aktiviteyi beş maddeye göre değerlendirir ve Crohn Hastalığı Aktivite İndeksi'nin (CDAI - Crohn's Disease Activity Index) laboratuvar tetkiki gerektirmeyen, sadece klinik verilere dayanan basitleştirilmiş bir versiyonudur. Hasta o günkü değil, bir önceki 24 saatlik döneme ait bulguları bildirir.
When to use
Bilinen ve tanısı zaten konmuş Crohn hastalarında klinik aktivitenin takibi, remisyon veya alevlenme durumunun izlenmesi ve tedaviye verilen yanıtın kabaca tabakalandırılması için kullanılır. Klinik çalışmalarda yanıt ve remisyon tanımlarken de tercih edilir çünkü hasta başına uygulanması hızlıdır.
Formula
Toplam puan; genel iyilik hali (0-4 arası), karın ağrısı (0-3 arası), günlük sıvı veya yumuşak dışkı sayısı (her dışkı 1 puan olarak tavan sınırı olmadan doğrudan eklenir), karında kitle (0-3 arası) ve komplikasyonların (artralji, üveit, eritema nodozum, aftöz ülser, pyoderma gangrenozum, anal fissür, yeni fistül, abse; her biri görülürse 1 puan) toplanmasıyla hesaplanır. Eşik değerler şöyledir: 5 puanın altı remisyon, 5-7 puan hafif aktivite, 8-16 puan orta aktivite, 16 puanın üzeri şiddetli aktivite olarak kabul edilir. Özgün CDAI'den farklı olarak bu indekste laboratuvar parametresi (hematokrit, vücut ağırlığı, ekstraintestinal komplikasyon sayısı yerine yalnızca varlık/yokluk) yer almaz; bu basitleştirme, indeksin klinikte hızlı kullanılabilir olmasını sağlarken hassasiyetinden bir miktar ödün verir.
Interpretation
Puan yükseldikçe klinik aktivite de artar. HBI'nin 5 puanın altında olması remisyon ile, 5-7 puan olması hafif aktivite ile, 8-16 puan olması orta aktivite ile ve 16 puanın üzerinde olması şiddetli aktivite ile uyumludur. Özgün türetme çalışmasında bu kesim noktaları CDAI ile karşılaştırılarak belirlenmiştir. Vermeire ve arkadaşlarının 2010 yılında yayımladığı ve PRECiSE 1 ile PRECiSE 2 çalışmalarının 1328 hastalık verisini kullanan büyük ölçekli karşılaştırma çalışmasında, CDAI'deki 150 puanlık klasik remisyon eşiğinin HBI üzerinde matematiksel olarak yaklaşık 4,66 puana denk geldiği gösterilmiştir; bu nedenle özgün 5 puan eşiği yerine katı olarak 4,66 puan kullanılsaydı HBI ile remisyonda sayılan hasta sayısı biraz daha az olurdu. Aynı çalışmada CDAI'deki her 100 puanlık düşüşün HBI üzerinde yaklaşık 3,2 puanlık düşüşe karşılık geldiği de gösterilmiştir; bu nedenle bazı klinik çalışmalarda remisyon eşiği olarak özgün 5 puan yerine 4 puan ve altı kullanılmıştır ve hangi eşiğin kullanıldığına dikkat edilmelidir. Klinik yanıt tanımlanırken sıklıkla başlangıca göre en az 3 puanlık düşüş anlamlı kabul edilir. HBI semptom temelli bir araçtır ve objektif inflamasyon değerlendirmesinin (endoskopi veya fekal kalprotektin gibi bir biyobelirteç) yerine geçmez; tedavi hedefi belirlenirken (treat-to-target) yalnızca klinik remisyona değil, mümkünse biyokimyasal ve endoskopik remisyona da bakılması önerilir.
References
- Harvey RF, Bradshaw JM. A simple index of Crohn's-disease activity. Lancet. 1980;1(8167):514. PMID: 6102236. DOI: 10.1016/S0140-6736(80)92767-1.
- Best WR. Predicting the Crohn's disease activity index from the Harvey-Bradshaw Index. Inflamm Bowel Dis. 2006;12(4):304-310. PMID: 16633052.
- Vermeire S, Schreiber S, Sandborn WJ, ve ark. Correlation between the Crohn's Disease Activity and Harvey-Bradshaw Indices in assessing Crohn's disease severity. Clin Gastroenterol Hepatol. 2010;8(4):357-363. PMID: 20096379.
HBI semptom temellidir ve mukozal inflamasyonu doğrudan yansıtmayabilir; hastanın klinik aktivitesi düşük görünse bile endoskopik aktivite devam ediyor olabilir. Günlük dışkı sayısı bileşeni puana tavan sınırı olmadan doğrudan eklenir, bu nedenle örneğin günde sekiz dışkı tek başına sekiz puana denk gelir ve toplam skoru orantısız biçimde yükseltebilir. Eşik değerler ve klinik yanıt tanımı, kullanılan çalışma veya kılavuza göre küçük farklılıklar gösterebilir; bu nedenle karar verirken hangi eşiğin esas alındığı açıkça belirtilmelidir. Bu araç tek başına tedavi kararının yerine geçmez ve klinik değerlendirmenin tamamlayıcısı olarak kullanılmalıdır.
Frequently asked questions
What is Harvey-Bradshaw Index (Crohn's Disease)?
Harvey-Bradshaw İndeksi (HBI), Crohn hastalığında klinik aktiviteyi beş maddeye göre değerlendirir ve Crohn Hastalığı Aktivite İndeksi'nin (CDAI - Crohn's Disease Activity Index) laboratuvar tetkiki gerektirmeyen, sadece klinik verilere dayanan basitleştirilmiş bir versiyonudur. Hasta o günkü değil, bir önceki 24 saatlik döneme ait bulguları bildirir.
When is Harvey-Bradshaw Index (Crohn's Disease) used?
Bilinen ve tanısı zaten konmuş Crohn hastalarında klinik aktivitenin takibi, remisyon veya alevlenme durumunun izlenmesi ve tedaviye verilen yanıtın kabaca tabakalandırılması için kullanılır. Klinik çalışmalarda yanıt ve remisyon tanımlarken de tercih edilir çünkü hasta başına uygulanması hızlıdır.
How is Harvey-Bradshaw Index (Crohn's Disease) calculated?
Toplam puan; genel iyilik hali (0-4 arası), karın ağrısı (0-3 arası), günlük sıvı veya yumuşak dışkı sayısı (her dışkı 1 puan olarak tavan sınırı olmadan doğrudan eklenir), karında kitle (0-3 arası) ve komplikasyonların (artralji, üveit, eritema nodozum, aftöz ülser, pyoderma gangrenozum, anal fissür, yeni fistül, abse; her biri görülürse 1 puan) toplanmasıyla hesaplanır. Eşik değerler şöyledir: 5 puanın altı remisyon, 5-7 puan hafif aktivite, 8-16 puan orta aktivite, 16 puanın üzeri şiddetli aktivite olarak kabul edilir. Özgün CDAI'den farklı olarak bu indekste laboratuvar parametresi (hematokrit, vücut ağırlığı, ekstraintestinal komplikasyon sayısı yerine yalnızca varlık/yokluk) yer almaz; bu basitleştirme, indeksin klinikte hızlı kullanılabilir olmasını sağlarken hassasiyetinden bir miktar ödün verir.
How is the Harvey-Bradshaw Index (Crohn's Disease) result interpreted?
Puan yükseldikçe klinik aktivite de artar. HBI'nin 5 puanın altında olması remisyon ile, 5-7 puan olması hafif aktivite ile, 8-16 puan olması orta aktivite ile ve 16 puanın üzerinde olması şiddetli aktivite ile uyumludur. Özgün türetme çalışmasında bu kesim noktaları CDAI ile karşılaştırılarak belirlenmiştir. Vermeire ve arkadaşlarının 2010 yılında yayımladığı ve PRECiSE 1 ile PRECiSE 2 çalışmalarının 1328 hastalık verisini kullanan büyük ölçekli karşılaştırma çalışmasında, CDAI'deki 150 puanlık klasik remisyon eşiğinin HBI üzerinde matematiksel olarak yaklaşık 4,66 puana denk geldiği gösterilmiştir; bu nedenle özgün 5 puan eşiği yerine katı olarak 4,66 puan kullanılsaydı HBI ile remisyonda sayılan hasta sayısı biraz daha az olurdu. Aynı çalışmada CDAI'deki her 100 puanlık düşüşün HBI üzerinde yaklaşık 3,2 puanlık düşüşe karşılık geldiği de gösterilmiştir; bu nedenle bazı klinik çalışmalarda remisyon eşiği olarak özgün 5 puan yerine 4 puan ve altı kullanılmıştır ve hangi eşiğin kullanıldığına dikkat edilmelidir. Klinik yanıt tanımlanırken sıklıkla başlangıca göre en az 3 puanlık düşüş anlamlı kabul edilir. HBI semptom temelli bir araçtır ve objektif inflamasyon değerlendirmesinin (endoskopi veya fekal kalprotektin gibi bir biyobelirteç) yerine geçmez; tedavi hedefi belirlenirken (treat-to-target) yalnızca klinik remisyona değil, mümkünse biyokimyasal ve endoskopik remisyona da bakılması önerilir.