Bacterial Meningitis Score for Children

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Bacterial Meningitis Score for Children

Beyin omurilik sıvısında (BOS) pleositozu (BOS lökosit sayısı ≥10 hücre/µL) saptanan çocuklarda, beş klinik/laboratuvar kriterin tamamı negatifse bakteriyel menenjit riskini çok düşük olarak dışlamaya yardımcı olan klinik karar kuralı.

When to use

Lomber ponksiyon sonucunda BOS pleositozu (BOS lökosit sayısı ≥10 hücre/µL) saptanan, 29 gün - 19 yaş arası, genel görünümü iyi olan çocuklarda bakteriyel menenjit riskinin tabakalanması.

Formula

Puanlama: BOS Gram boyaması pozitif = 2 puan; BOS ANC ≥1.000/µL = 1 puan; BOS protein ≥80 mg/dL = 1 puan; kan ANC ≥10.000/µL = 1 puan; nöbet (başvuruda/öncesinde) = 1 puan. Toplam 0-6. Tüm kriterler negatifse (skor 0) bakteriyel menenjit riski çok düşüktür (yaklaşık %0.1); herhangi bir kriter pozitifse skor ≥1 olur ve düşük riskli olarak sınıflandırılamaz.

Interpretation

Skor 0 (tüm kriterler negatif) ise bakteriyel menenjit riski çok düşüktür (yaklaşık %0.1) ve seçilmiş, iyi görünümlü, yakın izlem imkanı olan hastalarda ampirik antibiyoterapi ve yatış olmadan yakın takip düşünülebilir. Skor ≥1 ise bakteriyel menenjit dışlanamaz; ampirik antibiyoterapi ve hastane yatışı standart yaklaşımdır. Bu kural yalnızca yardımcı bir araçtır; klinik görünüm (toksik/kritik hasta) her zaman önceliklidir.

References

  • Nigrovic LE, Kuppermann N, Malley R; Bacterial Meningitis Study Group of the Pediatric Emergency Medicine Collaborative Research Committee of the American Academy of Pediatrics. Development and validation of a multivariable predictive model to distinguish bacterial from aseptic meningitis in children in the post-Haemophilus influenzae era. Pediatrics. 2002;110(4):712-719.
  • Nigrovic LE, Kuppermann N, Macias CG, et al. Clinical prediction rule for identifying children with cerebrospinal fluid pleocytosis at very low risk of bacterial meningitis. JAMA. 2007;297(1):52-60.
  • Nigrovic LE, Malley R, Kuppermann N. Meta-analysis of bacterial meningitis score validation studies. Arch Dis Child. 2012;97(9):799-805.

Bu skor yalnızca BOS pleositozu olan, önceden antibiyotik almamış, immünsüpresif olmayan, şantı olmayan, travmatik olmayan lomber ponksiyonlu çocuklarda valide edilmiştir. Skor 0 olsa bile klinik olarak toksik/kritik görünen bir çocukta ampirik tedavi geciktirilmemelidir. Bu araç klinik muhakemenin yerine geçmez; nadiren düşük riskli sınıflamaya rağmen bakteriyel menenjit bildirilmiştir.

Frequently asked questions

What is Bacterial Meningitis Score for Children?

Beyin omurilik sıvısında (BOS) pleositozu (BOS lökosit sayısı ≥10 hücre/µL) saptanan çocuklarda, beş klinik/laboratuvar kriterin tamamı negatifse bakteriyel menenjit riskini çok düşük olarak dışlamaya yardımcı olan klinik karar kuralı.

When is Bacterial Meningitis Score for Children used?

Lomber ponksiyon sonucunda BOS pleositozu (BOS lökosit sayısı ≥10 hücre/µL) saptanan, 29 gün - 19 yaş arası, genel görünümü iyi olan çocuklarda bakteriyel menenjit riskinin tabakalanması.

How is Bacterial Meningitis Score for Children calculated?

Puanlama: BOS Gram boyaması pozitif = 2 puan; BOS ANC ≥1.000/µL = 1 puan; BOS protein ≥80 mg/dL = 1 puan; kan ANC ≥10.000/µL = 1 puan; nöbet (başvuruda/öncesinde) = 1 puan. Toplam 0-6. Tüm kriterler negatifse (skor 0) bakteriyel menenjit riski çok düşüktür (yaklaşık %0.1); herhangi bir kriter pozitifse skor ≥1 olur ve düşük riskli olarak sınıflandırılamaz.

How is the Bacterial Meningitis Score for Children result interpreted?

Skor 0 (tüm kriterler negatif) ise bakteriyel menenjit riski çok düşüktür (yaklaşık %0.1) ve seçilmiş, iyi görünümlü, yakın izlem imkanı olan hastalarda ampirik antibiyoterapi ve yatış olmadan yakın takip düşünülebilir. Skor ≥1 ise bakteriyel menenjit dışlanamaz; ampirik antibiyoterapi ve hastane yatışı standart yaklaşımdır. Bu kural yalnızca yardımcı bir araçtır; klinik görünüm (toksik/kritik hasta) her zaman önceliklidir.