MACOCHA Skoru (Yoğun Bakımda Zor Entübasyon)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

MACOCHA Skoru (Yoğun Bakımda Zor Entübasyon)

Yoğun bakım ünitesinde entübasyon öncesi hastaya, patolojiye ve operatöre ait yedi maddeyi değerlendirerek zor entübasyon riskini öngören skor (0-12).

Ne zaman kullanılır

Yoğun bakım ünitesinde entübasyon planlanan erişkin hastalarda, işlem öncesi risk değerlendirmesi için.

Formül

MACOCHA = Mallampati III/IV (5) + OSAS (2) + Servikal hareket kısıtlılığı (1) + Ağız açıklığı <3 cm (1) + Koma (1) + Ciddi hipoksemi <%80 (1) + Anestezist olmayan operatör (1). Toplam 0-12. Skor arttıkça zor entübasyon olasılığı artar; ≥3 zor entübasyon için yüksek riski işaret eder (orijinal validasyon kohortunda %72 duyarlılık, %89 özgüllük).

Yorumlama

MACOCHA skoru arttıkça yoğun bakımda zor entübasyon olasılığı artar. Doğrulama kohortunda (zor entübasyon prevalansı yaklaşık %8) skorun eğri altında kalan alanı 0,86 idi. Skor ≥3 eşiği doğrulama kohortunda yaklaşık %73 duyarlılık, %89 özgüllük, %98 negatif prediktif değer ve %36 pozitif prediktif değer göstermiştir. Yüksek negatif prediktif değer nedeniyle skor özellikle zor entübasyonu güvenle dışlamaya yarar; düşük pozitif prediktif değer ise yüksek skorun her zaman zor entübasyona karşılık gelmediğini gösterir. Yüksek skorlu hastalarda ek personel (ikinci operatör), videolaringoskopi, hazır zor havayolu ekipmanı ve mümkünse deneyimli/anestezist operatör bulundurulması önerilir.

Kaynaklar

  • De Jong A, Molinari N, Terzi N, et al. Early identification of patients at risk for difficult intubation in the intensive care unit: development and validation of the MACOCHA score in a multicenter cohort study. Am J Respir Crit Care Med. 2013;187(8):832-839.

MACOCHA skoru, kontrollü yoğun bakım entübasyonları için geliştirilmiştir; kardiyak arrest gibi acil/kontrolsüz durumlarda zaman kısıtlılığı nedeniyle tam uygulanamayabilir. Düşük skor zor entübasyon olasılığını dışlamaz; her entübasyon öncesi zor havayolu planı (ekipman, ek personel) hazır bulundurulmalıdır.

Sık sorulan sorular

MACOCHA Skoru (Yoğun Bakımda Zor Entübasyon) nedir?

Yoğun bakım ünitesinde entübasyon öncesi hastaya, patolojiye ve operatöre ait yedi maddeyi değerlendirerek zor entübasyon riskini öngören skor (0-12).

MACOCHA Skoru (Yoğun Bakımda Zor Entübasyon) ne zaman kullanılır?

Yoğun bakım ünitesinde entübasyon planlanan erişkin hastalarda, işlem öncesi risk değerlendirmesi için.

MACOCHA Skoru (Yoğun Bakımda Zor Entübasyon) nasıl hesaplanır?

MACOCHA = Mallampati III/IV (5) + OSAS (2) + Servikal hareket kısıtlılığı (1) + Ağız açıklığı <3 cm (1) + Koma (1) + Ciddi hipoksemi <%80 (1) + Anestezist olmayan operatör (1). Toplam 0-12. Skor arttıkça zor entübasyon olasılığı artar; ≥3 zor entübasyon için yüksek riski işaret eder (orijinal validasyon kohortunda %72 duyarlılık, %89 özgüllük).

MACOCHA Skoru (Yoğun Bakımda Zor Entübasyon) sonucu nasıl yorumlanır?

MACOCHA skoru arttıkça yoğun bakımda zor entübasyon olasılığı artar. Doğrulama kohortunda (zor entübasyon prevalansı yaklaşık %8) skorun eğri altında kalan alanı 0,86 idi. Skor ≥3 eşiği doğrulama kohortunda yaklaşık %73 duyarlılık, %89 özgüllük, %98 negatif prediktif değer ve %36 pozitif prediktif değer göstermiştir. Yüksek negatif prediktif değer nedeniyle skor özellikle zor entübasyonu güvenle dışlamaya yarar; düşük pozitif prediktif değer ise yüksek skorun her zaman zor entübasyona karşılık gelmediğini gösterir. Yüksek skorlu hastalarda ek personel (ikinci operatör), videolaringoskopi, hazır zor havayolu ekipmanı ve mümkünse deneyimli/anestezist operatör bulundurulması önerilir.