MACOCHA Score for Difficult Intubation
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
MACOCHA Score for Difficult Intubation
Yoğun bakım ünitesinde entübasyon öncesi hastaya, patolojiye ve operatöre ait yedi maddeyi değerlendirerek zor entübasyon riskini öngören skor (0-12).
When to use
Yoğun bakım ünitesinde entübasyon planlanan erişkin hastalarda, işlem öncesi risk değerlendirmesi için.
Formula
MACOCHA = Mallampati III/IV (5) + OSAS (2) + Servikal hareket kısıtlılığı (1) + Ağız açıklığı <3 cm (1) + Koma (1) + Ciddi hipoksemi <%80 (1) + Anestezist olmayan operatör (1). Toplam 0-12. Skor arttıkça zor entübasyon olasılığı artar; ≥3 zor entübasyon için yüksek riski işaret eder (orijinal validasyon kohortunda %72 duyarlılık, %89 özgüllük).
Interpretation
MACOCHA skoru arttıkça yoğun bakımda zor entübasyon olasılığı artar. Doğrulama kohortunda (zor entübasyon prevalansı yaklaşık %8) skorun eğri altında kalan alanı 0,86 idi. Skor ≥3 eşiği doğrulama kohortunda yaklaşık %73 duyarlılık, %89 özgüllük, %98 negatif prediktif değer ve %36 pozitif prediktif değer göstermiştir. Yüksek negatif prediktif değer nedeniyle skor özellikle zor entübasyonu güvenle dışlamaya yarar; düşük pozitif prediktif değer ise yüksek skorun her zaman zor entübasyona karşılık gelmediğini gösterir. Yüksek skorlu hastalarda ek personel (ikinci operatör), videolaringoskopi, hazır zor havayolu ekipmanı ve mümkünse deneyimli/anestezist operatör bulundurulması önerilir.
References
- De Jong A, Molinari N, Terzi N, et al. Early identification of patients at risk for difficult intubation in the intensive care unit: development and validation of the MACOCHA score in a multicenter cohort study. Am J Respir Crit Care Med. 2013;187(8):832-839.
MACOCHA skoru, kontrollü yoğun bakım entübasyonları için geliştirilmiştir; kardiyak arrest gibi acil/kontrolsüz durumlarda zaman kısıtlılığı nedeniyle tam uygulanamayabilir. Düşük skor zor entübasyon olasılığını dışlamaz; her entübasyon öncesi zor havayolu planı (ekipman, ek personel) hazır bulundurulmalıdır.
Frequently asked questions
What is MACOCHA Score for Difficult Intubation?
Yoğun bakım ünitesinde entübasyon öncesi hastaya, patolojiye ve operatöre ait yedi maddeyi değerlendirerek zor entübasyon riskini öngören skor (0-12).
When is MACOCHA Score for Difficult Intubation used?
Yoğun bakım ünitesinde entübasyon planlanan erişkin hastalarda, işlem öncesi risk değerlendirmesi için.
How is MACOCHA Score for Difficult Intubation calculated?
MACOCHA = Mallampati III/IV (5) + OSAS (2) + Servikal hareket kısıtlılığı (1) + Ağız açıklığı <3 cm (1) + Koma (1) + Ciddi hipoksemi <%80 (1) + Anestezist olmayan operatör (1). Toplam 0-12. Skor arttıkça zor entübasyon olasılığı artar; ≥3 zor entübasyon için yüksek riski işaret eder (orijinal validasyon kohortunda %72 duyarlılık, %89 özgüllük).
How is the MACOCHA Score for Difficult Intubation result interpreted?
MACOCHA skoru arttıkça yoğun bakımda zor entübasyon olasılığı artar. Doğrulama kohortunda (zor entübasyon prevalansı yaklaşık %8) skorun eğri altında kalan alanı 0,86 idi. Skor ≥3 eşiği doğrulama kohortunda yaklaşık %73 duyarlılık, %89 özgüllük, %98 negatif prediktif değer ve %36 pozitif prediktif değer göstermiştir. Yüksek negatif prediktif değer nedeniyle skor özellikle zor entübasyonu güvenle dışlamaya yarar; düşük pozitif prediktif değer ise yüksek skorun her zaman zor entübasyona karşılık gelmediğini gösterir. Yüksek skorlu hastalarda ek personel (ikinci operatör), videolaringoskopi, hazır zor havayolu ekipmanı ve mümkünse deneyimli/anestezist operatör bulundurulması önerilir.