Modified Early Warning Score (MEWS)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Modified Early Warning Score (MEWS)

Beş yatak başı parametresine (sistolik kan basıncı, kalp hızı, solunum hızı, vücut sıcaklığı ve AVPU bilinç düzeyi) dayanan, hastanede yatan hastalarda klinik kötüleşmeyi erken saptamaya yönelik puanlı bir skordur ve toplam puan 0 ile 14 arasında değişir.

When to use

MEWS, yatan erişkin hastalarda rutin vital bulgu takibi sırasında klinik kötüleşme riskini tabakalamak için hesaplanır. Skor tek seferlik bir ölçüm değildir; hastanın seyri boyunca tekrarlanan vital bulgu ölçümleriyle birlikte düzenli aralıklarla yeniden hesaplanması önerilir, çünkü asıl klinik değer skordaki artış eğilimindedir.

Formula

Skor, beş parametrenin puanlarının toplanmasıyla hesaplanır ve toplam 0 ile 14 arasında değişir. Sistolik kan basıncı için puanlama şöyledir: 70 mmHg ve altı 3 puan, 71-80 mmHg 2 puan, 81-100 mmHg 0 puan, 101-199 mmHg 0 puan, 200 mmHg ve üzeri 2 puandır. Kalp hızı için puanlama şöyledir: dakikada 40 atımın altı 2 puan, 41-50 arası 1 puan, 51-100 arası 0 puan, 101-110 arası 1 puan, 111-129 arası 2 puan, 130 ve üzeri 3 puandır. Solunum hızı için puanlama şöyledir: dakikada 9 solunumun altı 2 puan, 9-14 arası 0 puan, 15-20 arası 1 puan, 21-29 arası 2 puan, 30 ve üzeri 3 puandır. Vücut sıcaklığı için puanlama şöyledir: 35,0 derecenin altı 2 puan, 35,0-38,4 derece arası 0 puan, 38,5 derece ve üzeri 2 puandır. AVPU bilinç düzeyi için puanlama şöyledir: uyanık (A) 0 puan, sese yanıt (V) 1 puan, ağrıya yanıt (P) 2 puan, yanıtsız (U) 3 puandır. Farklı kaynaklarda ve kurumlarda MEWS tablosunun küçük varyantları bulunduğu için, kurumun kullandığı tablo ile bu hesaplayıcının tablosu karşılaştırılmalıdır.

Interpretation

MEWS puanı yükseldikçe klinik kötüleşme, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite riski artar. Subbe ve arkadaşlarının 2001 tarihli özgün türetme çalışmasında, toplam puanı 5 ve üzerinde olan hastalarda ölüm riski belirgin biçimde artmıştır (olabilirlik oranı 5,4; %95 güven aralığı 2,8-10,7), yoğun bakım ünitesine yatış riski artmıştır (olabilirlik oranı 10,9; %95 güven aralığı 2,2-55,6) ve yüksek bağımlılık ünitesine yatış riski artmıştır (olabilirlik oranı 3,3; %95 güven aralığı 1,2-9,2). Bu nedenle birçok kurum, toplam puanı 4 veya 5 ve üzerinde olan hastalarda hızlı yanıt ekibi çağrısını veya acil klinik yeniden değerlendirmeyi protokole bağlamıştır. Skor tek başına eşik değeri olarak değil, zaman içindeki artış eğilimiyle birlikte değerlendirilmelidir; aynı hastada ardışık ölçümlerde puanın yükselmesi, tek bir yüksek ölçümden bağımsız olarak da klinik kötüleşmeyi düşündürür.

References

  • Subbe CP, Kruger M, Rutherford P, Gemmel L. Validation of a modified Early Warning Score in medical admissions. QJM. 2001;94(10):521-526. doi:10.1093/qjmed/94.10.521. PMID: 11588210.
  • National Institute for Health and Care Excellence / Royal College of Physicians. National Early Warning Score (NEWS2), 2017 (güncelleme 2019) — İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), 2019 yılından itibaren erişkin hastanelerde MEWS yerine NEWS2 kullanımını zorunlu kılmıştır.

MEWS yalnızca erişkin dahiliye hastalarında türetilmiş ve doğrulanmıştır; pediatrik ve gebe hastalarda geçerliliği kanıtlanmamıştır ve bu gruplarda ayrı, yaşa veya gebeliğe özgü erken uyarı skorları kullanılmalıdır. Birleşik Krallık'ta İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), 2019 yılından itibaren erişkin akut hastanelerde MEWS yerine NEWS2 kullanımını zorunlu kılmıştır; bu nedenle MEWS güncel kılavuzlarda tercih edilen birincil skor değildir ve kurum protokolünde NEWS2 veya benzeri bir skor varsa ona öncelik verilmelidir. Eşik değerler (özellikle sistolik kan basıncı 81-100 mmHg puanı) ve toplam alarm eşiği kurum protokolüne ve birincil kaynağa göre teyit edilmelidir, çünkü literatürde MEWS tablosunun birkaç farklı varyantı bulunmaktadır. Bu araç klinik kararın yerine geçmez ve tek başına hızlı yanıt çağrısı veya taburculuk kararı vermek için kullanılmamalıdır.

Frequently asked questions

What is Modified Early Warning Score (MEWS)?

Beş yatak başı parametresine (sistolik kan basıncı, kalp hızı, solunum hızı, vücut sıcaklığı ve AVPU bilinç düzeyi) dayanan, hastanede yatan hastalarda klinik kötüleşmeyi erken saptamaya yönelik puanlı bir skordur ve toplam puan 0 ile 14 arasında değişir.

When is Modified Early Warning Score (MEWS) used?

MEWS, yatan erişkin hastalarda rutin vital bulgu takibi sırasında klinik kötüleşme riskini tabakalamak için hesaplanır. Skor tek seferlik bir ölçüm değildir; hastanın seyri boyunca tekrarlanan vital bulgu ölçümleriyle birlikte düzenli aralıklarla yeniden hesaplanması önerilir, çünkü asıl klinik değer skordaki artış eğilimindedir.

How is Modified Early Warning Score (MEWS) calculated?

Skor, beş parametrenin puanlarının toplanmasıyla hesaplanır ve toplam 0 ile 14 arasında değişir. Sistolik kan basıncı için puanlama şöyledir: 70 mmHg ve altı 3 puan, 71-80 mmHg 2 puan, 81-100 mmHg 0 puan, 101-199 mmHg 0 puan, 200 mmHg ve üzeri 2 puandır. Kalp hızı için puanlama şöyledir: dakikada 40 atımın altı 2 puan, 41-50 arası 1 puan, 51-100 arası 0 puan, 101-110 arası 1 puan, 111-129 arası 2 puan, 130 ve üzeri 3 puandır. Solunum hızı için puanlama şöyledir: dakikada 9 solunumun altı 2 puan, 9-14 arası 0 puan, 15-20 arası 1 puan, 21-29 arası 2 puan, 30 ve üzeri 3 puandır. Vücut sıcaklığı için puanlama şöyledir: 35,0 derecenin altı 2 puan, 35,0-38,4 derece arası 0 puan, 38,5 derece ve üzeri 2 puandır. AVPU bilinç düzeyi için puanlama şöyledir: uyanık (A) 0 puan, sese yanıt (V) 1 puan, ağrıya yanıt (P) 2 puan, yanıtsız (U) 3 puandır. Farklı kaynaklarda ve kurumlarda MEWS tablosunun küçük varyantları bulunduğu için, kurumun kullandığı tablo ile bu hesaplayıcının tablosu karşılaştırılmalıdır.

How is the Modified Early Warning Score (MEWS) result interpreted?

MEWS puanı yükseldikçe klinik kötüleşme, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite riski artar. Subbe ve arkadaşlarının 2001 tarihli özgün türetme çalışmasında, toplam puanı 5 ve üzerinde olan hastalarda ölüm riski belirgin biçimde artmıştır (olabilirlik oranı 5,4; %95 güven aralığı 2,8-10,7), yoğun bakım ünitesine yatış riski artmıştır (olabilirlik oranı 10,9; %95 güven aralığı 2,2-55,6) ve yüksek bağımlılık ünitesine yatış riski artmıştır (olabilirlik oranı 3,3; %95 güven aralığı 1,2-9,2). Bu nedenle birçok kurum, toplam puanı 4 veya 5 ve üzerinde olan hastalarda hızlı yanıt ekibi çağrısını veya acil klinik yeniden değerlendirmeyi protokole bağlamıştır. Skor tek başına eşik değeri olarak değil, zaman içindeki artış eğilimiyle birlikte değerlendirilmelidir; aynı hastada ardışık ölçümlerde puanın yükselmesi, tek bir yüksek ölçümden bağımsız olarak da klinik kötüleşmeyi düşündürür.