Kanada Senkop Risk Skoru
Klinik hesaplayıcılar
Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.
Kanada Senkop Risk Skoru
Acil serviste değerlendirilen senkop hastalarında klinik değerlendirme, EKG bulguları ve acil servis tanısına dayanarak 30 gün içindeki ciddi advers olay (aritmi, ölüm, MI, yapısal kalp hastalığı, kısa PE tanısı vb.) riskini öngören 9 maddelik skor (-3 ile +11 arası).
Ne zaman kullanılır
Acil serviste senkop (geçici bilinç kaybı) nedeniyle değerlendirilen, altta yatan nedeni acil değerlendirmede netleşmemiş erişkin hastalarda risk tabakalaması için.
Formül
Puanlama: Vazovagal yatkınlık öyküsü −1; Kalp hastalığı öyküsü +1; Sistolik KB <90 veya >180 mmHg +2; Yükselmiş troponin +2; Anormal QRS aksı +1; QRS süresi >130 ms +1; QTc >480 ms +2; Acil serviste vazovagal senkop tanısı −2; Acil serviste kardiyak senkop tanısı +2. Toplam puan aralığı −3 ile +11 arasındadır.
Yorumlama
Puan ≤ −2 çok düşük riski (30 günlük ciddi advers olay <%1), −1 ile +3 arası düşük-orta riski (%1-%8), ≥ 4 yüksek/çok yüksek riski gösterir; bu en yüksek puan aralığında validasyon çalışmalarında olay oranı %75'e kadar çıkabilmektedir. Daha yüksek puanlar daha yakın izlem, kardiyak monitörizasyon ve/veya yatış gerekliliğini artırır; sonuç klinik muhakemeyle birlikte yorumlanmalıdır.
Kaynaklar
- Thiruganasambandamoorthy V, Kwong K, Wells GA, Sivilotti ML, Mukarram M, Rowe BH, Lang E, Perry JJ, Sheldon R, Stiell IG, Taljaard M. Development of the Canadian Syncope Risk Score to predict serious adverse events after emergency department assessment of syncope. CMAJ. 2016;188(12):E289-E298.
CSRS yalnızca acil servis değerlendirmesi tamamlanmış, gerçek senkoplu hastalarda kullanılmak üzere türetilmiştir; nöbet, travma veya belirgin alternatif tanısı olan hastalarda geçerli değildir. Skor klinik muhakemenin, EKG yorumunun ve gerektiğinde kardiyoloji konsültasyonunun yerine geçmez.
Sık sorulan sorular
Kanada Senkop Risk Skoru nedir?
Acil serviste değerlendirilen senkop hastalarında klinik değerlendirme, EKG bulguları ve acil servis tanısına dayanarak 30 gün içindeki ciddi advers olay (aritmi, ölüm, MI, yapısal kalp hastalığı, kısa PE tanısı vb.) riskini öngören 9 maddelik skor (-3 ile +11 arası).
Kanada Senkop Risk Skoru ne zaman kullanılır?
Acil serviste senkop (geçici bilinç kaybı) nedeniyle değerlendirilen, altta yatan nedeni acil değerlendirmede netleşmemiş erişkin hastalarda risk tabakalaması için.
Kanada Senkop Risk Skoru nasıl hesaplanır?
Puanlama: Vazovagal yatkınlık öyküsü −1; Kalp hastalığı öyküsü +1; Sistolik KB <90 veya >180 mmHg +2; Yükselmiş troponin +2; Anormal QRS aksı +1; QRS süresi >130 ms +1; QTc >480 ms +2; Acil serviste vazovagal senkop tanısı −2; Acil serviste kardiyak senkop tanısı +2. Toplam puan aralığı −3 ile +11 arasındadır.
Kanada Senkop Risk Skoru sonucu nasıl yorumlanır?
Puan ≤ −2 çok düşük riski (30 günlük ciddi advers olay <%1), −1 ile +3 arası düşük-orta riski (%1-%8), ≥ 4 yüksek/çok yüksek riski gösterir; bu en yüksek puan aralığında validasyon çalışmalarında olay oranı %75'e kadar çıkabilmektedir. Daha yüksek puanlar daha yakın izlem, kardiyak monitörizasyon ve/veya yatış gerekliliğini artırır; sonuç klinik muhakemeyle birlikte yorumlanmalıdır.