Silverman-Andersen Respiratory Severity Score

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Silverman-Andersen Respiratory Severity Score

Yenidoğanda solunum sıkıntısının şiddetini beş klinik bulguya (her biri 0-2 puan üzerinden) göre değerlendiren, muayeneye dayalı 0-10 puanlık bir skordur. Skor, hastaya herhangi bir laboratuvar tetkiki gerektirmeden yatak başında birkaç dakika içinde uygulanabilir.

When to use

Skor, doğumdan sonraki ilk saatler içinde konvansiyonel solunum desteği almayan veya düşük düzeyde destek alan yenidoğan ve preterm bebeklerde solunum sıkıntısının başlangıç değerlendirmesinde ve seri (tekrarlayan) takibinde kullanılır. Hedstrom ve arkadaşlarının 2018 tarihli prospektif kohort çalışmasında skor, doğumdan sonraki ilk bir saat içinde 140 yenidoğanda uygulanmış ve bu erken dönem için performans verisi elde edilmiştir. Skorun tek bir ölçüm yerine belirli aralıklarla tekrarlanarak klinik seyrin izlenmesinde kullanılması tercih edilmelidir çünkü solunum sıkıntısı doğumdan sonraki ilk saatlerde hızla değişebilir.

Formula

Skor beş klinik bulgunun gözlemlenmesiyle oluşturulur ve her bulgu 0 ile 2 arasında puanlanır: üst göğüs hareketi, alt göğüs veya interkostal çekilme, ksifoid çıkıntı çekilmesi, burun kanadı solunumu ve ekspiratuar inleme (grunting). Beş bulgunun puanları toplanarak 0 ile 10 arasında bir toplam skor elde edilir. Skor, hastanın o anki muayenesine dayanan kesitsel bir değerlendirmedir ve kan gazı veya görüntüleme gibi ek tetkik gerektirmez; bu nedenle değerlendiriciler arası tutarlılık, gözlemcinin deneyimine ve eğitimine bağlıdır. Ölçeğin APGAR skorundan farklı olarak yüksek puan daha ağır solunum sıkıntısı anlamına gelir; bu ters yönlü yorumlama en sık karışıklık kaynağıdır.

Interpretation

Toplam skor 0 ise solunum sıkıntısı yok kabul edilir; skor 1 ile 3 arasında ise hafif solunum sıkıntısı, 4 ile 6 arasında ise orta derecede solunum sıkıntısı, 7 ve üzerinde ise ciddi solunum sıkıntısı vardır. Hedstrom ve arkadaşlarının 2018 tarihli prospektif kohort çalışmasında doğumdan sonraki ilk saat içinde ölçülen skor 5 ve üzerinde olan yenidoğanların, doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde solunum desteğinin artırılmasına yüzde 79 oranında ihtiyaç duyduğu, skoru 5'in altında olanlarda bu oranın yüzde 28 olduğu bildirilmiştir ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Aynı çalışmada eşik değer olarak skor 3 alındığında duyarlılık yüzde 78 ve özgüllük yüzde 83, eşik değer 4 alındığında duyarlılık yüzde 62 ve özgüllük yüzde 89, eşik değer 5 alındığında duyarlılık yüzde 44 ve özgüllük yüzde 94 olarak hesaplanmıştır; yani eşik yükseldikçe testin özgüllüğü artarken duyarlılığı azalmaktadır. Yüksek skor, artan solunum işini ve daha ağır solunum sıkıntısını gösterir; ancak sonuç mutlaka klinik bağlam ile birlikte ve tek bir ölçüm yerine seri takiple yorumlanmalıdır.

References

  • Silverman WA, Andersen DH. A controlled clinical trial of effects of water mist on obstructive respiratory signs, death rate and necropsy findings among premature infants. Pediatrics. 1956;17(1):1-10. PMID: 13353856.
  • Hedstrom AB, Gove NE, Mayock DE, Batra M. Performance of the Silverman Andersen Respiratory Severity Score in predicting PCO2 and respiratory support in newborns: a prospective cohort study. J Perinatol. 2018;38(5):505-511. PMID: 29426853.
  • Hedstrom AB, Gove NE, Mayock DE, Batra M. The Silverman Andersen respiratory severity score in the delivery room predicts subsequent intubation in very preterm neonates. Acta Paediatr. 2021;110(5):1450-1451.
  • Setty S, et al. The Silverman Andersen respiratory severity score can be simplified and still predicts increased neonatal respiratory support. Acta Paediatr. 2020.

Silverman-Andersen skoru APGAR skoru ile karıştırılmamalıdır; APGAR skorunda yüksek puan iyi durumu gösterirken bu skorda yüksek puan daha kötü durumu, yani daha ağır solunum sıkıntısını gösterir. Bulguların derecelendirilmesi tamamen gözleme dayalıdır ve değerlendiriciler arasında farklılık gösterebilir; skoru uygulayan kişinin eğitimi ve deneyimi sonucu etkiler. Skor, doğumdan sonraki ilk saatlerde ve invaziv mekanik ventilasyon almayan yenidoğanlarda doğrulanmıştır; bu popülasyon dışındaki hastalarda (örneğin invaziv mekanik ventilasyon altındaki bebekler veya doğumdan uzun süre sonra değerlendirilen bebekler) skorun geçerliliği doğrulanmamıştır. Skor, solunum sıkıntısının şiddetini gösterir ancak altta yatan nedenini (respiratuar distres sendromu, geçici takipne, pnömoni gibi) ayırt etmez ve bu nedenle tanı koydurucu bir araç değildir. Bu araç klinik kararın yerine geçmez ve tek başına tedavi kararı vermek için kullanılmamalıdır.

Frequently asked questions

What is Silverman-Andersen Respiratory Severity Score?

Yenidoğanda solunum sıkıntısının şiddetini beş klinik bulguya (her biri 0-2 puan üzerinden) göre değerlendiren, muayeneye dayalı 0-10 puanlık bir skordur. Skor, hastaya herhangi bir laboratuvar tetkiki gerektirmeden yatak başında birkaç dakika içinde uygulanabilir.

When is Silverman-Andersen Respiratory Severity Score used?

Skor, doğumdan sonraki ilk saatler içinde konvansiyonel solunum desteği almayan veya düşük düzeyde destek alan yenidoğan ve preterm bebeklerde solunum sıkıntısının başlangıç değerlendirmesinde ve seri (tekrarlayan) takibinde kullanılır. Hedstrom ve arkadaşlarının 2018 tarihli prospektif kohort çalışmasında skor, doğumdan sonraki ilk bir saat içinde 140 yenidoğanda uygulanmış ve bu erken dönem için performans verisi elde edilmiştir. Skorun tek bir ölçüm yerine belirli aralıklarla tekrarlanarak klinik seyrin izlenmesinde kullanılması tercih edilmelidir çünkü solunum sıkıntısı doğumdan sonraki ilk saatlerde hızla değişebilir.

How is Silverman-Andersen Respiratory Severity Score calculated?

Skor beş klinik bulgunun gözlemlenmesiyle oluşturulur ve her bulgu 0 ile 2 arasında puanlanır: üst göğüs hareketi, alt göğüs veya interkostal çekilme, ksifoid çıkıntı çekilmesi, burun kanadı solunumu ve ekspiratuar inleme (grunting). Beş bulgunun puanları toplanarak 0 ile 10 arasında bir toplam skor elde edilir. Skor, hastanın o anki muayenesine dayanan kesitsel bir değerlendirmedir ve kan gazı veya görüntüleme gibi ek tetkik gerektirmez; bu nedenle değerlendiriciler arası tutarlılık, gözlemcinin deneyimine ve eğitimine bağlıdır. Ölçeğin APGAR skorundan farklı olarak yüksek puan daha ağır solunum sıkıntısı anlamına gelir; bu ters yönlü yorumlama en sık karışıklık kaynağıdır.

How is the Silverman-Andersen Respiratory Severity Score result interpreted?

Toplam skor 0 ise solunum sıkıntısı yok kabul edilir; skor 1 ile 3 arasında ise hafif solunum sıkıntısı, 4 ile 6 arasında ise orta derecede solunum sıkıntısı, 7 ve üzerinde ise ciddi solunum sıkıntısı vardır. Hedstrom ve arkadaşlarının 2018 tarihli prospektif kohort çalışmasında doğumdan sonraki ilk saat içinde ölçülen skor 5 ve üzerinde olan yenidoğanların, doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde solunum desteğinin artırılmasına yüzde 79 oranında ihtiyaç duyduğu, skoru 5'in altında olanlarda bu oranın yüzde 28 olduğu bildirilmiştir ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Aynı çalışmada eşik değer olarak skor 3 alındığında duyarlılık yüzde 78 ve özgüllük yüzde 83, eşik değer 4 alındığında duyarlılık yüzde 62 ve özgüllük yüzde 89, eşik değer 5 alındığında duyarlılık yüzde 44 ve özgüllük yüzde 94 olarak hesaplanmıştır; yani eşik yükseldikçe testin özgüllüğü artarken duyarlılığı azalmaktadır. Yüksek skor, artan solunum işini ve daha ağır solunum sıkıntısını gösterir; ancak sonuç mutlaka klinik bağlam ile birlikte ve tek bir ölçüm yerine seri takiple yorumlanmalıdır.