Pediatric Glasgow Coma Scale

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Pediatric Glasgow Coma Scale

Preverbal (yaklaşık 2 yaş altı) bebek ve küçük çocuklarda bilinç düzeyini değerlendiren, göz açma, sözel ve motor yanıtın toplamına dayalı modifiye Glasgow Koma Skalası (3-15).

When to use

Travmatik beyin hasarı, bilinç değişikliği veya nörolojik takip gereken preverbal bebek ve küçük çocuklarda; seri değerlendirmelerle gidişatı izlemek için.

Formula

Toplam puan, göz açma yanıtının (1-4 puan), sözel yanıtın (1-5 puan) ve motor yanıtın (1-6 puan) toplanmasıyla hesaplanır ve en düşük 3, en yüksek 15 olur. Preverbal modifikasyonda sözel yanıt kategorileri (gülme/agulama, huzursuz ağlama, ağrıya ağlama, ağrıya inleme, yanıtsızlık) bebek ve küçük çocuğun gelişimsel düzeyine uyarlanmıştır; bu uyarlama Reilly ve arkadaşlarının 1988 tarihli türetme çalışmasına dayanır. Yorum eşikleri olan hafif (13-15), orta (9-12) ve ağır (3-8) bilinç bozukluğu kategorileri erişkin Glasgow Koma Skalası ile aynıdır; ancak pediatrik travmatik beyin hasarında mortaliteyi ayırt eden kritik eşiğin erişkinden farklı olarak 5 puan civarında olduğunu gösteren kohort çalışmaları da bulunur ve bu nedenle 3-5 puan aralığındaki hastalar ayrıca yüksek riskli olarak değerlendirilmelidir.

Interpretation

Toplam puan düştükçe bilinç bozukluğunun ağırlığı artar. Toplam puanın 13 ile 15 arasında olması hafif bilinç bozukluğunu gösterir, 9 ile 12 arasında olması orta derecede bilinç bozukluğunu gösterir ve 3 ile 8 arasında olması ağır bilinç bozukluğunu gösterir. Toplam puanın 8 veya altında olması genellikle ileri hava yolu güvenliğinin, yani entübasyonun değerlendirilmesini gerektirir; ancak düşük Glasgow Koma Skalası puanının tek başına aspirasyon riskini güvenilir biçimde öngörmediği bilinmelidir, çünkü çalışmalarda puanı 9 altında olan hastaların büyük çoğunluğu aspirasyon yaşamamıştır ve bu nedenle entübasyon kararı skorla birlikte hastanın klinik durumu, hava yolu koruma refleksleri ve gidişatı bir arada değerlendirilerek verilmelidir. Pediatrik travmatik beyin hasarında yapılan kohort çalışmaları, mortalite ve kötü sonuçla en güçlü ilişkinin 5 puan ve altındaki skorlarda ortaya çıktığını göstermiştir; bu nedenle toplam puanı 3 ile 5 arasında olan çocuklar özellikle yüksek riskli kabul edilmeli ve yakın izlem ile ileri görüntüleme kararı hızlandırılmalıdır. Göz açma, sözel yanıt ve motor yanıt bileşenleri toplam puanla birlikte ayrı ayrı kaydedilmelidir, çünkü tek bir bileşendeki değişim klinik kötüleşmenin ilk işareti olabilir ve seri değerlendirmelerle izlenen bileşen eğilimi toplam puandan daha erken uyarı verebilir.

References

  • Reilly PL, Simpson DA, Sprod R, Thomas L. Assessing the conscious level in infants and young children: a paediatric version of the Glasgow Coma Scale. Childs Nerv Syst. 1988;4(1):30-33.
  • James HE, Trauner DA. The Glasgow Coma Scale. In: James HE, Anas NG, Perkin RM, eds. Brain Insults in Infants and Children: Pathophysiology and Management. Orlando: Grune & Stratton; 1985:179-182.
  • Kirkham FJ, Newton CRJC, Whitehouse W. Paediatric coma scales. Dev Med Child Neurol. 2008;50(4):267-274.
  • Teasdale G, Jennett B. Assessment of coma and impaired consciousness. A practical scale. Lancet. 1974;2(7872):81-84.
  • Kuppermann N, Holmes JF, Dayan PS, et al. Identification of children at very low risk of clinically-important brain injuries after head trauma: a prospective cohort study. Lancet. 2009;374(9696):1160-1170.
  • Chung CY, Chen CL, Cheng PT, See LC, Tang SF, Wong AM. Critical score of Glasgow Coma Scale for pediatric traumatic brain injury. Pediatr Neurol. 2006;34(5):379-387. PMID: 16647999.

Bu araç preverbal, yani henüz konuşmayan ve yaklaşık iki yaşın altındaki bebek ve küçük çocuklar içindir; konuşabilen çocuklarda standart erişkin Glasgow Koma Skalası kullanılmalıdır. Sözel bileşen entübe hastalarda değerlendirilemez ve bu durum ayrıca not edilmelidir. Motor ve göz açma bileşenleri sedasyon, paralizan ilaç kullanımı, periorbital ödem veya spinal yaralanma durumunda güvenilmeyebilir ve bu bileşenler de ayrıca kaydedilmelidir. Düşük toplam puan tek başına aspirasyon riskini veya ileri hava yolu gereksinimini kesin olarak öngörmez, bu nedenle entübasyon kararı yalnızca sayısal eşiğe değil hastanın genel klinik durumuna dayanmalıdır. Pediatrik travmatik beyin hasarında mortaliteyi en iyi ayırt eden kritik eşiğin erişkinden farklı olarak 5 puan civarında olduğunu gösteren kohort verileri vardır; bu nedenle toplam puanı 3 ile 5 arasında olan hastalar özellikle yüksek riskli kabul edilmelidir. Yaş eşiği ve preverbal sözel ifadelerin sınıflandırılması kaynaklar arasında küçük farklılıklar gösterebilir. Bu araç klinik kararın yerine geçmez.

Frequently asked questions

What is Pediatric Glasgow Coma Scale?

Preverbal (yaklaşık 2 yaş altı) bebek ve küçük çocuklarda bilinç düzeyini değerlendiren, göz açma, sözel ve motor yanıtın toplamına dayalı modifiye Glasgow Koma Skalası (3-15).

When is Pediatric Glasgow Coma Scale used?

Travmatik beyin hasarı, bilinç değişikliği veya nörolojik takip gereken preverbal bebek ve küçük çocuklarda; seri değerlendirmelerle gidişatı izlemek için.

How is Pediatric Glasgow Coma Scale calculated?

Toplam puan, göz açma yanıtının (1-4 puan), sözel yanıtın (1-5 puan) ve motor yanıtın (1-6 puan) toplanmasıyla hesaplanır ve en düşük 3, en yüksek 15 olur. Preverbal modifikasyonda sözel yanıt kategorileri (gülme/agulama, huzursuz ağlama, ağrıya ağlama, ağrıya inleme, yanıtsızlık) bebek ve küçük çocuğun gelişimsel düzeyine uyarlanmıştır; bu uyarlama Reilly ve arkadaşlarının 1988 tarihli türetme çalışmasına dayanır. Yorum eşikleri olan hafif (13-15), orta (9-12) ve ağır (3-8) bilinç bozukluğu kategorileri erişkin Glasgow Koma Skalası ile aynıdır; ancak pediatrik travmatik beyin hasarında mortaliteyi ayırt eden kritik eşiğin erişkinden farklı olarak 5 puan civarında olduğunu gösteren kohort çalışmaları da bulunur ve bu nedenle 3-5 puan aralığındaki hastalar ayrıca yüksek riskli olarak değerlendirilmelidir.

How is the Pediatric Glasgow Coma Scale result interpreted?

Toplam puan düştükçe bilinç bozukluğunun ağırlığı artar. Toplam puanın 13 ile 15 arasında olması hafif bilinç bozukluğunu gösterir, 9 ile 12 arasında olması orta derecede bilinç bozukluğunu gösterir ve 3 ile 8 arasında olması ağır bilinç bozukluğunu gösterir. Toplam puanın 8 veya altında olması genellikle ileri hava yolu güvenliğinin, yani entübasyonun değerlendirilmesini gerektirir; ancak düşük Glasgow Koma Skalası puanının tek başına aspirasyon riskini güvenilir biçimde öngörmediği bilinmelidir, çünkü çalışmalarda puanı 9 altında olan hastaların büyük çoğunluğu aspirasyon yaşamamıştır ve bu nedenle entübasyon kararı skorla birlikte hastanın klinik durumu, hava yolu koruma refleksleri ve gidişatı bir arada değerlendirilerek verilmelidir. Pediatrik travmatik beyin hasarında yapılan kohort çalışmaları, mortalite ve kötü sonuçla en güçlü ilişkinin 5 puan ve altındaki skorlarda ortaya çıktığını göstermiştir; bu nedenle toplam puanı 3 ile 5 arasında olan çocuklar özellikle yüksek riskli kabul edilmeli ve yakın izlem ile ileri görüntüleme kararı hızlandırılmalıdır. Göz açma, sözel yanıt ve motor yanıt bileşenleri toplam puanla birlikte ayrı ayrı kaydedilmelidir, çünkü tek bir bileşendeki değişim klinik kötüleşmenin ilk işareti olabilir ve seri değerlendirmelerle izlenen bileşen eğilimi toplam puandan daha erken uyarı verebilir.