OESIL Score for Syncope
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
OESIL Score for Syncope
OESIL skoru, senkop ile başvuran hastalarda dört basit klinik ve elektrokardiyografik kritere dayanarak 1 yıllık toplam mortalite riskini tabakalayan bir skordur. Her kriter 1 puan alır ve toplam skor 0 ile 4 arasında değişir. Skor, İtalya'nın Lazio bölgesinde altı hastaneden 270 hastalık bir türetme kohortunda geliştirilmiş ve 328 hastalık ayrı bir kohortta ileriye dönük olarak doğrulanmıştır.
When to use
Acil serviste veya ayaktan değerlendirilen senkoplu yetişkin hastalarda başlangıç risk sınıflaması için.
Formula
Her kriter 1 puan: Yaş > 65; kardiyovasküler hastalık öyküsü; prodromsuz senkop; anormal EKG. Toplam 0-4. 1 yıllık mortalite: 0 puan → %0; 1 puan → %0.8; 2 puan → %19.6; 3 puan → %34.7; 4 puan → %57.1.
Interpretation
OESIL skoru arttıkça 1 yıllık toplam mortalite belirgin şekilde artar; türetme kohortunda mortalite 0 puanda yüzde 0, 1 puanda yüzde 0.8, 2 puanda yüzde 19.6, 3 puanda yüzde 34.7 ve 4 puanda yüzde 57.1 olarak bulunmuştur. Uygulamada 0-1 puan düşük riskli, 2-4 puan yüksek riskli olarak kabul edilir; skoru 2 ve üzeri olan hastalarda ileri kardiyak değerlendirme ve/veya yatış düşünülmelidir. Bu mortalite basamakları görece küçük bir kohorttan geldiğinden, özellikle 2 ve üzeri puanlardaki yüksek mortalite oranları geniş güven aralıklarıyla yorumlanmalıdır. Sonuç klinik bağlamla birlikte değerlendirilmelidir.
References
- Colivicchi F, Ammirati F, Melina D, Guido V, Imperoli G, Santini M; OESIL study investigators. Development and prospective validation of a risk stratification system for patients with syncope in the emergency department: the OESIL risk score. Eur Heart J. 2003;24(9):811-819.
OESIL skoru İtalyan kohortlarında türetilmiş ve doğrulanmıştır; farklı popülasyonlarda genellenebilirliği sınırlı olabilir. Skor, ayrıntılı öykü, fizik muayene ve elektrokardiyogram değerlendirmesinin yerine geçmez; düşük skor bile bireysel hastada dikkatli değerlendirmeyi engellememelidir. Yüksek puanlardaki mortalite oranları küçük hasta sayılarına dayandığından mutlak risk tahminleri temkinli yorumlanmalıdır.
Frequently asked questions
What is OESIL Score for Syncope?
OESIL skoru, senkop ile başvuran hastalarda dört basit klinik ve elektrokardiyografik kritere dayanarak 1 yıllık toplam mortalite riskini tabakalayan bir skordur. Her kriter 1 puan alır ve toplam skor 0 ile 4 arasında değişir. Skor, İtalya'nın Lazio bölgesinde altı hastaneden 270 hastalık bir türetme kohortunda geliştirilmiş ve 328 hastalık ayrı bir kohortta ileriye dönük olarak doğrulanmıştır.
When is OESIL Score for Syncope used?
Acil serviste veya ayaktan değerlendirilen senkoplu yetişkin hastalarda başlangıç risk sınıflaması için.
How is OESIL Score for Syncope calculated?
Her kriter 1 puan: Yaş > 65; kardiyovasküler hastalık öyküsü; prodromsuz senkop; anormal EKG. Toplam 0-4. 1 yıllık mortalite: 0 puan → %0; 1 puan → %0.8; 2 puan → %19.6; 3 puan → %34.7; 4 puan → %57.1.
How is the OESIL Score for Syncope result interpreted?
OESIL skoru arttıkça 1 yıllık toplam mortalite belirgin şekilde artar; türetme kohortunda mortalite 0 puanda yüzde 0, 1 puanda yüzde 0.8, 2 puanda yüzde 19.6, 3 puanda yüzde 34.7 ve 4 puanda yüzde 57.1 olarak bulunmuştur. Uygulamada 0-1 puan düşük riskli, 2-4 puan yüksek riskli olarak kabul edilir; skoru 2 ve üzeri olan hastalarda ileri kardiyak değerlendirme ve/veya yatış düşünülmelidir. Bu mortalite basamakları görece küçük bir kohorttan geldiğinden, özellikle 2 ve üzeri puanlardaki yüksek mortalite oranları geniş güven aralıklarıyla yorumlanmalıdır. Sonuç klinik bağlamla birlikte değerlendirilmelidir.