Field Assessment Stroke Triage for Emergency Destination (FAST-ED)

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

Field Assessment Stroke Triage for Emergency Destination (FAST-ED)

Ulusal Sağlık Enstitüleri İnme Skalası (NIHSS) maddeleri arasından büyük damar tıkanıklığını en iyi öngörenler seçilerek türetilmiş, akut inmede büyük damar tıkanıklığı (LVO) olasılığını sahada veya acil serviste hızla taramak için kullanılan beş maddelik bir skordur ve toplam puan 0 ile 9 arasında değişir. Özgün skalada altıncı bir başlık olarak "zaman" da yer alır, ancak bu başlık yalnızca semptom başlangıcının belgelenmesi içindir ve puana katkı vermez.

When to use

Akut inme semptomlarıyla başvuran veya hastane öncesi ortamda ambulans ekibince değerlendirilen, inme tarama testi pozitif olan hastada büyük damar tıkanıklığı olasılığının hızlıca tahmin edilmesi gerektiğinde kullanılır. Skorun asıl kullanım yeri, doğrudan trombektomi merkezine götürmenin ek nakil süresi getirdiği ve bu ödünleşimin tartılması gereken bölgesel sistemlerdir.

Formula

Beş maddenin puanları toplanır: fasiyal paralizi 0-1, kol güçsüzlüğü 0-2, konuşma değişikliği 0-2, göz deviasyonu 0-2, inkâr veya ihmal 0-2 puan alır ve toplam 0 ile 9 arasında olur. Maddeler NIHSS'in ilgili başlıklarıyla aynı tanımlara sahiptir; bu nedenle skor NIHSS bilen bir değerlendirici için tanıdıktır, ancak sahada NIHSS eğitimi almamış personelde madde uyumu düşebilir. Skorun kurulum mantığı, kortikal tutulum göstergelerinin (göz deviasyonu, ihmal, afazi) büyük damar tıkanıklığını yalnızca motor bulgudan daha iyi öngörmesidir. Eşik değer 4 olarak belirlenmiştir: bu değer duyarlılık ile özgüllük arasında özgüllük lehine bir denge kurar, yani gereksiz merkez atlamasını azaltmayı önceler ve bunun karşılığında büyük damar tıkanıklıklarının önemli bir bölümünü kaçırır.

Interpretation

FAST-ED puanı 4 ve üzerinde olduğunda büyük damar tıkanıklığı olasılığı yüksektir ve bölgesel sistem uygunsa doğrudan trombektomi yapabilen merkeze nakil değerlendirilmelidir. Türetme kohortunda bu eşikte pozitif prediktif değer %72, negatif prediktif değer %82 bulunmuştur; ancak bu değerler büyük damar tıkanıklığı sıklığının %33 olduğu, bilgisayarlı tomografi anjiyografi çekilmiş seçilmiş bir hastane kohortundan gelir. Gerçek hastane öncesi ortamda inme şüphesiyle taşınan hastalarda tıkanıklık sıklığı belirgin biçimde düşüktür; bu nedenle sahada pozitif prediktif değer türetme çalışmasında bildirilenin altında kalır ve yanlış pozitiflik daha sık görülür. Puanın 4'ün altında olması büyük damar tıkanıklığını dışlamaz: türetme kohortunda bile bu eşiğin duyarlılığı yalnızca %60 idi, yani tıkanıklıkların yaklaşık %40'ı bu eşikle kaçırılmıştır. Düşük puanlı bir hastada klinik kuşku sürüyorsa görüntüleme yine de yapılmalıdır. Skor yüksek çıktığında dahi nihai karar, semptom başlangıç zamanı, ek nakil süresi, bölgesel merkezler arası transfer hızı ve hastanın trombektomi uygunluğu birlikte değerlendirilerek verilir.

References

  • Lima FO, Silva GS, Furie KL, et al. Field Assessment Stroke Triage for Emergency Destination: A Simple and Accurate Prehospital Scale to Detect Large Vessel Occlusion Strokes. Stroke. 2016;47(8):1997-2002. PMID: 27364531. DOI: 10.1161/STROKEAHA.116.013301
  • Daly M, Cummings C, Kittell M, Dubuque A, Plante L, Linares G, Wolfson D. Validation of field assessment stroke triage for emergency destination for prehospital use in a rural EMS system. Am J Emerg Med. 2021;50:178-182. PMID: 34371326. DOI: 10.1016/j.ajem.2021.07.035
  • Prabhakaran S, ve ark. 2026 Guideline for the Early Management of Patients With Acute Ischemic Stroke: A Guideline From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. 2026. DOI: 10.1161/STR.0000000000000513

FAST-ED bir tarama aracıdır ve düşük puan büyük damar tıkanıklığını dışlamaz; türetme çalışmasında dahi 4 eşiğinin duyarlılığı yalnızca %60, kırsal ambulans ortamındaki dış doğrulamada %48 bulunmuştur. Bu nedenle düşük puan görüntülemeyi geciktirmenin gerekçesi olamaz. Skor intrakraniyal kanamayı ayırt etmez ve baziler arter tıkanıklığını güvenilir biçimde saptamaz; ani başlangıçlı bilinç değişikliği, göz hareketi bozukluğu veya çapraz bulgu varlığında arka dolaşım tıkanıklığı düşük puana rağmen düşünülmelidir.

Frequently asked questions

What is Field Assessment Stroke Triage for Emergency Destination (FAST-ED)?

Ulusal Sağlık Enstitüleri İnme Skalası (NIHSS) maddeleri arasından büyük damar tıkanıklığını en iyi öngörenler seçilerek türetilmiş, akut inmede büyük damar tıkanıklığı (LVO) olasılığını sahada veya acil serviste hızla taramak için kullanılan beş maddelik bir skordur ve toplam puan 0 ile 9 arasında değişir. Özgün skalada altıncı bir başlık olarak "zaman" da yer alır, ancak bu başlık yalnızca semptom başlangıcının belgelenmesi içindir ve puana katkı vermez.

When is Field Assessment Stroke Triage for Emergency Destination (FAST-ED) used?

Akut inme semptomlarıyla başvuran veya hastane öncesi ortamda ambulans ekibince değerlendirilen, inme tarama testi pozitif olan hastada büyük damar tıkanıklığı olasılığının hızlıca tahmin edilmesi gerektiğinde kullanılır. Skorun asıl kullanım yeri, doğrudan trombektomi merkezine götürmenin ek nakil süresi getirdiği ve bu ödünleşimin tartılması gereken bölgesel sistemlerdir.

How is Field Assessment Stroke Triage for Emergency Destination (FAST-ED) calculated?

Beş maddenin puanları toplanır: fasiyal paralizi 0-1, kol güçsüzlüğü 0-2, konuşma değişikliği 0-2, göz deviasyonu 0-2, inkâr veya ihmal 0-2 puan alır ve toplam 0 ile 9 arasında olur. Maddeler NIHSS'in ilgili başlıklarıyla aynı tanımlara sahiptir; bu nedenle skor NIHSS bilen bir değerlendirici için tanıdıktır, ancak sahada NIHSS eğitimi almamış personelde madde uyumu düşebilir. Skorun kurulum mantığı, kortikal tutulum göstergelerinin (göz deviasyonu, ihmal, afazi) büyük damar tıkanıklığını yalnızca motor bulgudan daha iyi öngörmesidir. Eşik değer 4 olarak belirlenmiştir: bu değer duyarlılık ile özgüllük arasında özgüllük lehine bir denge kurar, yani gereksiz merkez atlamasını azaltmayı önceler ve bunun karşılığında büyük damar tıkanıklıklarının önemli bir bölümünü kaçırır.

How is the Field Assessment Stroke Triage for Emergency Destination (FAST-ED) result interpreted?

FAST-ED puanı 4 ve üzerinde olduğunda büyük damar tıkanıklığı olasılığı yüksektir ve bölgesel sistem uygunsa doğrudan trombektomi yapabilen merkeze nakil değerlendirilmelidir. Türetme kohortunda bu eşikte pozitif prediktif değer %72, negatif prediktif değer %82 bulunmuştur; ancak bu değerler büyük damar tıkanıklığı sıklığının %33 olduğu, bilgisayarlı tomografi anjiyografi çekilmiş seçilmiş bir hastane kohortundan gelir. Gerçek hastane öncesi ortamda inme şüphesiyle taşınan hastalarda tıkanıklık sıklığı belirgin biçimde düşüktür; bu nedenle sahada pozitif prediktif değer türetme çalışmasında bildirilenin altında kalır ve yanlış pozitiflik daha sık görülür. Puanın 4'ün altında olması büyük damar tıkanıklığını dışlamaz: türetme kohortunda bile bu eşiğin duyarlılığı yalnızca %60 idi, yani tıkanıklıkların yaklaşık %40'ı bu eşikle kaçırılmıştır. Düşük puanlı bir hastada klinik kuşku sürüyorsa görüntüleme yine de yapılmalıdır. Skor yüksek çıktığında dahi nihai karar, semptom başlangıç zamanı, ek nakil süresi, bölgesel merkezler arası transfer hızı ve hastanın trombektomi uygunluğu birlikte değerlendirilerek verilir.