Clinical Pulmonary Infection Score (CPIS) for Ventilator-Associated Pneumonia (VAP)
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Clinical Pulmonary Infection Score (CPIS) for Ventilator-Associated Pneumonia (VAP)
Mekanik ventilasyondaki hastalarda ventilatörle ilişkili pnömoni (VİP) olasılığını altı klinik/laboratuvar bileşenine (ateş, lökosit sayısı, trakeal sekresyon, oksijenasyon, akciğer grafisi infiltrasyonu, trakeal aspirat kültürü) dayanarak tabakalayan skor.
When to use
48 saatten uzun süredir mekanik ventilasyonda olan ve yeni/progresif pulmoner infiltrasyon, ateş veya pürülan sekresyon gibi VİP şüphesi bulguları gelişen hastalarda.
Formula
Her bileşen 0-2 puan: Ateş (36,5-38,4=0; 38,5-38,9=1; ≥39,0 veya ≤36,0=2); Lökosit (4.000-11.000=0; anormal=1; anormal+≥%50 band=2); Trakeal sekresyon (yok=0; pürülan değil=1; pürülan=2); Oksijenasyon (PaO2/FiO2>240 veya ARDS=0; ≤240 ve ARDS yok=2); Akciğer grafisi infiltrasyonu (yok=0; diffüz/yamalı=1; lokalize=2); Kültür (negatif/yapılmadı=0; pozitif=1; pozitif ve Gram boyama ile uyumlu=2). İlk 5 madde (kültür hariç) maksimum 10 puan; kültür dahil maksimum 12 puandır. CPIS >6 (kültürlü veya kültürsüz) VİP olasılığını yüksek gösterir.
Interpretation
CPIS 6 puanın üzerinde ise ventilatörle ilişkili pnömoni olasılığı yüksek kabul edilir. Pugin ve arkadaşlarının 28 hastalık özgün çalışmasında CPIS >6 için duyarlılık yaklaşık %93, özgüllük yaklaşık %100 bildirilmiştir; ancak bu sonuç küçük ve seçilmiş bir popülasyondan gelmektedir. Sonraki geniş doğrulama çalışmalarında performans belirgin biçimde düşmüştür: 2020 yılında Intensive Care Medicine dergisinde yayımlanan 25 çalışmalık sistematik derleme ve meta-analizde CPIS >6 için havuzlanmış duyarlılık yaklaşık %73,8 ve özgüllük yaklaşık %66,4 olarak hesaplanmıştır. CPIS 6 veya altında olması düşük olasılığı destekler ancak VİP tanısını tam olarak dışlamaz. Kültür sonucu olmadan hesaplanan başlangıç skoru, 48-72 saat sonra trakeal aspirat kültürü eklenerek yeniden değerlendirilebilir; bazı antibiyotik yönetim protokollerinde CPIS ≤6 olan ve klinik olarak stabil seyreden hastalarda antibiyotiğin kısa süreli kesilmesi tartışılmıştır. Skor, mikrobiyolojik veriler ve klinik seyirle birlikte yorumlanmalı, tek başına karar aracı olarak kullanılmamalıdır.
References
- Pugin J, Auckenthaler R, Mili N, Janssens JP, Lew PD, Suter PM. Diagnosis of ventilator-associated pneumonia by bacteriologic analysis of bronchoscopic and nonbronchoscopic "blind" bronchoalveolar lavage fluid. Am Rev Respir Dis. 1991;143(5 Pt 1):1121-1129.
- Singh N, Rogers P, Atwood CW, Wagener MM, Yu VL. Short-course empiric antibiotic therapy for patients with pulmonary infiltrates in the intensive care unit. A proposed solution for indiscriminate antibiotic prescription. Am J Respir Crit Care Med. 2000;162(2 Pt 1):505-511.
- Fernando SM, Tran A, Cheng W, et al. Diagnosis of ventilator-associated pneumonia in critically ill adult patients-a systematic review and meta-analysis. Intensive Care Med. 2020;46(6):1170-1179. PMID: 32306086.
- Kalil AC, Metersky ML, Klompas M, et al. Management of Adults With Hospital-acquired and Ventilator-associated Pneumonia: 2016 Clinical Practice Guidelines by the Infectious Diseases Society of America and the American Thoracic Society. Clin Infect Dis. 2016;63(5):e61-e111. PMID: 27418577.
CPIS, özellikle kültür sonucu olmadan hesaplandığında düşük özgüllüğe sahip olabilir ve tek başına VİP tanısı veya antibiyotik başlama/kesme kararı için kullanılmamalıdır. Gözlemciler arası değişkenlik bildirilmiştir. Skor; klinik muhakeme, mikrobiyolojik veriler ve hastanın genel durumuyla birlikte yorumlanmalıdır.
Frequently asked questions
What is Clinical Pulmonary Infection Score (CPIS) for Ventilator-Associated Pneumonia (VAP)?
Mekanik ventilasyondaki hastalarda ventilatörle ilişkili pnömoni (VİP) olasılığını altı klinik/laboratuvar bileşenine (ateş, lökosit sayısı, trakeal sekresyon, oksijenasyon, akciğer grafisi infiltrasyonu, trakeal aspirat kültürü) dayanarak tabakalayan skor.
When is Clinical Pulmonary Infection Score (CPIS) for Ventilator-Associated Pneumonia (VAP) used?
48 saatten uzun süredir mekanik ventilasyonda olan ve yeni/progresif pulmoner infiltrasyon, ateş veya pürülan sekresyon gibi VİP şüphesi bulguları gelişen hastalarda.
How is Clinical Pulmonary Infection Score (CPIS) for Ventilator-Associated Pneumonia (VAP) calculated?
Her bileşen 0-2 puan: Ateş (36,5-38,4=0; 38,5-38,9=1; ≥39,0 veya ≤36,0=2); Lökosit (4.000-11.000=0; anormal=1; anormal+≥%50 band=2); Trakeal sekresyon (yok=0; pürülan değil=1; pürülan=2); Oksijenasyon (PaO2/FiO2>240 veya ARDS=0; ≤240 ve ARDS yok=2); Akciğer grafisi infiltrasyonu (yok=0; diffüz/yamalı=1; lokalize=2); Kültür (negatif/yapılmadı=0; pozitif=1; pozitif ve Gram boyama ile uyumlu=2). İlk 5 madde (kültür hariç) maksimum 10 puan; kültür dahil maksimum 12 puandır. CPIS >6 (kültürlü veya kültürsüz) VİP olasılığını yüksek gösterir.
How is the Clinical Pulmonary Infection Score (CPIS) for Ventilator-Associated Pneumonia (VAP) result interpreted?
CPIS 6 puanın üzerinde ise ventilatörle ilişkili pnömoni olasılığı yüksek kabul edilir. Pugin ve arkadaşlarının 28 hastalık özgün çalışmasında CPIS >6 için duyarlılık yaklaşık %93, özgüllük yaklaşık %100 bildirilmiştir; ancak bu sonuç küçük ve seçilmiş bir popülasyondan gelmektedir. Sonraki geniş doğrulama çalışmalarında performans belirgin biçimde düşmüştür: 2020 yılında Intensive Care Medicine dergisinde yayımlanan 25 çalışmalık sistematik derleme ve meta-analizde CPIS >6 için havuzlanmış duyarlılık yaklaşık %73,8 ve özgüllük yaklaşık %66,4 olarak hesaplanmıştır. CPIS 6 veya altında olması düşük olasılığı destekler ancak VİP tanısını tam olarak dışlamaz. Kültür sonucu olmadan hesaplanan başlangıç skoru, 48-72 saat sonra trakeal aspirat kültürü eklenerek yeniden değerlendirilebilir; bazı antibiyotik yönetim protokollerinde CPIS ≤6 olan ve klinik olarak stabil seyreden hastalarda antibiyotiğin kısa süreli kesilmesi tartışılmıştır. Skor, mikrobiyolojik veriler ve klinik seyirle birlikte yorumlanmalı, tek başına karar aracı olarak kullanılmamalıdır.