MGAP Score (Mechanism, GCS, Age, Arterial Pressure)
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
MGAP Score (Mechanism, GCS, Age, Arterial Pressure)
MGAP skoru, travma hastasında yaralanma mekanizmasını, Glasgow Koma Skalası puanını, yaşı ve sistolik kan basıncını birleştirerek erken dönem mortalite riskini tahmin eden bir puanlama sistemidir. Skor 3 ile 29 arasında değişir ve skor yükseldikçe hastanın prognozu iyileşir.
When to use
MGAP skoru, künt veya penetran travma nedeniyle başvuran yetişkin hastanın ilk değerlendirmesi sırasında, triyaj kararı verilirken ve mortalite riskine göre kaynak planlaması yapılırken kullanılır. Skor, hem hastane öncesi ekipler hem de acil servis hekimleri tarafından başvurunun ilk dakikalarında hesaplanabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Formula
MGAP skoru, Glasgow Koma Skalasının ham değerine (3 ile 15 arasında) sistolik kan basıncı puanı, yaralanma mekanizması puanı ve yaş puanı eklenerek hesaplanır. Sistolik kan basıncı 120 mmHg üzerinde ise 5 puan, 60 ile 120 mmHg arasında ise 3 puan, 60 mmHg altında ise 0 puan verilir. Yaralanma mekanizması künt travma ise 4 puan, penetran travma ise 0 puan verilir. Hastanın yaşı 60'ın altında ise 5 puan, 60 ve üzerinde ise 0 puan verilir. Bu dört bileşenin toplamı 3 ile 29 arasında bir skor üretir. Skorun GAP skorundan farkı, yaralanma mekanizmasını da hesaba katmasıdır; GAP skoru ise sadece Glasgow Koma Skalası, yaş ve sistolik kan basıncını kullanarak MGAP'tan basitleştirilmiştir.
Interpretation
MGAP skorunu türeten Sartorius ve arkadaşlarının çalışmasında düşük risk grubunda (23-29 puan) hastane içi mortalite yaklaşık yüzde 2,8 olarak bulunmuştur, orta risk grubunda (18-22 puan) mortalite yaklaşık yüzde 15 olarak bulunmuştur ve yüksek risk grubunda (18 puanın altında) mortalite yaklaşık yüzde 48 olarak bulunmuştur. Skor yükseldikçe hastanın prognozu iyileşir ve skor düştükçe mortalite riski artar; bu nedenle sonuç yorumlanırken düşük sayısal değerin daha kötü prognoza karşılık geldiği unutulmamalıdır. İngiltere Travma Denetim ve Araştırma Ağı verileriyle yapılan geniş çaplı bir dış doğrulama çalışmasında, orijinal eşik değerleriyle risk gruplarına göre mortalite oranları düşük riskte yaklaşık yüzde 2,8, orta riskte yaklaşık yüzde 15,2 ve yüksek riskte yaklaşık yüzde 58,6 olarak bulunmuştur; bu çalışma ayrıca eşik değerlerinin yeniden ayarlanmasının duyarlılık, özgüllük ve olabilirlik oranlarını iyileştirdiğini göstermiştir, dolayısıyla sayfadaki orijinal eşik değerleri her hastane popülasyonunda birebir aynı performansı göstermeyebilir.
References
- Sartorius D, Le Manach Y, David JS, et al. Mechanism, glasgow coma scale, age, and arterial pressure (MGAP): a new simple prehospital triage score to predict mortality in trauma patients. Crit Care Med. 2010;38(3):831-837. PMID: 20068467. DOI: 10.1097/CCM.0b013e3181cc4a67.
- Rehn M, Perel P, Blackhall K, Lossius HM. Validation and reclassification of MGAP and GAP in hospital settings using data from the Trauma Audit and Research Network. J Trauma Acute Care Surg. 2014;77(5):757-763. PMID: 25494429.
Skor mortalite riski tabakalaması içindir; tek başına tedavi kararı vermez ve travma ekibi aktivasyonu ya da cerrahi karar gibi kararların yerine geçmez. Yaralanma mekanizması ve sistolik kan basıncı eşikleri (60 ve 120 mmHg) ile yaş eşiği (60 yaş) orijinal türetme çalışmasındaki tanımlara göre uygulanmalıdır. Glasgow Koma Skalası sedasyon, entübasyon veya alkol/madde etkisi nedeniyle güvenilir şekilde değerlendirilemediğinde skor yanlış düşük çıkabilir ve sonuç dikkatle yorumlanmalıdır. Bu araç klinik kararın yerine geçmez ve hastanın genel klinik durumu ile birlikte değerlendirilmelidir.
Frequently asked questions
What is MGAP Score (Mechanism, GCS, Age, Arterial Pressure)?
MGAP skoru, travma hastasında yaralanma mekanizmasını, Glasgow Koma Skalası puanını, yaşı ve sistolik kan basıncını birleştirerek erken dönem mortalite riskini tahmin eden bir puanlama sistemidir. Skor 3 ile 29 arasında değişir ve skor yükseldikçe hastanın prognozu iyileşir.
When is MGAP Score (Mechanism, GCS, Age, Arterial Pressure) used?
MGAP skoru, künt veya penetran travma nedeniyle başvuran yetişkin hastanın ilk değerlendirmesi sırasında, triyaj kararı verilirken ve mortalite riskine göre kaynak planlaması yapılırken kullanılır. Skor, hem hastane öncesi ekipler hem de acil servis hekimleri tarafından başvurunun ilk dakikalarında hesaplanabilecek şekilde tasarlanmıştır.
How is MGAP Score (Mechanism, GCS, Age, Arterial Pressure) calculated?
MGAP skoru, Glasgow Koma Skalasının ham değerine (3 ile 15 arasında) sistolik kan basıncı puanı, yaralanma mekanizması puanı ve yaş puanı eklenerek hesaplanır. Sistolik kan basıncı 120 mmHg üzerinde ise 5 puan, 60 ile 120 mmHg arasında ise 3 puan, 60 mmHg altında ise 0 puan verilir. Yaralanma mekanizması künt travma ise 4 puan, penetran travma ise 0 puan verilir. Hastanın yaşı 60'ın altında ise 5 puan, 60 ve üzerinde ise 0 puan verilir. Bu dört bileşenin toplamı 3 ile 29 arasında bir skor üretir. Skorun GAP skorundan farkı, yaralanma mekanizmasını da hesaba katmasıdır; GAP skoru ise sadece Glasgow Koma Skalası, yaş ve sistolik kan basıncını kullanarak MGAP'tan basitleştirilmiştir.
How is the MGAP Score (Mechanism, GCS, Age, Arterial Pressure) result interpreted?
MGAP skorunu türeten Sartorius ve arkadaşlarının çalışmasında düşük risk grubunda (23-29 puan) hastane içi mortalite yaklaşık yüzde 2,8 olarak bulunmuştur, orta risk grubunda (18-22 puan) mortalite yaklaşık yüzde 15 olarak bulunmuştur ve yüksek risk grubunda (18 puanın altında) mortalite yaklaşık yüzde 48 olarak bulunmuştur. Skor yükseldikçe hastanın prognozu iyileşir ve skor düştükçe mortalite riski artar; bu nedenle sonuç yorumlanırken düşük sayısal değerin daha kötü prognoza karşılık geldiği unutulmamalıdır. İngiltere Travma Denetim ve Araştırma Ağı verileriyle yapılan geniş çaplı bir dış doğrulama çalışmasında, orijinal eşik değerleriyle risk gruplarına göre mortalite oranları düşük riskte yaklaşık yüzde 2,8, orta riskte yaklaşık yüzde 15,2 ve yüksek riskte yaklaşık yüzde 58,6 olarak bulunmuştur; bu çalışma ayrıca eşik değerlerinin yeniden ayarlanmasının duyarlılık, özgüllük ve olabilirlik oranlarını iyileştirdiğini göstermiştir, dolayısıyla sayfadaki orijinal eşik değerleri her hastane popülasyonunda birebir aynı performansı göstermeyebilir.