ORBI Risk Skoru (STEMI + Primer PKG Sonrası Kardiyojenik Şok Riski)

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

ORBI Risk Skoru (STEMI + Primer PKG Sonrası Kardiyojenik Şok Riski)

Primer perkütan koroner girişim (PKG) ile tedavi edilen ST-elevasyonlu miyokard enfarktüsü (STEMI) hastalarında hastane içi kardiyojenik şok gelişme riskini öngören 11 değişkenli skor.

Ne zaman kullanılır

Primer PKG ile tedavi edilecek/edilmiş, başvuru anında kardiyojenik şok tablosunda OLMAYAN STEMI hastalarında.

Formül

Puanlar: Yaş >70 (+2), önceki inme/TIA (+2), başvuruda kardiyak arrest (+3), anterior MI (+1), ilk tıbbi temas-PKG süresi >90 dk (+2), Killip II (+2) veya Killip III (+6), kalp hızı >90/dk (+3), SKB <125 mmHg VE nabız basıncı <45 mmHg birlikte (+4), glukoz >10 mmol/L (+3), sol ana koroner sorumlu lezyon (+5), PKG sonrası TIMI akım <3 (+5). Toplam puan aralığı 0-33. Risk kategorileri: 0-7 düşük, 8-10 düşük-orta, 11-12 orta-yüksek, ≥13 yüksek risk (Auffret ve ark. 2018 türetim/validasyon kohortları).

Yorumlama

Yüksek ORBI skoru, primer PKG sonrası hastane içi kardiyojenik şok gelişme riskinin arttığını gösterir; bu hastalarda yakın hemodinamik izlem, erken mekanik dolaşım desteği tartışması ve yoğun bakım seviyesinde takip düşünülmelidir. Skor, klinik muhakemenin yerine geçmez. Türetim (ORBI) kohortunda gözlenen hastane içi kardiyojenik şok oranları risk kategorilerine göre şöyledir: düşük risk (0-7 puan) grubunda yaklaşık yüzde 1,3, düşük-orta risk (8-10 puan) grubunda yaklaşık yüzde 6,6, orta-yüksek risk (11-12 puan) grubunda yaklaşık yüzde 11,7 ve yüksek risk (≥13 puan) grubunda yaklaşık yüzde 31,8 oranında şok gelişmiştir. Dış doğrulama (RICO) kohortunda bu oranlar sırasıyla yaklaşık yüzde 3,1, yüzde 10,6, yüzde 18,1 ve yüzde 34,1 olarak bulunmuştur. Bu değerler, yüksek kategorideki hastalarda üç hastadan birine varan şok riski anlamına gelir ve bu hastaların proaktif izlemi için güçlü bir gerekçe oluşturur.

Kaynaklar

  • Auffret V, Cottin Y, Leurent G, et al. Predicting the development of in-hospital cardiogenic shock in patients with ST-segment elevation myocardial infarction treated by primary percutaneous coronary intervention: the ORBI risk score. Eur Heart J. 2018;39(22):2090-2102.
  • Cigalini IM, Igolnikof DB, Scatularo CE, et al. ORBI Score Validation as Predictor of Cardiogenic Shock in Patients With ST Elevation Myocardial Infarction in Two Medical Centers in Argentina. Curr Probl Cardiol. 2022. PMID: 35139403.
  • External validation of the ORBI risk score for cardiogenic shock prediction in patients with ST elevation myocardial infarction. Eur Heart J Acute Cardiovasc Care. 2023;12(Suppl 1):zuad036.081.

ORBI skoru, başvuru anında kardiyojenik şok TABLOSUNDA OLMAYAN, primer PKG uygulanan STEMI hastaları için türetilmiştir; bu popülasyon dışında (fibrinolitik tedavi, NSTEMI, başvuruda şok) doğrulanmamıştır. Bu araç akut iskemik inmede tromboliz sonrası kanama riskini değerlendirmez; kanama riski değerlendirmesi için ayrı, o amaca yönelik doğrulanmış araçlar kullanılmalıdır.

Sık sorulan sorular

ORBI Risk Skoru (STEMI + Primer PKG Sonrası Kardiyojenik Şok Riski) nedir?

Primer perkütan koroner girişim (PKG) ile tedavi edilen ST-elevasyonlu miyokard enfarktüsü (STEMI) hastalarında hastane içi kardiyojenik şok gelişme riskini öngören 11 değişkenli skor.

ORBI Risk Skoru (STEMI + Primer PKG Sonrası Kardiyojenik Şok Riski) ne zaman kullanılır?

Primer PKG ile tedavi edilecek/edilmiş, başvuru anında kardiyojenik şok tablosunda OLMAYAN STEMI hastalarında.

ORBI Risk Skoru (STEMI + Primer PKG Sonrası Kardiyojenik Şok Riski) nasıl hesaplanır?

Puanlar: Yaş >70 (+2), önceki inme/TIA (+2), başvuruda kardiyak arrest (+3), anterior MI (+1), ilk tıbbi temas-PKG süresi >90 dk (+2), Killip II (+2) veya Killip III (+6), kalp hızı >90/dk (+3), SKB <125 mmHg VE nabız basıncı <45 mmHg birlikte (+4), glukoz >10 mmol/L (+3), sol ana koroner sorumlu lezyon (+5), PKG sonrası TIMI akım <3 (+5). Toplam puan aralığı 0-33. Risk kategorileri: 0-7 düşük, 8-10 düşük-orta, 11-12 orta-yüksek, ≥13 yüksek risk (Auffret ve ark. 2018 türetim/validasyon kohortları).

ORBI Risk Skoru (STEMI + Primer PKG Sonrası Kardiyojenik Şok Riski) sonucu nasıl yorumlanır?

Yüksek ORBI skoru, primer PKG sonrası hastane içi kardiyojenik şok gelişme riskinin arttığını gösterir; bu hastalarda yakın hemodinamik izlem, erken mekanik dolaşım desteği tartışması ve yoğun bakım seviyesinde takip düşünülmelidir. Skor, klinik muhakemenin yerine geçmez. Türetim (ORBI) kohortunda gözlenen hastane içi kardiyojenik şok oranları risk kategorilerine göre şöyledir: düşük risk (0-7 puan) grubunda yaklaşık yüzde 1,3, düşük-orta risk (8-10 puan) grubunda yaklaşık yüzde 6,6, orta-yüksek risk (11-12 puan) grubunda yaklaşık yüzde 11,7 ve yüksek risk (≥13 puan) grubunda yaklaşık yüzde 31,8 oranında şok gelişmiştir. Dış doğrulama (RICO) kohortunda bu oranlar sırasıyla yaklaşık yüzde 3,1, yüzde 10,6, yüzde 18,1 ve yüzde 34,1 olarak bulunmuştur. Bu değerler, yüksek kategorideki hastalarda üç hastadan birine varan şok riski anlamına gelir ve bu hastaların proaktif izlemi için güçlü bir gerekçe oluşturur.