EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) Score for Syncope

Clinical calculators

These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.

Loading calculator…

EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) Score for Syncope

EGSYS skoru, senkop atağının kardiyak kökenli olma olasılığını öykü ve elektrokardiyogram (EKG) bulgularına dayanan altı değişkenli bir puanlama ile tahmin eder. Del Rosso ve arkadaşları skoru 2008 yılında EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) verisinden türetmiştir. Skor yalnızca kardiyak etiyoloji olasılığını tahmin eder; kısa vadeli ciddi advers olay riskini veya taburculuğun güvenli olup olmadığını tahmin etmez.

When to use

Skor, senkop nedeniyle acil servise başvuran ve öyküsü, fizik muayenesi ile 12 derivasyonlu EKG değerlendirmesi tamamlanmış erişkin hastada kullanılır. EGSYS, başlangıç değerlendirmesinde nedeni açıklanamayan senkop için tasarlanmıştır; bu nedenle vazovagal senkop tanısı klinik olarak zaten kesinleşmiş olan veya nedeni belirlenmiş hastada ek bilgi sağlamaz. Değerlendirme hasta acil serviste ilk kez görülürken yapılmalıdır, çünkü skorun türetildiği ve doğrulandığı zamanlama budur.

Formula

Puan ağırlıkları orijinal çalışmadaki lojistik regresyon katsayılarından türetilmiştir. Kalp hastalığı ve/veya anormal elektrokardiyogram (EKG) +3 puan, senkoptan önce çarpıntı +4 puan, egzersiz sırasında senkop +3 puan, supin (sırtüstü) pozisyonda senkop +2 puan getirir. Otonomik prodrom (senkoptan önce bulantı veya kusma) -1 puan, predispozan ve/veya presipitan faktörler (sıcak ya da kalabalık ortam, uzamış ayakta durma, korku, ağrı, duygusal stres) -1 puan getirir. Toplam skor -2 ile +12 arasında değişir ve negatif değer alabilir. Bu skorda en sık yapılan hata negatif puanlı iki maddenin ters işaretlenmesidir: -1 puan, otonomik prodrom veya predispozan faktör VAR olduğunda verilir, YOK olduğunda değil. Orijinal makale bu iki bulgunun YOKLUĞUNU kardiyak senkop yordayıcısı olarak tanımladığı için, bulguların varlığı skoru düşürür. Toplam skorun ≥ 3 olması kardiyak senkop için en iyi ayırt edici eşiktir; türetme kohortunda bu eşikte duyarlılık %95 ve özgüllük %61, validasyon kohortunda duyarlılık %92 ve özgüllük %69 bulunmuştur.

Interpretation

EGSYS skoru ≥ 3 ise kardiyak senkop olasılığı yüksektir. Del Rosso ve arkadaşlarının kohortunda ortalama 614 günlük izlemde skoru ≥ 3 olan hastalarda toplam mortalite türetme kohortunda %17 ve validasyon kohortunda %21 iken, skoru < 3 olan hastalarda sırasıyla %3 ve %2 bulunmuştur. Skoru ≥ 3 olan hastada ileri kardiyak değerlendirme planlanmalıdır; bu değerlendirme uzun süreli EKG izlemini, ekokardiyografiyi ve seçilmiş olgularda elektrofizyolojik çalışmayı kapsar. Bu hastalarda hastane yatışı veya yapılandırılmış gözlem protokolü düşünülmelidir. Skor < 3 ise refleks (nöral aracılı) senkop daha olasıdır. Ancak eşiğin duyarlılığı %92-95 aralığında olduğu için düşük skor kardiyak nedeni dışlamaz: orijinal kohortlarda kardiyak senkopların yaklaşık %5-8'i bu eşiğin altında kalmıştır. Yüksek riskli bir bulgu varsa (örneğin egzersiz sırasında senkop, ailede ani kardiyak ölüm öyküsü, bilinen yapısal kalp hastalığı, anormal EKG) skor düşük olsa bile ileri değerlendirme yapılmalıdır. Skorun negatif prediktif değeri popülasyonun kardiyak senkop prevalansına bağlıdır; kardiyak neden ön olasılığının düşük olduğu ortamlarda pozitif prediktif değer belirgin biçimde düşer.

References

  • Del Rosso A, Ungar A, Maggi R, et al. Clinical predictors of cardiac syncope at initial evaluation in patients referred urgently to a general hospital: the EGSYS score. Heart. 2008;94(12):1620-1626. PMID: 18519550. DOI: 10.1136/hrt.2008.143123.
  • Shen WK, Sheldon RS, Benditt DG, et al. 2017 ACC/AHA/HRS Guideline for the Evaluation and Management of Patients With Syncope. Circulation. 2017;136(5):e60-e122. PMID: 28280231. DOI: 10.1161/CIR.0000000000000499.
  • Brignole M, Moya A, de Lange FJ, et al. 2018 ESC Guidelines for the diagnosis and management of syncope. Eur Heart J. 2018;39(21):1883-1948. DOI: 10.1093/eurheartj/ehy037.
  • Kariman H, Harati S, Safari S, Baratloo A, Pishgahi M. Validation of EGSYS Score in Prediction of Cardiogenic Syncope. Emerg Med Int. 2015;2015:515370. PMID: 26649200. DOI: 10.1155/2015/515370.
  • Plášek J, Doupal V, Fürstová J, Martínek A. The EGSYS and OESIL risk scores for classification of cardiac etiology of syncope: comparison, revaluation, and clinical implications. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2010;154(2):169-173. PMID: 20668500. DOI: 10.5507/bp.2010.026.
  • de Sousa Bispo J, Azevedo P, Mota T, et al. EGSYS score for the prediction in cardiac etiology in syncope: Is it useful in an out-patient setting? Rev Port Cardiol. 2020;39(5):255-261. DOI: 10.1016/j.repce.2020.05.012.

EGSYS skoru klinik karar desteğidir ve tanı koydurucu değildir. En kritik güvenlik noktası şudur: skor kardiyak ETİYOLOJİ olasılığını tahmin eder, kısa vadeli ciddi advers olay riskini veya taburculuğun güvenli olup olmadığını tahmin etmez; bu nedenle EGSYS < 3 sonucu hastanın taburcu edilebileceği anlamına gelmez. Eşiğin duyarlılığı %92-95 olduğundan kardiyak senkopların yaklaşık %5-8'i düşük skorla gözden kaçar. Skor yalnızca acil servise başvuran erişkinlerde geçerlidir; ayaktan poliklinik ortamında duyarlılık %48'e düşmüştür ve çocuklarda prospektif doğrulaması yoktur. Sonuç öykü, fizik muayene, EKG ve klinik bağlamla birlikte yorumlanmalı, yüksek riskli bulgu varlığında düşük skora rağmen ileri değerlendirme yapılmalıdır.

Frequently asked questions

What is EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) Score for Syncope?

EGSYS skoru, senkop atağının kardiyak kökenli olma olasılığını öykü ve elektrokardiyogram (EKG) bulgularına dayanan altı değişkenli bir puanlama ile tahmin eder. Del Rosso ve arkadaşları skoru 2008 yılında EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) verisinden türetmiştir. Skor yalnızca kardiyak etiyoloji olasılığını tahmin eder; kısa vadeli ciddi advers olay riskini veya taburculuğun güvenli olup olmadığını tahmin etmez.

When is EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) Score for Syncope used?

Skor, senkop nedeniyle acil servise başvuran ve öyküsü, fizik muayenesi ile 12 derivasyonlu EKG değerlendirmesi tamamlanmış erişkin hastada kullanılır. EGSYS, başlangıç değerlendirmesinde nedeni açıklanamayan senkop için tasarlanmıştır; bu nedenle vazovagal senkop tanısı klinik olarak zaten kesinleşmiş olan veya nedeni belirlenmiş hastada ek bilgi sağlamaz. Değerlendirme hasta acil serviste ilk kez görülürken yapılmalıdır, çünkü skorun türetildiği ve doğrulandığı zamanlama budur.

How is EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) Score for Syncope calculated?

Puan ağırlıkları orijinal çalışmadaki lojistik regresyon katsayılarından türetilmiştir. Kalp hastalığı ve/veya anormal elektrokardiyogram (EKG) +3 puan, senkoptan önce çarpıntı +4 puan, egzersiz sırasında senkop +3 puan, supin (sırtüstü) pozisyonda senkop +2 puan getirir. Otonomik prodrom (senkoptan önce bulantı veya kusma) -1 puan, predispozan ve/veya presipitan faktörler (sıcak ya da kalabalık ortam, uzamış ayakta durma, korku, ağrı, duygusal stres) -1 puan getirir. Toplam skor -2 ile +12 arasında değişir ve negatif değer alabilir. Bu skorda en sık yapılan hata negatif puanlı iki maddenin ters işaretlenmesidir: -1 puan, otonomik prodrom veya predispozan faktör VAR olduğunda verilir, YOK olduğunda değil. Orijinal makale bu iki bulgunun YOKLUĞUNU kardiyak senkop yordayıcısı olarak tanımladığı için, bulguların varlığı skoru düşürür. Toplam skorun ≥ 3 olması kardiyak senkop için en iyi ayırt edici eşiktir; türetme kohortunda bu eşikte duyarlılık %95 ve özgüllük %61, validasyon kohortunda duyarlılık %92 ve özgüllük %69 bulunmuştur.

How is the EGSYS (Evaluation of Guidelines in SYncope Study) Score for Syncope result interpreted?

EGSYS skoru ≥ 3 ise kardiyak senkop olasılığı yüksektir. Del Rosso ve arkadaşlarının kohortunda ortalama 614 günlük izlemde skoru ≥ 3 olan hastalarda toplam mortalite türetme kohortunda %17 ve validasyon kohortunda %21 iken, skoru < 3 olan hastalarda sırasıyla %3 ve %2 bulunmuştur. Skoru ≥ 3 olan hastada ileri kardiyak değerlendirme planlanmalıdır; bu değerlendirme uzun süreli EKG izlemini, ekokardiyografiyi ve seçilmiş olgularda elektrofizyolojik çalışmayı kapsar. Bu hastalarda hastane yatışı veya yapılandırılmış gözlem protokolü düşünülmelidir. Skor < 3 ise refleks (nöral aracılı) senkop daha olasıdır. Ancak eşiğin duyarlılığı %92-95 aralığında olduğu için düşük skor kardiyak nedeni dışlamaz: orijinal kohortlarda kardiyak senkopların yaklaşık %5-8'i bu eşiğin altında kalmıştır. Yüksek riskli bir bulgu varsa (örneğin egzersiz sırasında senkop, ailede ani kardiyak ölüm öyküsü, bilinen yapısal kalp hastalığı, anormal EKG) skor düşük olsa bile ileri değerlendirme yapılmalıdır. Skorun negatif prediktif değeri popülasyonun kardiyak senkop prevalansına bağlıdır; kardiyak neden ön olasılığının düşük olduğu ortamlarda pozitif prediktif değer belirgin biçimde düşer.