Child-Turcotte-Pugh Score
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
Child-Turcotte-Pugh Score
Child-Pugh skoru, sirozlu hastada karaciğerin işlevsel yedeğini ve hastalığın ağırlığını beş değişkenle sınıflar: toplam bilirubin, serum albumini, uluslararası normalleştirilmiş oran (INR), asit ve hepatik ensefalopati. Her değişken 1 ile 3 arasında puanlanır; beş değişkenin toplamı 5 ile 15 arasında bir değer alır ve bu toplam hastayı Child-Pugh A, B veya C sınıfına yerleştirir.
When to use
Skor, kronik karaciğer hastalığı veya siroz tanısı konmuş erişkin hastada karaciğerin işlevsel yedeğini değerlendirmek için kullanılır. Elektif cerrahi öncesi riski sınıflarken, hepatosellüler karsinomda tedavi seçimini karaciğer fonksiyonuna göre belirlerken (Barselona Klinik Karaciğer Kanseri, BCLC algoritması), transjuguler intrahepatik portosistemik şant (TIPS) uygunluğunu değerlendirirken ve hepatik metabolizması baskın ilaçlarda doz ayarı yaparken tercih edilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilaç geliştirmede hepatik yetmezliği Child-Pugh sistemine göre hafif (5-6 puan), orta (7-9 puan) ve ağır (10-15 puan) olarak sınıflar.
Formula
Beş değişkenin her biri klinik veya laboratuvar eşiğine göre 1, 2 ya da 3 puan alır ve puanların toplamı 5-15 aralığında bir değer verir. Bilirubin için eşikler <2 mg/dL (1 puan), 2-3 mg/dL (2 puan) ve >3 mg/dL (3 puan); albumin için >3,5 g/dL (1 puan), 2,8-3,5 g/dL (2 puan) ve <2,8 g/dL (3 puan); INR için <1,7 (1 puan), 1,7-2,3 (2 puan) ve >2,3 (3 puan) biçimindedir. INR yerine protrombin zamanı uzaması da kullanılabilir: 4 saniyeden az (1 puan), 4-6 saniye (2 puan) ve 6 saniyeden fazla (3 puan). Asit yok, hafif (diüretikle kontrol altında) veya orta-ağır (dirençli); ensefalopati ise yok, evre 1-2 veya evre 3-4 olarak derecelendirilir. Kolestatik hastalıklarda (primer biliyer kolanjit, primer sklerozan kolanjit) bilirubin eşikleri Pugh modifikasyonuyla değiştirilir: 1 puan <4 mg/dL, 2 puan 4-10 mg/dL ve 3 puan >10 mg/dL. Bu hesaplayıcı standart bilirubin eşiklerini kullandığından, kolestatik hastalarda sonucu bu modifikasyonu göz önünde bulundurarak yorumlayın. INR eşiklerinde kaynaklar arasında küçük farklar bulunur; bazı kaynaklar orta kategori için 1,7-2,2 ve üst kategori için 2,2 üzerini kullanır.
Interpretation
Toplam puan hastayı üç sınıfa ayırır: Child-Pugh A 5-6 puan, B 7-9 puan ve C 10-15 puandır. Klasik kohort verilerinde bir yıllık sağkalım A sınıfında yaklaşık %100, B sınıfında yaklaşık %80 ve C sınıfında yaklaşık %45; iki yıllık sağkalım A sınıfında yaklaşık %85, B sınıfında yaklaşık %60 ve C sınıfında yaklaşık %35 dolayındadır. Büyük karın cerrahisinde perioperatif mortalite A sınıfında yaklaşık %10, B sınıfında yaklaşık %30 ve C sınıfında %70-80 dolayındadır; bu nedenle A sınıfı hastalar genellikle elektif cerrahiye uygun kabul edilir, B sınıfı hastalar tıbbi optimizasyon sonrası ameliyat edilebilir ve C sınıfı hastalarda elektif cerrahiden kaçınılır. Skor ayrıca hepatik yetmezliğe göre ilaç doz ayarında hafif (A), orta (B) ve ağır (C) yetmezlik sınıflaması olarak kullanılır. Sınıflama tek başına belirleyici değildir ve klinik seyir ile MELD gibi diğer prognostik göstergelerle birlikte yorumlanmalıdır.
References
- Pugh RNH, Murray-Lyon IM, Dawson JL, Pietroni MC, Williams R. Transection of the oesophagus for bleeding oesophageal varices. Br J Surg. 1973;60(8):646-649.
- Child CG, Turcotte JG. Surgery and portal hypertension. Major Probl Clin Surg. 1964;1:1-85.
- Cholongitas E, Papatheodoridis GV, Vangeli M, et al. Systematic review: the model for end-stage liver disease - should it replace Child-Pugh's classification for assessing prognosis in cirrhosis? Aliment Pharmacol Ther. 2005;22(11-12):1079-1089. doi:10.1111/j.1365-2036.2005.02691.x
- Tsoris A, Marlar CA. Use of the Child Pugh Score in Liver Disease. StatPearls Publishing; 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542308/
- Angermayr B, Cejna M, Karnel F, et al. Child-Pugh versus MELD score in predicting survival in patients undergoing transjugular intrahepatic portosystemic shunt. Gut. 2003;52(6):879-885.
- Salerno F, Merli M, Cazzaniga M, et al. MELD score is better than Child-Pugh score in predicting 3-month survival of patients undergoing transjugular intrahepatic portosystemic shunt. J Hepatol. 2002;36(4):494-500.
- Xu L, Jiang B, Ma Y, et al. Comparison of Child-Pugh and MELD scores in predicting survival of hepatocellular carcinoma patients with splenomegaly undergoing TACE: a real-world study. Front Med (Lausanne). 2026;13:1804646.
Skor transplantasyon, cerrahi risk veya tedavi kararlarında tek başına belirleyici değildir ve MELD ile klinik durumla birlikte değerlendirilmelidir. Asit ve ensefalopati puanları diüretik ve laktüloz tedavisiyle gerileyebileceğinden skor tedaviyle değişebilir. Kolestatik hastalıklarda (primer biliyer kolanjit, primer sklerozan kolanjit) standart bilirubin eşikleri hastalığı olduğundan ağır gösterebileceğinden Pugh modifikasyonu göz önünde bulundurulmalıdır. Skor akut karaciğer yetmezliği için doğrulanmamıştır.
Frequently asked questions
What is Child-Turcotte-Pugh Score?
Child-Pugh skoru, sirozlu hastada karaciğerin işlevsel yedeğini ve hastalığın ağırlığını beş değişkenle sınıflar: toplam bilirubin, serum albumini, uluslararası normalleştirilmiş oran (INR), asit ve hepatik ensefalopati. Her değişken 1 ile 3 arasında puanlanır; beş değişkenin toplamı 5 ile 15 arasında bir değer alır ve bu toplam hastayı Child-Pugh A, B veya C sınıfına yerleştirir.
When is Child-Turcotte-Pugh Score used?
Skor, kronik karaciğer hastalığı veya siroz tanısı konmuş erişkin hastada karaciğerin işlevsel yedeğini değerlendirmek için kullanılır. Elektif cerrahi öncesi riski sınıflarken, hepatosellüler karsinomda tedavi seçimini karaciğer fonksiyonuna göre belirlerken (Barselona Klinik Karaciğer Kanseri, BCLC algoritması), transjuguler intrahepatik portosistemik şant (TIPS) uygunluğunu değerlendirirken ve hepatik metabolizması baskın ilaçlarda doz ayarı yaparken tercih edilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilaç geliştirmede hepatik yetmezliği Child-Pugh sistemine göre hafif (5-6 puan), orta (7-9 puan) ve ağır (10-15 puan) olarak sınıflar.
How is Child-Turcotte-Pugh Score calculated?
Beş değişkenin her biri klinik veya laboratuvar eşiğine göre 1, 2 ya da 3 puan alır ve puanların toplamı 5-15 aralığında bir değer verir. Bilirubin için eşikler <2 mg/dL (1 puan), 2-3 mg/dL (2 puan) ve >3 mg/dL (3 puan); albumin için >3,5 g/dL (1 puan), 2,8-3,5 g/dL (2 puan) ve <2,8 g/dL (3 puan); INR için <1,7 (1 puan), 1,7-2,3 (2 puan) ve >2,3 (3 puan) biçimindedir. INR yerine protrombin zamanı uzaması da kullanılabilir: 4 saniyeden az (1 puan), 4-6 saniye (2 puan) ve 6 saniyeden fazla (3 puan). Asit yok, hafif (diüretikle kontrol altında) veya orta-ağır (dirençli); ensefalopati ise yok, evre 1-2 veya evre 3-4 olarak derecelendirilir. Kolestatik hastalıklarda (primer biliyer kolanjit, primer sklerozan kolanjit) bilirubin eşikleri Pugh modifikasyonuyla değiştirilir: 1 puan <4 mg/dL, 2 puan 4-10 mg/dL ve 3 puan >10 mg/dL. Bu hesaplayıcı standart bilirubin eşiklerini kullandığından, kolestatik hastalarda sonucu bu modifikasyonu göz önünde bulundurarak yorumlayın. INR eşiklerinde kaynaklar arasında küçük farklar bulunur; bazı kaynaklar orta kategori için 1,7-2,2 ve üst kategori için 2,2 üzerini kullanır.
How is the Child-Turcotte-Pugh Score result interpreted?
Toplam puan hastayı üç sınıfa ayırır: Child-Pugh A 5-6 puan, B 7-9 puan ve C 10-15 puandır. Klasik kohort verilerinde bir yıllık sağkalım A sınıfında yaklaşık %100, B sınıfında yaklaşık %80 ve C sınıfında yaklaşık %45; iki yıllık sağkalım A sınıfında yaklaşık %85, B sınıfında yaklaşık %60 ve C sınıfında yaklaşık %35 dolayındadır. Büyük karın cerrahisinde perioperatif mortalite A sınıfında yaklaşık %10, B sınıfında yaklaşık %30 ve C sınıfında %70-80 dolayındadır; bu nedenle A sınıfı hastalar genellikle elektif cerrahiye uygun kabul edilir, B sınıfı hastalar tıbbi optimizasyon sonrası ameliyat edilebilir ve C sınıfı hastalarda elektif cerrahiden kaçınılır. Skor ayrıca hepatik yetmezliğe göre ilaç doz ayarında hafif (A), orta (B) ve ağır (C) yetmezlik sınıflaması olarak kullanılır. Sınıflama tek başına belirleyici değildir ve klinik seyir ile MELD gibi diğer prognostik göstergelerle birlikte yorumlanmalıdır.