AIMS65 Score for Upper GI Bleeding Mortality
Clinical calculators
These tools do not replace clinical judgment. Results should be interpreted together with physician assessment, current guidelines, and the patient's clinical context.
AIMS65 Score for Upper GI Bleeding Mortality
AIMS65, akut üst gastrointestinal kanamada hastane içi mortaliteyi öngören, beş klinik ve laboratuvar maddesinden oluşan yatak başı bir risk skorudur ve toplam puan sıfır ile beş arasında değişir.
When to use
AIMS65 skoru, akut üst gastrointestinal kanama ile başvuran erişkin hastada endoskopi öncesi erken risk değerlendirmesi amacıyla, genellikle acil serviste ilk değerlendirme sırasında hesaplanır.
Formula
AIMS65 skorunun her bir maddesi bir puan değerindedir ve maddeler şunlardır: albümin düzeyinin 3,0 g/dL altında olması, INR değerinin 1,5 üzerinde olması, mental durum değişikliğinin (dezoryantasyon, letarji, stupor veya koma) bulunması, sistolik kan basıncının 90 mmHg veya altında olması ve yaşın 65 üzerinde olması. Bu beş maddenin toplamı sıfır ile beş arasında bir puan verir ve puan hesaplanırken herhangi bir ağırlıklandırma yapılmaz, her madde eşit değerde sayılır. Saltzman ve arkadaşlarının 2011 tarihli türetme kohortunda hastane içi mortalite oranı puan arttıkça yükselmiştir: puan sıfır olan hastada yaklaşık yüzde 0,3, puan bir olan hastada yaklaşık yüzde 1,2, puan iki olan hastada yaklaşık yüzde 3,6, puan üç olan hastada yaklaşık yüzde 9,8, puan dört olan hastada yaklaşık yüzde 21,8 ve puan beş olan hastada yaklaşık yüzde 31,8 oranında mortalite gözlenmiştir.
Interpretation
AIMS65 skoru arttıkça hastane içi mortalite riski belirgin şekilde artar ve bu ilişki hem türetme kohortunda hem de sonraki dış doğrulama çalışmalarında tutarlı biçimde gösterilmiştir. Klinik pratikte genellikle iki ve üzeri puan yüksek mortalite riski eşiği olarak kabul edilir ve bu hastalarda daha yakın izlem, yoğun bakım değerlendirmesi ve erken endoskopi gündeme gelebilir. Sıfır veya bir puan alan hasta düşük mortalite riski grubunda kabul edilir; ancak bu düşük puan, kan transfüzyonu veya endoskopik/cerrahi müdahale ihtiyacının da düşük olduğu anlamına gelmez, çünkü AIMS65 özgül olarak mortaliteyi öngörmek için türetilmiştir. Sonuç her zaman hastanın klinik tablosu, hemodinamik durumu ve eşlik eden hastalıkları ile birlikte yorumlanmalıdır ve tek başına yatış ya da taburculuk kararı vermek için kullanılmamalıdır.
References
- Saltzman JR, Tabak YP, Hyett BH, Sun X, Travis AC, Johannes RS. A simple risk score accurately predicts in-hospital mortality, length of stay, and cost in acute upper GI bleeding. Gastrointest Endosc. 2011;74(6):1215-1224.
Skorun eşik değerleri (albümin düzeyinin 3,0 g/dL altında olması, INR değerinin 1,5 üzerinde olması, sistolik kan basıncının 90 mmHg veya altında olması, yaşın 65 üzerinde olması) özgün kaynaktaki tanımlara birebir uygun şekilde uygulanmalıdır ve albümin biriminin g/dL olduğuna özellikle dikkat edilmelidir, çünkü 3,0 g/dL değeri 30 g/L değerine karşılık gelir; birim karışıklığı yanlış puanlamaya yol açabilir. AIMS65 mortaliteyi öngörmek üzere türetilmiştir; yeniden kanama, transfüzyon ihtiyacı veya endoskopik ya da cerrahi müdahale ihtiyacını öngörmek için tasarlanmamıştır ve bu amaçlarla kullanıldığında güvenilirliği düşüktür. 2021 ACG kılavuzu, güvenli taburculuk kararı için Glasgow-Blatchford skorunun kullanılmasını önermektedir ve AIMS65 bu karar için birincil araç olarak kullanılmamalıdır. Bu araç klinik kararın yerine geçmez ve sonuç her zaman hekimin genel değerlendirmesiyle birlikte yorumlanmalıdır.
Frequently asked questions
What is AIMS65 Score for Upper GI Bleeding Mortality?
AIMS65, akut üst gastrointestinal kanamada hastane içi mortaliteyi öngören, beş klinik ve laboratuvar maddesinden oluşan yatak başı bir risk skorudur ve toplam puan sıfır ile beş arasında değişir.
When is AIMS65 Score for Upper GI Bleeding Mortality used?
AIMS65 skoru, akut üst gastrointestinal kanama ile başvuran erişkin hastada endoskopi öncesi erken risk değerlendirmesi amacıyla, genellikle acil serviste ilk değerlendirme sırasında hesaplanır.
How is AIMS65 Score for Upper GI Bleeding Mortality calculated?
AIMS65 skorunun her bir maddesi bir puan değerindedir ve maddeler şunlardır: albümin düzeyinin 3,0 g/dL altında olması, INR değerinin 1,5 üzerinde olması, mental durum değişikliğinin (dezoryantasyon, letarji, stupor veya koma) bulunması, sistolik kan basıncının 90 mmHg veya altında olması ve yaşın 65 üzerinde olması. Bu beş maddenin toplamı sıfır ile beş arasında bir puan verir ve puan hesaplanırken herhangi bir ağırlıklandırma yapılmaz, her madde eşit değerde sayılır. Saltzman ve arkadaşlarının 2011 tarihli türetme kohortunda hastane içi mortalite oranı puan arttıkça yükselmiştir: puan sıfır olan hastada yaklaşık yüzde 0,3, puan bir olan hastada yaklaşık yüzde 1,2, puan iki olan hastada yaklaşık yüzde 3,6, puan üç olan hastada yaklaşık yüzde 9,8, puan dört olan hastada yaklaşık yüzde 21,8 ve puan beş olan hastada yaklaşık yüzde 31,8 oranında mortalite gözlenmiştir.
How is the AIMS65 Score for Upper GI Bleeding Mortality result interpreted?
AIMS65 skoru arttıkça hastane içi mortalite riski belirgin şekilde artar ve bu ilişki hem türetme kohortunda hem de sonraki dış doğrulama çalışmalarında tutarlı biçimde gösterilmiştir. Klinik pratikte genellikle iki ve üzeri puan yüksek mortalite riski eşiği olarak kabul edilir ve bu hastalarda daha yakın izlem, yoğun bakım değerlendirmesi ve erken endoskopi gündeme gelebilir. Sıfır veya bir puan alan hasta düşük mortalite riski grubunda kabul edilir; ancak bu düşük puan, kan transfüzyonu veya endoskopik/cerrahi müdahale ihtiyacının da düşük olduğu anlamına gelmez, çünkü AIMS65 özgül olarak mortaliteyi öngörmek için türetilmiştir. Sonuç her zaman hastanın klinik tablosu, hemodinamik durumu ve eşlik eden hastalıkları ile birlikte yorumlanmalıdır ve tek başına yatış ya da taburculuk kararı vermek için kullanılmamalıdır.