CURB-65 Skoru

Klinik hesaplayıcılar

Bu araçlar klinik kararın yerine geçmez. Sonuçlar hekim değerlendirmesi, güncel kılavuzlar ve hastanın klinik bağlamı ile birlikte yorumlanmalıdır.

Hesaplayıcı yükleniyor…

CURB-65 Skoru

Toplum kökenli pnömonide kısa dönem risk sınıflamasına yardımcı olur.

Formül

Konfüzyon, BUN >19 mg/dL, solunum sayısı ≥30/dk, sistolik <90 veya diyastolik ≤60 mmHg, yaş ≥65: her biri 1 puan.

Yorumlama

0-1 daha düşük, 2 orta, ≥3 yüksek risk aralığı olarak kullanılır; klinik yargı ve sosyal faktörler yatış kararında önemlidir.

Kaynaklar

  • Lim WS et al. Defining community acquired pneumonia severity on presentation to hospital. Thorax. 2003;58:377-382. PMID:12728155.
  • British Thoracic Society community acquired pneumonia guideline materials.

Hipoksemi, sepsis, immünsüpresyon, gebelik, sosyal destek ve komorbiditeler skordan bağımsız olarak yönetimi değiştirebilir.

Sık sorulan sorular

CURB-65 Skoru nedir?

Toplum kökenli pnömonide kısa dönem risk sınıflamasına yardımcı olur.

CURB-65 Skoru nasıl hesaplanır?

Konfüzyon, BUN >19 mg/dL, solunum sayısı ≥30/dk, sistolik <90 veya diyastolik ≤60 mmHg, yaş ≥65: her biri 1 puan.

CURB-65 Skoru sonucu nasıl yorumlanır?

0-1 daha düşük, 2 orta, ≥3 yüksek risk aralığı olarak kullanılır; klinik yargı ve sosyal faktörler yatış kararında önemlidir.