Değişken Pediatri / Acil / Nöroşirürji-Travma

Pediatrik Kafa Travması — PECARN Karar Kuralları

PECARN karar kuralı, hafif künt kafa travması olan çocuklarda gereksiz kraniyal BT'yi azaltmak amacıyla <2 yaş ve ≥2 yaş için ayrı algoritmalar kullanır; düşük-risk kriterleri tam karşılanıyorsa BT gerekmez, tek yüksek-risk bulgusu (GKS≤14, mental durum değişikliği, palpabl kırık, <2 yaşta bazal kırık bulgusu) varsa acil BT endikedir, aradaki orta-risk grubunda 4-6 saatlik gözlem ile BT arasında paylaşılan karar verilir. Bu kural genel [[akut-kafa-travmasi]] protokolünden ayrı, pediatriye özgü yaş-katmanlı bir karar ağacıdır.

Hızlı yönetim

  • PECARN yalnız hafif künt kafa travması ve GKS 14–15 için kullanılır; yaş grubu <2 yıl ve ≥2 yıl ayrı değerlendirilir. GKS ≤14, mental durum değişikliği veya palpabl kafatası kırığı varsa acil kraniyal BT ve travma/nöroşirürji değerlendirmesi gerekir.
  • <2 yaşta nonfrontal skalp hematomu, kısa süreli bilinç kaybı, şiddetli mekanizma veya ebeveyne göre anormal davranış; ≥2 yaşta bilinç kaybı, kusma, şiddetli baş ağrısı veya şiddetli mekanizma orta risk oluşturur ve BT ile 4–6 saat gözlem arasında klinik karar gerektirir.
  • <2 yaşta bazal kafatası kırığı bulguları, ≥2 yaşta bazal kırık bulguları veya tek yüksek risk bulgusu BT endikasyonudur; düşük risk kriterlerinin tamamı karşılanıyorsa rutin BT yapılmaz.
  • Travma mekanizması; araç çarpması, araçtan fırlama, ölümle sonuçlanan aynı araçta yolcu, 90 cm üzeri düşme, sert yüzeye baş çarpması veya ≥2 yaşta 1,5 m üzeri düşme gibi ağır mekanizmalar açısından ayrıntılandırılır.
  • Antikoagülan/kanama bozukluğu, bilinen nörolojik hastalık, nöbet, non-accidental trauma şüphesi, yaşa uymayan öykü veya tekrarlayan başvuru PECARN dışı yüksek risklerdir; görüntüleme ve çocuk koruma/uzman görüşü eşiği düşürülür.
  • Gözlem seçildiyse seri GKS, pupil, kusma, baş ağrısı, davranış, vital bulgular ve nörolojik muayene yapılır; kötüleşme BT ve üst merkeze sevk nedenidir. Sedasyon BT kararını ve hava yolu riskini ayrıca etkiler.
  • Taburculukta erişkin gözetimi, 24 saat güvenli takip, artan baş ağrısı/kusma, uyandırılamama, nöbet, güçsüzlük, dengesizlik veya davranış değişikliğinde acil başvuru anlatılır; PECARN klinik izlemin yerini tutmaz.
İlaçErişkinPediatriYolSüre
Düşük-risk grubu (<2 yaş) — BT gerekmez PECARN 2009 (Kuppermann N et al, Lancet) — <2 yaş kolunda NPV ~%100. Yetişkinde PECARN <2y kolu geçerli değildir; erişkin kafa travmasında Canadian CT Head Rule/NICE kriterleri kullanılır (bkz [[akut-kafa-travmasi]]). <2 yaş: GKS 15 VE bilinçte değişiklik yok VE palpabl kafatası kırığı yok VE (frontal hariç) skalp hematomu yok VE LOC yok/<5 sn VE şiddetli olmayan mekanizma VE ebeveyne göre normal davranış → BT gereksiz, gözlem/taburculuk Klinik karar kuralı (görüntüleme değil) Tek değerlendirme; gerekirse 4-6 saat gözlem
Düşük-risk grubu (≥2 yaş) — BT gerekmez PECARN 2009 — ≥2 yaş kolunda sensitivite ~%96,8, NPV ~%100'e yakın. Yetişkinde bu spesifik kural geçerli değildir; erişkinde Canadian CT Head Rule kullanılır. ≥2 yaş: GKS 15 VE bilinç kaybı yok VE kusma yok VE şiddetli baş ağrısı yok VE bazal kafatası kırığı bulgusu yok (raccoon eyes, Battle işareti, hemotimpanum, BOS rinore/otore) VE şiddetli olmayan mekanizma → BT gereksiz Klinik karar kuralı (görüntüleme değil) Tek değerlendirme; gerekirse 4-6 saat gözlem
Orta-risk grubu — gözlem VEYA BT (klinisyen kararı) PECARN orta-risk basamağı; tek bulgu genelde düşük mutlak risk (~%0,9), çoklu bulgu riski artırır. Erişkinde eşdeğer karar Canadian CT Head Rule "orta risk" kriterleriyle yapılır. İzole kısa LOC, non-frontal skalp hematomu (<2y), şiddetli baş ağrısı, şiddetli mekanizma (araç kazasında fırlama/ölüm, yüksekten düşme >0,9 m<2y veya >1,5 m≥2y, kasksız bisiklet), ebeveyn bildirdiği davranış değişikliği varlığında: 4-6 saat seri nöro muayene ile gözlem VEYA doğrudan BT (paylaşılan karar) Gözlem protokolü / BT (gerekirse) 4-6 saat gözlem
Yüksek-risk grubu — BT endike PECARN yüksek-risk grubunda klinik önemli TBI oranı ~%4,4 (<2y) / %4,3 (≥2y). Erişkinde GKS<15, fokal nörolojik defisit veya kafa tabanı kırığı bulgusu ile BT endikasyonu benzer şekilde geçerlidir. GKS ≤14, mental durum değişikliği (ajitasyon, uyku hali, tekrarlayan soru, yavaş yanıt), palpabl basılı/çökme kırığı VEYA <2y'de bazal kafatası kırığı bulgusu → doğrudan BT Acil kraniyal BT Derhal

Kırmızı bayraklar

  • GKS <14 veya iki puandan fazla düşüş
  • Palpabl basılı/çökme kafatası kırığı veya bazal kafatası kırığı bulguları (raccoon eyes, Battle işareti, hemotimpanum, BOS oto/rinore)
  • <3 ay bebekte herhangi bir kafa travması bulgusu (daha düşük eşikle değerlendirilmeli)
  • Uyumsuz travma öyküsü / non-akridental travma şüphesi (bkz [[cocuk-istismari-taramasi]])
  • Tekrarlayan kusma (≥5 kez veya >6 saat süren), giderek kötüleşen bilinç durumu, fokal nörolojik defisit, nöbet, anizokori

Yatış ve izlem

Yeşil alan
Düşük risk kriterlerinin TÜMÜNÜ karşılayan hastalar: BT gerekmez, güvenlik ağı bilgisi ile eve taburcu, aile "kırmızı bayrak" belirtileri konusunda bilgilendirilir.
Sarı alan
Orta risk (izole kısa bilinç kaybı, non-frontal skalp hematomu <2y, şiddetli mekanizma vb.): BT ile gözlem arasında paylaşılan karar — 4-6 saat gözlem sonrası düzelme varsa taburcu, kötüleşme/persistan bulgu varsa BT çekilir.
Kırmızı alan
GKS<14, palpabl çökme/basi kırığı şüphesi, fokal nörolojik bulgu, ya da bilinç değişikliği ile prezente olan yüksek riskli hastalar: acil BT, nöroşirürji konsültasyonu, ABC stabilizasyonu, servikal immobilizasyon (mekanizm uygunsa), yakın izlem/yoğun bakım yatışı değerlendirilir.

Öne çıkan dış kaynaklar

Detaylı değerlendirme

Tanı ve karar mantığı

Klinik çerçeve

Genel bakış

Pediatrik hafif kafa travması, Glasgow Koma Skalası (GKS) 14-15 ile başvuran ve acil servislerin en sık görülen başvuru nedenlerinden biri olan bir klinik tablodur; kraniyal bilgisayarlı tomografi (BT) kullanımı, iyonize radyasyona bağlı sekonder malignite riski nedeniyle dikkatli seçilmelidir. PECARN (Pediatric Emergency Care Applied Research Network) kuralı, 2009 yılında Kuppermann ve arkadaşları tarafından Lancet dergisinde yayımlanmış ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 25 merkezde 42.412 çocuğu kapsayan prospektif kohort çalışmasına dayanmaktadır.

Kural, hastaları 2 yaşından küçük ve 2 yaş ile üzeri olmak üzere iki ayrı algoritmaya ayırır; bunun nedeni bu yaş gruplarında klinik bulgu güvenilirliğinin (özellikle sözel iletişim kurabilme, kafatası kemiğinin esnekliği, skalp hematomunun klinik anlamı) belirgin biçimde farklı olmasıdır. Her iki algoritma da üç risk katmanı tanımlar: düşük risk grubunda BT gerekmez, orta risk grubunda gözlem ile BT arasında paylaşılan klinik karar verilir, yüksek risk grubunda ise BT doğrudan endikedir.

Kural, klinik olarak önemli travmatik beyin yaralanmasını (ciTBI) 2 yaşından küçük çocuklarda yüzde 100 duyarlılık ve yüzde 100 negatif prediktif değerle, 2 yaş ve üzerinde ise yüzde 96,8 duyarlılık ve yüzde 99,95 negatif prediktif değerle dışlamak üzere valide edilmiştir. Kuralın amacı BT çekmemek değil, gereksiz BT'yi klinik olarak anlamlı bir yaralanmayı gözden kaçırmadan azaltmaktır; düşük risk grubunda anlamlı intrakraniyal yaralanma riski binde 5'in altındadır ve nöroşirürjikal girişim gerektiren yaralanma riski yüzde 0,05'in altında kalmaktadır.

Klinik olarak önemli travmatik beyin yaralanması; ölüm, nöroşirürjikal girişim gereksinimi, 2 geceden uzun hastane yatışı ya da entübasyon gerektiren durum olarak tanımlanır; yalnızca BT'de görülen ama klinik sonucu değiştirmeyen izole, asemptomatik bulgular bu tanıma girmez. Kural yalnızca künt, izole (ciddi ekstrakraniyal yaralanma eşlik etmeyen) ve GKS 14 veya üzeri ile başvuran çocuklarda geçerlidir; penetran travma, bilinen kanama diyatezi, ventrikülo-peritoneal (VP) şant varlığı veya önceden geçirilmiş nöroşirürji öyküsü olan hastalarda valide edilmemiştir.

Ayırıcı tanı ve değerlendirme

Düşünülmesi gerekenler

  • İzole kafa derisi hematomu veya laserasyonu genellikle görüntüleme gerektirmez; ancak 2 yaşından küçük çocukta özellikle temporal, parietal veya oksipital yerleşimli büyük hematom, altında kırık ve epidural kanama olasılığını artırdığı için PECARN algoritmasında ayrı bir risk faktörü olarak değerlendirilir.
  • Non-akridental travma, uyumsuz veya değişen bir öykü ile birlikte gelir; öyküyle uyumsuz ekimozlar, 6 aylıktan küçük bebekte herhangi bir morluk ve gelişimsel olarak beklenmeyen bir mekanizma tanımlaması bu tanıyı düşündürmelidir. PECARN kuralı bu grupta valide edilmemiştir, çünkü kural izole künt travma varsayımıyla türetilmiştir.
  • Gastroenterit veya başka bir nedene bağlı kusma, kafa travması öyküsü olmadan ya da travmayla zamansal ilişkisi zayıf biçimde ortaya çıkar; kusmanın travmadan hemen sonra başlayıp tekrarlaması, gastroenterite göre kafa içi patolojiyi daha çok düşündürür.
  • Epidural hematom klasik olarak orta meningeal artere bağlı gelişir ve çocuklarda erişkindeki gibi öngörülebilir bir lusid aralık her zaman görülmez; hasta ilk değerlendirmede tamamen uyanık ve nörolojik olarak normal olabilir, bu yüzden tek bir negatif muayene gecikmiş epidural hematomu dışlamaz.
  • Akut subdural hematom köprü venlerin yırtılmasına bağlı gelişir ve özellikle istismara bağlı sarsılmış bebek sendromunda interhemisferik yerleşimli, farklı yaşlarda kanama katmanları biçiminde görülebilir; bu paternin varlığı non-akridental travma açısından uyarıcıdır.
  • Diffüz aksonal hasar, başlangıç bilgisayarlı tomografisi normal veya minimal bulgulu olsa bile bilinç durumunun beklenenden uzun sürede düzelmemesiyle akla gelmelidir; bu durumda manyetik rezonans görüntüleme bilgisayarlı tomografiden daha duyarlıdır.
  • İzole kafatası kırığı, altında intrakraniyal yaralanma olmadan da görülebilir ve tek başına acil nöroşirürjikal girişim gerektirmez; ancak büyüyen kırık riski nedeniyle özellikle 3 yaşından küçük çocuklarda takip gerekir.
  • Post-travmatik erken nöbet, travma anında veya ilk 24 saat içinde gelişebilir ve tek başına PECARN kuralında yüksek-risk kriteri olan mental durum değişikliği kapsamında değerlendirilir; tekrarlayan veya geç nöbet ayrı bir değerlendirme ve görüntüleme gerektirir.
  • Migren veya birincil baş ağrısı bozukluğu, travma sonrası gelişen şiddetli baş ağrısıyla karışabilir; ailede migren öyküsü ve travma mekanizmasının hafif olması bu tanıyı destekler, ancak PECARN kuralı şiddetli baş ağrısını tek başına orta-risk kriteri saydığı için bu ayrım BT kararını değiştirmez.

Klinik karar mantığı

Neden önemli?

PECARN kuralının temel mantığı, düşük olasılıklı ama yüksek maliyetli bir sonucu, yani klinik olarak önemli travmatik beyin yaralanmasını, elemek için yüksek duyarlılıklı bir dışlama stratejisi kullanmaktır; Kuppermann ve arkadaşlarının 2009 yılında Lancet dergisinde yayımladığı 42.412 çocuğu kapsayan prospektif kohort çalışması, düşük-risk kriterlerinin tamamı yoksa BT'nin faydasının risklerini (radyasyon, sedasyon, maliyet, yanlış pozitif bulgu) aşmadığını göstermiştir. 2 yaşından küçük grupta skalp hematomunun lokasyonu önemli bir prediktördür, çünkü bu yaşta kafatası kemiği daha ince olduğundan temporal, parietal veya oksipital yerleşimli hematom altı kırık ve epidural kanama riski artar; buna karşılık frontal hematom görece düşük risklidir.

2 yaş ve üzerinde sözel çocuklar semptomlarını daha güvenilir biçimde tarif edebildiğinden kusma sıklığı ve baş ağrısı şiddeti kritik hale gelir. Orta-risk grubunda tek izole bulgunun mutlak klinik olarak önemli travmatik beyin yaralanması riski yaklaşık yüzde 0,9-1 düzeyinde kalır, bu nedenle 4-6 saatlik gözlem BT'ye makul bir alternatiftir; birden fazla orta-risk bulgusunun bir arada bulunması BT eşiğini belirgin biçimde düşürür.

PECARN kuralı yalnızca künt, izole ve GKS 14 veya üzerinde başvuran çocuklarda geçerlidir; penetran travma, bilinen koagülopati, ventrikülo-peritoneal şant veya önceki nöroşirürji öyküsü olan hastalarda hiç valide edilmemiştir. Kılavuzlar arasında önemli bir ayrışma vardır:

2017 yılında Lancet dergisinde yayımlanan ve Babl ve arkadaşları tarafından yürütülen büyük prospektif karşılaştırma çalışması, PECARN kuralının 2 yaşından küçükte yüzde 100, 2 yaş ve üzerinde yaklaşık yüzde 99 duyarlılıkla CATCH (yüksek-risk kriterleriyle yüzde 95,2) ve CHALICE (yüzde 92,3) kurallarından daha duyarlı olduğunu, ancak CHALICE'in en özgül kural olduğunu ve PECARN'ın yalnızca hastaların yüzde 75-76'sına uygulanabilir olduğunu (CHALICE yüzde 99, CATCH yüzde 25) göstermiştir; yani hiçbir kural hem en duyarlı hem en özgül hem de en geniş uygulanabilir değildir, seçim klinik ortama göre yapılmalıdır. İngiltere'de kullanılan NICE NG232 kılavuzunun 2023 güncellemesi ise PECARN'dan farklı olarak yüksekten düşme mesafesini tek başına BT endikasyonu saymaz ve tamamen asemptomatik, düşük mekanizmalı çocuklarda PECARN'a göre daha az BT önerir; bu nedenle aynı hasta PECARN ile orta risk olarak gözleme alınırken NICE kriterleriyle görüntüleme dışı bırakılabilir, bu ayrışma iki kuralın farklı popülasyonlarda türetilmiş olmasından kaynaklanır.

Eskiden yaygın olan, her kafa travmasında rutin kraniyal düz radyografi çekilmesi uygulaması, düz radyografinin intrakraniyal yaralanmayı öngörmedeki düşük tanısal değeri nedeniyle terk edilmiştir ve günümüz kılavuzlarında yer almaz; kırık saptansa bile klinik karar BT ile birlikte verilir, izole kırık görüntüsü tek başına yönetimi değiştirmez.

Güvenlik ve izlem

Komplikasyonlar ve güvenlik

Kritik komplikasyonlar

  • Gözden kaçan epidural veya subdural hematom, ilk değerlendirmede nörolojik olarak normal görünen bir çocukta saatler içinde bilinç durumunun bozulmasıyla ortaya çıkabilir; bu nedenle düşük ve orta-risk hastalarda taburculuk sonrası ilk 24-48 saat için yazılı güvenlik ağı bilgisi verilmesi ve ebeveynin gözlem yapabilecek durumda olması şarttır.
  • Post-konküzyon sendromu, baş ağrısı, denge bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü ve uyku bozukluğunun travmadan haftalar sonra da sürmesiyle karakterizedir; olguların yaklaşık yüzde 10-20'sinde semptomlar haftalar-aylar boyunca devam eder ve 4 haftayı aşan persistan semptomlarda multidisipliner konküzyon ekibine yönlendirme önerilir.
  • İkinci darbe sendromu, ilk konküzyonun semptomları tam düzelmeden ikinci bir kafa travmasının yaşanmasıyla tetiklenen, hızla ilerleyen diffüz serebral ödem tablosudur; bu nedenle semptomatik çocuğun spor ve temaslı aktiviteye tam semptom düzelmesi ve okula tam dönüş sağlanmadan geri dönmesi engellenmelidir.
  • Büyüyen kafatası kırığı, özellikle 3 yaşından küçük çocuklarda dura yırtığı eşlik eden kırıklarda haftalar-aylar içinde gelişebilir; kırık hattının genişlemesi ve altında ilerleyici ensefalomalazi ile karakterizedir, bu nedenle dura yaralanması şüphesi olan kırıklarda nöroşirürji takibi gerekir.
  • Travma sonrası erken nöbet, özellikle şiddetli travma ve kortikal kontüzyon varlığında ilk 7 gün içinde görülebilir; tekrarlayan nöbetlerde antiepileptik tedavi ve görüntüleme tekrarı gerekir, ancak rutin profilaktik antiepileptik kullanımı hafif kafa travmasında önerilmez.
  • Gereksiz kraniyal BT'ye bağlı iyonize radyasyon maruziyeti, kümülatif olarak yaşam boyu sekonder malignite riskini, özellikle lösemi ve beyin tümörü riskini, artırır; bu risk küçük yaşta ve tekrarlayan görüntülemelerde daha belirgindir ve PECARN kuralının asıl geliştirilme amacı bu riski azaltmaktır.
  • Sedasyon gerektiren BT çekimlerinde solunum depresyonu, aspirasyon ve nadiren paradoksal ajitasyon gibi sedasyon komplikasyonları görülebilir; bu risk, düşük olasılıklı bir bulguyu doğrulamak için çekilen gereksiz BT'lerde faydayı azaltan bir maliyettir.
  • Non-akridental travmanın gözden kaçırılması, çocuğun aynı riskli ortama geri dönmesine ve tekrarlayan, daha ağır bir travmaya maruz kalmasına yol açabilir; bu nedenle uyumsuz öykü veya sentinel yaralanma şüphesinde çocuk koruma değerlendirmesi atlanmamalıdır.

Özel hasta grupları

Farklı değerlendirilmesi gerekenler

  • 3 aydan küçük bebeklerde PECARN kuralı doğrudan valide edilmemiştir ve bu yaş grubunda kafa travması bulguları, özellikle davranış değişikliği, güvenilir biçimde değerlendirilemez; bu nedenle klinisyenler bu yaş grubunda daha düşük bir görüntüleme eşiği kullanmalı ve non-akridental travma olasılığını rutin biçimde sorgulamalıdır.
  • İstismara bağlı kafa travması şüphesi olan infantlarda retinal hemoraji, abuzif kafa travmalı olgularda kazara travmaya kıyasla belirgin biçimde daha sık görülür; sistematik derlemelerde abuzif olgularda görülme oranı yaklaşık yüzde 75-80, kazara travmada ise yüzde 5 dolayında bildirilmiştir. Bu nedenle şüpheli olgularda oftalmolojik muayene ve iskelet taraması tanısal değerlendirmenin standart bir parçasıdır ve PECARN algoritması bu değerlendirmenin yerini tutmaz.
  • Ventrikülo-peritoneal şantı olan çocuklarda PECARN kuralı geçerli değildir, çünkü şant disfonksiyonu veya şant enfeksiyonu benzer semptomlarla, kusma ve davranış değişikliğiyle, prezente olabilir ve bu hastalarda BT eşiği travma mekanizmasından bağımsız olarak düşük tutulmalıdır.
  • Bilinen koagülopatisi olan veya antikoagülan/antitrombosit tedavi alan çocuklarda minör travma sonrası gecikmiş ve ilerleyici intrakraniyal kanama riski belirgin biçimde artar; bu popülasyon PECARN'ın türetildiği kohorttan dışlanmıştır ve görüntüleme eşiği düşük tutulmalı, gerekirse pıhtılaşma parametreleri düzeltilmelidir.
  • Sözel iletişimi kısıtlı çocuklarda, örneğin otizm spektrum bozukluğunda, 2 yaş ve üzeri algoritmasının dayandığı kusma ve şiddetli baş ağrısı gibi öznel semptomlar ebeveyn gözlemine dayalı olarak değerlendirilmelidir; sözel doğrulama alınamadığında klinisyen davranış değişikliğine ve 2 yaşından küçük koldaki nesnel kriterlere daha fazla ağırlık vermelidir.
  • İskelet displazisi veya önceden kraniyotomi/nöroşirürji geçirmiş çocuklarda kafatası biyomekaniği ve temel muayene bulguları PECARN kohortundakinden farklıdır; bu hastalarda kural dışı bırakılmalı ve karar bireyselleştirilmelidir.
  • Obez adolesanlarda BT görüntü kalitesi ve doz ayarlaması farklılık gösterebilir, ancak PECARN'ın klinik risk katmanlaması vücut ağırlığından bağımsız olarak uygulanır; bu grupta asıl dikkat edilmesi gereken nokta sedasyon ve havayolu yönetimindeki ek risklerdir.

İzlem ve yeniden değerlendirme

İzlem planı

Taburcu edilen düşük-risk hastalarda aileye yazılı kafa travması güvenlik ağı bilgisi verilmelidir: tekrarlayan kusma, artan veya şiddetlenen baş ağrısı, uyandırılamama, davranış değişikliği, nöbet, yürüme veya konuşma bozukluğu ya da anizokori gelişirse çocuğun derhal acile geri getirilmesi gerektiği açıkça anlatılmalıdır. Orta-risk grubunda 4-6 saatlik gözlem sonrasında nörolojik muayene tamamen normale dönmüyorsa veya yeni bir bulgu ortaya çıkıyorsa BT yeniden değerlendirilir; gözlem süresince en az saatlik nörolojik kontrol önerilir.

Rutin nöroşirürji poliklinik kontrolü izole düşük-risk olgularda genellikle gerekmez; yapısal patoloji saptanan hastalar ise nöroşirürji ile yakın takibe alınır ve büyüyen kırık riski nedeniyle küçük çocuklarda birkaç ay sonra kontrol görüntülemesi planlanabilir. Konküzyon semptomu olan çocuklarda kademeli okula dönüş önerilir; semptomlar 30-45 dakikalık hafif bilişsel ve fiziksel aktiviteyle tolere edilebilir hale geldiğinde okula dönüş başlatılabilir ve olguların yüzde 90'ından fazlası travmadan 10 gün içinde ek destek gerekmeden okula tam döner.

Temaslı spora dönüş, ancak okula tam dönüş sağlandıktan ve kademeli, semptom kılavuzlu bir egzersiz protokolü tamamlandıktan sonra düşünülmelidir; semptomlar tam düzelmeden temaslı aktiviteye erken dönüş ikinci darbe sendromu riski taşır. Semptomları 4 haftadan uzun süren çocuklar multidisipliner bir konküzyon ekibine yönlendirilmelidir.

Tekrarlayan veya öyküyle uyumsuz travma durumunda çocuk koruma değerlendirmesi hiçbir zaman atlanmamalıdır.

Yapılandırılmış kaynaklar

  1. Kuppermann N, Holmes JF, Dayan PS, et al. Identification of children at very low risk of clinically-important brain injuries after head trauma: a prospective cohort study (PECARN). Lancet. 2009;374(9696):1160-1170. (2 yaş altı ve üstü için ayrı algoritmalar; 2 yaş altı duyarlılık %100, 2 yaş üstü %96,8; Kanada BT Kafa Kuralı ve New Orleans Kriterleri çocukta valide DEĞİLDİR)2009
  2. Easter JS, Bakes K, Dhaliwal J, et al. Comparison of PECARN, CATCH, and CHALICE rules for children with minor head injury: a prospective cohort study. Ann Emerg Med. 20142014
  3. Pediatric Head Trauma — StatPearls (NCBI Bookshelf) NBK537029: Kaynak
  4. Babl FE, Borland ML, Phillips N, et al. Accuracy of PECARN, CATCH, and CHALICE head injury decision rules in children: a prospective cohort study. Lancet. 2017;389(10087):2393-24022017
  5. American Academy of Pediatrics. Abusive Head Trauma in Infants and Children: Technical Report. Pediatrics. 2025;155(3):e20240704572025
  6. Pediatric Abusive Head Trauma — StatPearls (NCBI Bookshelf) NBK499836: Kaynak
  7. NICE guideline NG232 — Head injury: assessment and early management (2023 update), National Institute for Health and Care Excellence2023
  8. Second Impact Syndrome — StatPearls (NCBI Bookshelf) NBK448119

Son inceleme: 2026-08-06 · İnceleme vadesi: 2027-08-06

Sağlık profesyonelleri için klinik karar-desteğidir; tıbbi tavsiye değildir. Dozları uygulamadan önce doğrulayın; hekim muhakemesi esastır. Yalnızca pediatrik (0-18 yaş) hasta içindir — erişkin için [[akut-kafa-travmasi]] protokolüne bakın.